Mărturiile unui iranian din București despre IADUL din țara natală: Ești ca pe timpul lui Ceaușescu

Mehrzad Moghazehi este iranian și stă la București din 1991, de când avea 11 ani. Părinții lui au decis să fugă din republica islamică apărută cu doar 12 ani înainte ca urmare a revoluției conduse de ayatollahul Khomeini și s-au mutat în România proaspăt ieșită din comunism. Doar asta arată multe despre ce înseamnă Iranul sunt dictatura habotnică. Doar că poveștile lui Mehrzad Moghazehi, în prezent bucătar-chef care s-a făcut cunoscut în România prin participarea la prima ediție Masterchef, arată că situația este, în prezent, groaznică.

„Situația este foarte tristă în Iran, poporul nu trăiește deloc bine. Avem embargo pus, economia e la pământ, bugetul lipsește. Acum o lună și jumătate au fost niște conflicte, s-au revoltat milioane de oameni, peste 1500 de oameni au fost omorâți. Gândește-te că tu te trezești într-o dimineață de duminică și vrei să te duci la munte. Te duci la benzinărie să bagi benzină. Benzina de 6 lei s-a făcut 18 lei peste noapte, fără să fii anunțat. Și clasa medie e afectată. E ca și în România, unde se irosesc bani pe chestii neimportante.

Oamenii care ies la protest o fac pașnic. Totuși ei au fost împușcați de poliție. Oamenii care au ieșit la înmormântarea lui Soleimani, unii dintre ei au ieșit din convingere. Dacă trăiești într-o familie conservatoare, islamistăm, ești rupt de realitate, nu te uiți la televiziunile iraniene din străinătate și te uiți doar la cele din Iran, ești ca pe timpul lui Ceaușescu, el e cel mai bun. La noi vezi numai spălare pe creier. Când mergeam la școală, în curte, recitam din Coran, ne puneau să ridicăm pumnii în sus și să strigăm Moarte Americii și Moarte Israelului. Asta ne învață. Eu am avut noroc cu tata care a luat decizia să plecăm din țară.” a spus iranianul la DigiFM.

Moartea lui Qasem Soleimani nu va aduce schimbarea dorită, deoarece alții îi vor lua locul. Schimbarea va veni doar după schimbarea regimului.

„Nu există speranță de schimbare cu moartea lui Soleimani pentru că vine altul în locul lui. Cred că omul prinsese prea multă putere, iar conducătorul religios se temea că poate prelua Soleimani puterea, cred că a fost un joc de culise. În Iran e considerat martir, dar cred că mulți se bucură de plecarea lui de pe lumea asta. Nu văd de ce trebuie să avem 3 zile de doliu. Conform credinței musulmane, el va ajunge în Rai, va fi totul lapte și miere și va avea 72 de fecioare care îl vor întâmpina.” a precizat, sarcastic, Mehrzad Moghazehi.

2 COMENTARII

  1. […] „Oamenii care ies la protest o fac pașnic. Totuși ei au fost împușcați de poliție. Oamenii care au ieșit la înmormântarea lui Soleimani, unii dintre ei au ieșit din convingere. Dacă trăiești într-o familie conservatoare, islamistă, ești rupt de realitate, nu te uiți la televiziunile iraniene din străinătate și te uiți doar la cele din Iran, ești ca pe timpul lui Ceaușescu, el e cel mai bun. La noi vezi numai spălare pe creier. Când mergeam la școală, în curte, recitam din Coran, ne puneau să ridicăm pumnii în sus și să strigăm «Moarte Americii!» și «Moarte Israelului!». Asta ne învață. Eu am avut noroc cu tata care a luat decizia să plecăm din țară”, a mai spus iranianul. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here