Michel Platini a fost trimis în judecată pentru fraudă, fals și deturnare de fonduri. Cum a reacționat

Michel Platini, fost șef al UEFA a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni în dosarul primirii suspecte a unor sume de bani de la FIFA (pe vremea când era condusă de Sepp Blatter). Platini consideră nefondate şi nedrepte acuzaţiile Ministerului Public al Confederaţiei Elveţiene (MPC).

 

„Am aflat din presă decizia procurorului elveţian de a mă trimite în judecată, împreună cu fostul presedinte al FIFA, domnul Sepp Blatter. Aceste metode reprezintă o încercare a MPC de a mă implica în mod nejustificat într-un caz în care întreaga mea bună-credinţă a fost recunoscută.

 

Contest în totalitate aceste acuzaţii nefondate şi nedrepte. Regret că MPC – a cărui înţelegere cu FIFA a fost stabilită prin inculparea fostului procuror general al Confederaţiei Elveţiene şi a actualului preşedinte FIFA – nu a avut decenţa să claseze procedura care mă priveşte, după şase ani de abuzuri judiciare, nedemne de un stat de drept. Urmăresc acest lucru fiind perfect încrezător şi senin în ceea ce priveşte rezultatul acestei proceduri”, se arată într-un comunicat semnat de Platini, citat de News.ro.
Michel Platini şi Sepp Blatter, trimiși în judecată pentru fraudă, fals și deturnare de fonduri

Fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, 85 de ani, şi fostul conducător al UEFA, Michel Platini, 65 de ani, au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni, între care fraudă, fals şi deturnare de fonduri, în dosarul privind plăţi suspecte în valoare de două milioane de dolari, pentru care au fost suspendaţi din fotbalul mondial, a anunţat, marţi, parchetul elveţian.

Tribunalului Penal Federal din Bellinzona urmează să valideze acest rechizitoriu şi să decidă cu privire la desfăşurarea unui proces împotriva celor doi foşti conducători.
Potrivit agenţiei AP, scandalul a izbucnit în septembrie 2015 şi s-a soldat cu îndepărtarea lui Blatter înainte de termen din funcţia de preşedinte al FIFA şi, totodată, a pus capăt campaniei preşedintelui UEFA de atunci, Platini, de a-i succeda fostului său mentor.
Dosarul se bazează pe solicitarea scrisă a lui Platini către FIFA, din ianuarie 2011, de a primi un salariu suplimentar retroactiv pentru munca depusă în calitate de consilier prezidenţial, în primul mandat al lui Blatter, din perioada 1998-2002.
Blatter a autorizat FIFA să efectueze plata în câteva săptămâni. El se pregătea să intre în campanie pentru realegerea în funcţie, într-o competiţie electorală cu Mohamed bin Hammam din Qatar, iar influenţa lui Platini asupra alegătorilor europeni a fost un factor cheie.
Atât Blatter, cât şi Platini au negat orice fapte necinstite şi au citat un acord verbal pe care l-au încheiat, acum mai bine de 20 de ani, pentru ca banii să fie plătiţi.
Blatter a fost acuzat de fraudă, administrare defectuoasă, deturnare de fonduri ale FIFA şi falsificarea unui document. Platini a fost acuzat de fraudă, deturnare, fals şi este considerat complice la presupusa administrare defectuoasă a lui Blatter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here