Marea Britanie | Rishi Sunak a anunţat că va candida pentru funcţia de prim-ministru

Rishi Sunak, fostul ministru de finanţe britanic, a anunţat duminică, pe Twitter, că va candida la funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, pentru a „redresa” economia ţării şi a „uni” Partidul Conservator, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.ro.

„Regatul Unit este o ţară măreaţă, însă noi ne confruntăm cu o profundă criză economică”, a scris Sunak pe Twitter, confirmând astfel candidatura sa. „De aceea candidez pentru a fi liderul Partidului Conservator şi următorul vostru prim-ministru”, a adăugat el.

Rishi Sunak fusese învins de Liz Truss în septembrie în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator.

Chiar şi înainte de a-şi anunţa candidatura duminică, Sunak a primit mai multă susţinere din partea parlamentarilor conservatori decât rivalii săi: fostul ministru al apărării Penny Mordaunt şi Boris Johnson, care încearcă să revină în funcţia de premier.

Sunak părăsise guvernul lui Boris Johnson în iulie, ajutând astfel la declanşarea unei rebeliuni care a dus la înlăturarea lui Johnson.

„Va exista integritate, profesionalism şi responsabilitate la absolut orice nivel al guvernului şi voi lucra zi de zi pentru a duce treaba la bun sfârşit”, a spus Sunak într-un comunicat. „Vă cer să-mi acordaţi o şansă pentru a ajuta la rezolvarea problemelor noastre”, a adăugat el.

Candidaţii la succesiunea lui Liz Truss trebuie să depună fiecare până luni la ora 13:00 GMT cel puţin 100 de semnături din rândul celor 357 de deputaţi conservatori pentru a putea candida, astfel că vor putea fi depuse cel mult trei candidaturi.

Apoi, deputaţii conservatori vor trebui să se pună de acord asupra a două dintre aceste nume care vor intra la votul final, în urma căruia cei circa 170.000 de membri ai formaţiunii vor alege până vineri, 28 octombrie, liderul partidului, iar acesta va deveni prim-ministru.

Acest proces electoral intern a fost mult simplificat faţă de practica obişnuită, astfel încât succesorul lui Liz Truss să poată fi ales rapid. În vară, acest proces a durat două luni după demisia lui Boris Johnson, opt candidaţi intrând atunci în cursa ce a presupus voturi succesive după care era eliminat câte unul dintre ei.

Penny Mordaunt este prima care şi-a anunţat candidatura. Mai devreme, ministrul apărării Ben Wallace a precizat că nu va intra în această competiţie şi că înclină să-l sprijine pe fostul premier Boris Johnson, care deocamdată nu şi-a precizat intenţiile, dar publicaţia The Times a scris despre el că doreşte să redevină premier, în numele ”interesului naţional”.

Boris Johnson şi Rishi Sunak în cursa pentru premier în Marea Britanie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here