Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a consultat cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Irak şi a îndeamnat Statele Unite şi Iranul să dea dovadă de reţinere, anunţă Palatul Elysée.

Emmanuel Macron va menţine „contactele strânse” cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Irak, „pentru evitarea unei noi escaladări periculoase a tensiunilor”, a transmis Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Figaro.

Preşedintele Franţei „îndeamnă toate părţile să dea dovadă de reţinere” după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, precizează Palatul Elysée.

În cursul conversaţiei cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron „a reiterat ataşamentul Franţei faţă de suveranitatea şi securitatea Irakului şi faţă de stabilitatea regională„. Preşedintele Franţei „a cerut din nou Iranului să revină rapid la respectarea deplină a obligaţiilor nucleare şi să se abţină de la orice provocare„, subliniază Palatul Elysée.

La Moscova, aliată a Iranului în lupta împotriva jihadistilor odată cu intervenția militară rusă în Siria, au fost evidențiate „meritele personale” ale generalului Soleimani în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. ”Sub comanda directă a lui Qassem Soleimani, cu mult timp înainte de crearea de către SUA a așa-numitei coaliții internaționale, s-a organizat rezistență militară internațională împotriva grupărilor Statul Islamic și Al-Qaida în Siria și Irak”, semnalează Ministerul rus al Apărării într-un comunicat în care califică uciderea lui Soleimani drept un ”asasinat”.

‘Generalul Soleimani era un lider militar capabil care avea o autoritate meritată și o influență notabilă în întreg Orientul Mijlociu”, mai notează în același text Ministerul rus al Apărării, estimând totodată că vor exista ”consecințe foarte negative pentru întregul sistem de securitate internațional”.

Însărcinat cu operațiunile externe ale Gardienilor Revoluției și reprezentant în regiune al ayatollahului Ali Khamenei, generalul Soleimani a murit vineri dimineață în urmă unui raid executat de aviația americană cu o drona asupra convoiului sau pe aeroportul din Bagdad. Odată cu el au fost ucise alte șapte persoane, printre care și Abu Mehid al-Muhandis, comandantul secund al Hashd al-Shaabi, o coaliție de forțe paramilitare irakiene dominată de facțiuni pro-iraniene și ai cărei militanți au luat cu asalt ambasada americană la Bagdad pe 31 decembrie.

Potrivit Pentagonului și președintelui Donald Trump, care a ordonat raidul, acesta a fost menit să descurajeze noi operațiuni ale Forței Al-Quds, unitatea condusă de Soleimani, după ce acțiunile acesteia au provocat moartea a numeroși militari americani sau din țări aliate ale SUA, ultima fiind un atac cu rachete comis săptămâna trecută asupra unei baze irakiene de la Kirkuk, soldat cu moartea unui subcontractant american și cu rănirea mai multor militari americani și irakieni.

Generalul Qassem Soleimani a ucis sau rănit grav mii de americani de-a lungul unei perioade îndelungate de timp și plănuia să ucidă mulți alții … dar a fost prins! El este responsabil direct sau indirect pentru moartea a milioane de oameni”, a argumentat Trump într-un mesaj pe Twitter.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here