Marius Albin Marinescu – de la veteran al conspiraţioniştilor, în pandemie, la colaborator al Securităţii, cu numele de cod „Rahova”

Moartea lui Marius Albin Marinescu, fondatorul publicatiei „Justitiarul”, a umplut presa conspirationista de omagii la adresa fostului „jurnalist”, scrie Aktual24, care subliniază însă că Marinescu a fost un colaborator al Securității comuniste. „Justiţiarul” a fost închis o perioadă, de către ANCOM, la solicitarea Grupului de Comunicare Strategică, întrucât „pe site-ul amintit au fost vehiculate informații false despre Covid-19”.

Ortodoxinfo.ro, inpolitics.ro, napocanews.ro, Lumea Justiţiei sau activenews.ro sunt câteva dintre site-urile care nu au făcut economie de superlative în articolele care au deplâns dispariţia lui Albin Marinescu. Acestui cor i s-a alăturat şi proaspăta senatoare AUR, Diana Iovanovici Şoşoacă.

„O pierdere inestimabilă”, „primul ziarist care a dezvăluit manevrele imobiliare ale soților Klaus şi Carmen Iohannis” sau luptător „pentru dreptate, adevăr si libertate”, au fost în general reacţiile, însă a fost trecută cu vederea calitatea de colaborator al Securităţii ceauşiste a lui Marius Albin Marinescu, cu numele de cod „Rahova”.

Dovada a apărut într-o decizie a Curţii de Apel, din octombrie 2009.

Potrivit Aktual24, Ccolaborarea lui Marius Albin Marinescu cu Securitatea a început în 21 mai 1980. Documentele prezentate în instanța arată că „pârâtul a semnat la data de 21.05.1980 un angajament prin care se angaja să pună la dispoziția Securității o încăpere din apartamentul deținut în imobilul situat în municipiul Sibiu, strada Gheorghe Doja, nr. 83 (…) și să nu spună nimănui, indiferent de persoană, grad de rudenie sau funcție, despre această colaborare. Acest angajament a fost dat în fața ofițerului de contrainformații lt.col. Luca Mihail”, care s–a ocupat de recrutarea păratului, „în calitate de gazdă casă de întâlniri, potrivit Rapoartelor de investigație”, se arată în documentele oficiale.

Când a semnat angajamentul avea 23 de ani și lucra ca operator de cinema în cadrul Întreprinderii Cinematografice Sibiu. E

„Recrutarea casei pârâtului a fost decisă de organele de Securitate pentru ținerea legăturii cu rețeaua informativă stabilă, cât și în vederea reanalizarii și instruirii acesteia, acesta fiind propus întrucât a satisfăcut stagiul militar în cadrul UM 0607 Sibiu, unde a fost cunoscut că fiind disciplinat, fără vicii, atașat politicii partidului și statului și care este apropiat de ofițerul de contrainformații care l-a sprijinit în rezolvarea unor probleme personale”, se mai arată în documente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here