Lenin renaște în Germania de vest. O statuie a fondatorului comunismului, inaugurată în Gelsenkirchen de un partid de extremă-stângă

În timp ce în multe ţări cad statui ale unor personalități ale istoriei occidentale, o statuie a liderului sovietic Vladimir Ilici Lenin a fost dezvelită în orașul Gelsenkirchen din vestul Germaniei, la mai bine de 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, notează AFP, citată de Agerpres.

Iniţiativa aparţine micului Partid Leninist-Marxist din Germania (MLPD), potrivit căruia statuia revoluţionarului şi liderului comunist rus va fi prima de acest fel care îşi va găsi locul în fosta Germanie de Vest.

Statuia, înaltă de 2,15 metri şi turnată în metal în Cehoslovacia în anul 1957, urma să fie inaugurată în luna martie în faţa sediului naţional al partidului, însă evenimentul a fost amânat din cauza epidemiei de COVID-19.

Epoca monumentelor în cinstea unor rasişti, antisemiţi, fascişti, anticomunişti şi a altor relicve ale trecutului a trecut în mod evident’, a afirmat preşedinta MLPD, Gabi Fechtner, într-un comunicat. ”Lenin ‘era un gânditor înaintea timpului său, de o importanţă istorică mondială, un luptător timpuriu pentru libertate şi democraţie”, a susţinut ea. Este prima statuie a revoluționarului rus care a fost ridicată în fosta Germanie de Vest, zeci de ani după ce Republica Democrată Germană (RDG) – Germania de Est comunistă – s-a desființat.

Nu toată lumea este însă de aceeaşi părere la Gelsenkirchen, oraş situat în marele bazin industrial al Ruhr-ului, marcat de trecutul său minier. ”Lenin simbolizează violenţa, represiunea, terorismul şi suferinţe umane îngrozitoare’, au declarat într-o rezoluţie partidele reprezentate în consiliul general din Gelsenkirchen-Vest. Consiliul ‘nu va tolera un astfel de simbol antidemocratic”, se arată în rezoluţie.

Tentativele de blocare a apariţiei statuii lui Lenin au fost blocate de justiţie. În martie, un tribunal din Münster a respins o cerere în care se argumenta că statuia va impieta asupra unei clădiri istorice situate în acelaşi loc.

La ceremonia de dezvelire, programată sâmbătă de la ora 12.00 GMT, sunt aşteptate în jur de 300 de persoane, cărora li s-a solicitat insistent să respecte distanţa socială şi să poarte măşti de protecţie împotriva coronavirusului.

În martie 1919, Lenin și veteranii bolșevici s-au întâlnit cu revoluționarii socialiști din întreaga lume și au format Internaționala Comunistă. Membrii Internaționalei Comuniste, inclusiv Lenin și bolșevicii, s-au deprins din mai larga mișcare socialistă. Din acel moment ei au fost cunoscuți cu numele de comuniști. În Rusia, Partidul Bolșevic a fost redenumit „Partidul Comunist Rus (Bolșevicii)”, care a devenit mai apoi Partidul Comunist al Uniunii Sovietice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here