Marșul Revoluției | Oamenii au scandat: „Cinste lor, eroilor!”/ Ambasadorul SUA la București: „Dumnezeu să îi odihnească”

Inquam Photos/ Octav Ganea

Sute de persoane au plecat duminică seara, din Piaţa Victoriei, într-un marş de comemorare a Revoluţiei din decembrie 1989, cu traseul Piaţa Universităţii – sediul Ministerului de Interne.

Mai mulţi participanţi au împărţit celor prezenţi în piaţă baloane albe pe care era scris „Libertate” şi scandau „Cinste lor, eroilor!”.

În fruntea coloanei s-a aflat un banner inscripţionat cu mesaje scandate care amintesc de evenimentele petrecute în urmă cu 30 de ani: „Noi suntem poporul/Jos cu dictatorul!”, „Libertate te iubim/Ori învingem ori murim!”, „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, „Soldaţi, soldaţi/Pe cine apăraţi?”.

Teodor Maries, Klaus Iohannis si Ludovic Orban participa la un mars cu ocazia implinirii a 30 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, duminica, 22 decembrie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban s-au alăturat și ei marșului, alături de alte oficialități.

Ei au aşteptat pe trotuar ca participanţii la marş să ajungă în Piaţa Universităţii.

Şeful statului le-a făcut cu mâna oamenilor aflaţi în zonă. Apoi, preşedintele şi premierului s-au alăturat unui grup de oameni care purtau un steag tricolor de mari dimensiuni. Ei au pornit apoi spre Piaţa Revoluţiei.

Moment de reculegere la MAI

Ajunşi în faţa Ministerului de Interne, participanţii la marş au ţinut un moment de reculegere.

Ulterior, oficialităţile, începând cu preşedintele Iohannis şi premierul Orban, au aşezat câte o candelă la monumentul în memoria eroilor. Alături de ei au mai aprins lumânări miniștrii Apărării și Internelor, Nicolae Ciucă și Marcel Vela.

Mii de oameni participa la un mars cu ocazia implinirii a 30 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, duminica, 22 decembrie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

Apoi, pe clădirea Ministerului de Interne a început o proiecţie video, fiind proiectate imagini, dar şi numele victimelor de la Revoluţie. Astfel, Tricolorul României, „1989”, lumânări aprinse, precum şi numele celor căzuţi la Revoluţie au fost proiectate pe zidurile MAI.

Inquam Photos / Octav Ganea 

Evenimentul de lumină şi culoare, organizat de Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Guvernul Romaniei, Asociaţia Geeks For Democracy şi Asociaţia 21 Decembrie a continuat cu proiectarea unor imagini inedite din perioada 1945-1989, precum şi imagini din zilele Revoluţiei din decembrie 1989.

1.100 de eroi

După ora 19.00 a început citirea listei celor peste 1.100 de nume de eroi ai Revoluţiei din 1989.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA, participa la un mars cu ocazia implinirii a 30 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, duminica, 22 decembrie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

Printre cei carre au dat citire numelor de eroi s-a numărat și noul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman.

„În numele meu, al președintelui Trump, al poporului american Dumnezeu să îi odihnească și să îi binecuvânteze pe eroii de la Revoluție”, a declarat diplomatul american.

„Noi sărbătorim libertatea, dar ei comemorează pierderea celor dragi. Pe 22 decembrie 1989 noi ne-am câştigat libertatea. Dar tot pe 22 decembrie 1989, şi în zilele dinainte şi de după, mii de familii şi-au pierdut părinţii sau copiii, soţii sau soţiile, fraţii sau surorile. Aceste familii au rămas fară oameni dragi pentru ca noi să avem libertate. Aceste familii aprind o candelă an de an pentru cei care au plecat pe un drum fără întoarcere. Sunt copii ajunşi astăzi, după 30 de ani, la vârsta la care părinţii lor au murit. Sunt părinţi în vârstă acum care în toţi aceşti 30 de ani au trăit cu durerea în suflet, cu golul lăsat de pierderea copiilor lor. Sunt soţi sau soţii care şi-au crescut copiii singuri, fără sprijin. Toţi au trecut prin aceşti 30 de ani cu mare rană în suflet. Care nu s-a închis niciodată, căci ei simt că nu s-a făcut dreptate. Că nu au fost găsiţi şi condamnaţi cei vinovaţi de aceste morţi”, afirmau organizatorii evenimentului pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here