Măști medicale într-un București care nu a mai fost spălat din toamnă

Inquam Photos / Octav Ganea

În timp ce, la ordinul Primăriei Generale, Societatea de Transport București (STB) distribuie măști medicinale pentru a împiedica răspândirea gripei, străzile din Capitală nu au mai fost spălate de câteva luni.

 În 4 sectoare din 6 nu s-au mai spălat străzile de la sfârșitul toamnei, iar praful gros s-a depus pe străzi, pe mașini și a intrat în locuințe, potrivit Știrile ProTV.

Grav este că praful e ridicat de curenții de aer și ajunge în plămânii noștri.

Sectoarele repetente

Sectoarele 1, 2, 5 și 6 nu au mai spălat străzile din noiembrie, potrivit sursei citate. La mijloc este vorba de o confuzie birocratică, spun reprezentanții firmelor de salubritate. Contractele prevăd ca iarnă să se ocupe de deszăpezire și să spele străzile doar dacă media temperaturii zilnice depășește 7 grade.

 „Prin nesalubrizarea acestor artere, cantitatea de praf este mai mare în atmosferă, dacă vă uitați pe datele pe care le vedeți la noi și la datele ONG-urilor, cantitatea de pm10 și pm2.5 este mai mare în această perioadă a anului”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Abia după ce scandalul a ajuns în presă, autoritățile locale au reacționat.

În sectorul 6, autoritățile au anunțat joi că vor începe curățirea străzilor cu detergent special. Și primarul sectorului 2 promite că de vineri lucrurile vor sta altfel.

Peste 2.000 de cazuri

STB distribuie călătorilor, începând de vineri, măşti medicale pentru a împiedica răspândirea gripei. Încă din prima zi vor fi disponibile 100.000 de măşti care se distribuie în mijlocele de transport, la punctele de vânzare a biletelor, dar şi prin intermediul controlorilor. 2.332 de cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate doar la cabinetele de medicină şcolară.

„STB SA începe, de vineri, 31 ianuarie 2020, să distribuie măşti medicale către călători, pentru a diminua efectele răspândirii virusului gripal în mijloacele de transport în comun din Bucureşti. Până în prezent, 2.332 de cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate la cabinetele de medicină şcolară din instituţiile de învăţământ de stat din Capitală, cabinete ce fac parte din reţeaua coordonată prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. La acest număr se adaugă elevii din învăţământul privat şi pacienţii care au mers la medicii de familie, date care nu sunt raportate către Primăria Capitalei”, a transmis societatea.

În prima zi vor fi disponibile circa 100.000 de măşti, care vor fi distribuite, la cerere călătorilor, prin intermediul celor 220 de centre de vânzare, celor 300 de controlori şi al conducătorilor de vehicule.

„La centrul de vânzare de la terminalul Sosiri al Aeroporului Internaţional „Henri Coandă” sunt disponibile cele mai multe măşti medicale, acesta fiind un important punct de intrare în Bucureşti al cetăţenilor străini. În funcţie de necesităţi, STB SA va suplimenta în perioada următoare cantitatea de măşti pentru distribuirea către călători”, a mai transmis societatea.

Pentru protejarea celor din jur, STB SA le recomandă călătorilor care prezintă simptome de gripă să solicite măşti de protecţie de la centrele de vânzare, de la conducătorii de vehicule sau de la echipele de control şi să aibă în vedere faptul că, potrivit instrucţiunilor de utilizare, acestea trebuie îndepărtate atunci când se umezesc şi nu mai asigură protecţie.

Luni, la Primăria Capitalei, a avut loc un Comandament de urgenţă convocat de primarul general, în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii şi gripă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here