Maria Grapini, singurul europarlamentar român care a votat împotriva înființării unui tribunal pentru crimele de război ale rușilor în Ucraina

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție prin care se stipulează că liderii care au comis crime de război în Ucraina ar putea fi judecați și pedepsiți de o curte internațională. La rezultatul votului eurodeputatul român Maria Grapini apare că a votat împotriva rezoluției, potrivit site-ului Parlamentului European.

Contactată de HotNews.ro, Grapini a explicat că a fost o eroare a sistemul de vot, că s-a blocat tasta de vot. „Nu este prima oara când se blochează tasta în consolă. Votul meu a fost în favoarea rezoluției. Am sesizat încă din sala situașia și am transmis asistentei mele să scrie staff-ului tehnic să scrie și să explice situația. S-a modificat votul in sistem dar pe online se durează mai mult procedura”, a explicat Grapini.

Într-o rezoluție adoptată joi, cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri, eurodeputații solicită tragerea la răspundere a conducerii politice și militare ruse pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.

”Atrocitățile comise de forțele ruse în Bucha, Irpin și multe alte orașe ucrainene dezvăluie brutalitatea războiului și subliniază importanța unei acțiuni internaționale coordonate pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției în conformitate cu dreptul internațional. Eurodeputații cer UE să insiste pentru crearea unui tribunal internațional special, în strânsă cooperare cu Ucraina și cu comunitatea internațională, care să urmărească penal conducerea politică și militară a Rusiei și aliații acesteia”, arată Parlamentul European într-un comunicat.

Europarlamentarii consideră că înființarea unui tribunal ar acoperi lacunele mari din actuala structură instituțională a justiției penale internaționale și ar completa eforturile de investigare ale Curții Penale Internaționale, care în prezent nu poate investiga crima de agresiune din Ucraina.

PE: Conducerea politică și militară din Rusia și Belarus trebuie trasă la răspundere

Menționând că modalitățile exacte și componența tribunalului special rămân de stabilit, eurodeputații subliniază că acesta trebuie să aibă competența de a-l investiga nu numai pe Vladimir Putin și conducerea politică și militară a Federației Ruse, ci și pe Aliaksandr Lukașenka și pe apropiații acestuia din Belarus.

Aceștia subliniază, de asemenea, că lucrările pregătitoare ale UE privind tribunalul special ar trebui să înceapă fără întârziere și să se concentreze pe stabilirea modalităților pentru tribunalul special în cooperare cu Ucraina. Autoritățile ucrainene și internaționale trebuie sprijinite în vederea obținerii dovezilor care urmează să fie utilizate în viitor.

”Parlamentul crede cu tărie că înființarea unui tribunal special ar trimite un semnal foarte clar atât societății ruse, cât și comunității internaționale că președintele Putin și conducerea Rusiei în general pot fi condamnați pentru crima de agresiune din Ucraina. Eurodeputații subliniază că nu mai este posibil ca Federația Rusă sub conducerea lui Putin să revină la relațiile anterioare cu Occidentul”, se mai arată în comunicatul PE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here