Mark Galeotti: Chiar și Putin știe că pierde. „Sindromul” Samarkand

Sursa: TASS

Ultima escaladare a lui Vladimir Putin în Ucraina nu doar demonstrează că nici măcar el nu crede că poate câștiga războiul, ci și ce se întâmplă atunci când un lider știe că trebuie să facă „ceva”, dar nu prea știe ce, scrie Mark Galeotti în The Spectator.

<< La urma urmei, impulsul nu mai era de partea lui. El pare să fi sperat că, într-o iarnă grea, fie Ucraina își va pierde voința de a lupta, fie Occidentul va ceda „oboselii ucrainene”. Cu toate acestea, contraofensiva impresionantă a Ucrainei în nord-est nu numai că a confirmat voința și capacitatea de luptă continuă și chiar în creștere a Kievului, dar a și galvanizat sprijinul occidental.

Între timp, Occidentul nu este singurul care simte durerea. Putin a mers la Samarkand pentru un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai, sperând să obțină sprijin politic, dacă nu practic, pentru războiul său împotriva Occidentului. În schimb, China, India și Turcia l-au presat să pună capăt rapid războiului, iar el a fost forțat public să le recunoască scrupulele.

Putin s-a întors la Moscova, izolarea sa fiind subliniată de adunările globale de lideri de la înmormântarea Reginei (la care nu a fost invitat) și de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (la care nu ar îndrăzni să meargă). Fusese dat dispărut la clubul autocraților, armonia lui cu elita de acasă era în scădere, afirmațiile lui că „operațiunea militară specială” decurge conform planului sunau din tot mai goale.

Acest lucru pare să fi fost de ajuns pentru a-l împinge de pe gardul pe care se cocoțase de-atâta vreme. Șoimii săi și armata ceruseră o declarație completă de război și o mobilizare. Tehnologii săi politici l-au avertizat că, deși publicul era dispus să accepte conflictul atâta timp cât acesta nu-i va afecta prea mult viața, acest lucru îl va alarma și-l va înstrăina.

Fidel formei sale obișnuite, confruntat cu alegeri neplăcute, Putin a stat în expectativă cât a putut de mult. Samarkand pare să-l fi forțat să acționeze, dar ceea ce vedem nu este un plan coerent și credibil.

„Referendumurile” nu vor avea legitimitate internațională și, probabil, vor aliena și mai mult China. Beijingul s-a agățat de principiul inviolabilității suveranității, pe care îl folosește ca bază pentru revendicarea sa față de Taiwan. Ele vor fi în mod evident o farsă, nu în ultimul rând pentru că se vor organiza pe teritorii care nu sunt nici măcar sub controlul de facto al rușilor.

Putin speră probabil că anexarea, împreună cu amenințările puternice de represalii nucleare împotriva atacurilor de pe „solul rus”, fie vor descuraja Kievul, fie vor speria Occidentul să facă presiuni asupra ucrainenilor ca să se abțină. Niciuna dintre alternative nu pare deloc credibilă, totuși. Având în vedere că loviturile nucleare reale sunt, deși nu pe deplin imposibile, totuși foarte puțin probabile, Putin pare încă o dată că-și dă pe față propria cacealma.

În ceea ce privește mobilizarea parțială care, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, va avea 300.000 de rezerviști chemați la arme, există puține dovezi că armata ar putea cu adevărat să absoarbă și să trimită atât de mulți.

Rusia are, noțional, 25 de milioane de rezerviști, dar în practică doar 100.000 sau cel mult 150.000 ar putea fi chemați cu adevărat la arme. La urma urmei, va trebui să li se acorde o pregătire de perfecţionare, dar, în căutarea disperată de trupe, soldaţii profesionişti ai cadrelor de instruire au fost în mare parte trimişi pe front. Dacă aceste trupe sunt găzduite în corturi peste iarnă, sănătatea și moralul lor vor avea de suferit dramatic, dar nu există baze mari, goale în apropierea zonei de război, nu în ultimul rând, deoarece armata rusă nu mai este pregătită pentru mobilizarea în masă. Ei vor trebui, de asemenea, să fie înarmați, ceea ce va însemna probabil că kit-ul din anii 1970 și 1980 va fi scos din stocuri, care va trebui recondiționat înainte de emitere.

În total, va dura probabil trei luni pentru a crește noi forțe, formate din rezerviști probabil slab antrenați și submotivați. Deși vor face cu adevărat o diferență pe câmpul de luptă, înfruntându-se cu armata din ce în ce mai încrezătoare și bine înarmată a Ucrainei, vor suferi pierderi grele, cu toate problemele politice care le vor provoca acasă.

Între timp, redefinind în mod arbitrar zonele ocupate ca teritoriu rusesc, Putin poate trimite recruți acolo, lucru interzis până acum de hotărârea sa de a nu admite că acesta este un război. Armata rusă este în jur de 25% formată din recruți, așa că nici nu ar fi avut nevoie să declare mobilizarea pentru a găsi mai multă forță de muncă în războiul său.

În general, deși strategia politică din spatele acestor noi mișcări este clară, aceasta depinde de credibilitatea amenințărilor lui Putin. Riscă să genereze o escaladare care nu este în avantajul Kremlinului și, de asemenea, nu prezintă o strategie anume pe câmpul de luptă. În cel mai bun caz, Putin va trebui să spere că acest lucru îi va permite să dețină teritoriul pe care l-a înșfăcat deja, ceea ce este un indiciu destul de clar că până și el știe că pierde. >>

Corespondentul Le Monde în Rusia: Resemnare, frică și furie la birourile de recrutare din Moscova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here