Micile ironii ale istoriei: Meleșcanu, fost pion al puterii comuniste, a deschis ședința solemnă dedicată Revoluției. Ce declara Meleșcanu în 1977 în revista „Flacăra”

Inquam Photos/ Octav Ganea

Teodor Meleșcanu a deschis ședința solemnă din Parlament dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din 1989.

„În România, spre deosebire de alte state din Europa Centrală şi de Est, chiar dacă prăbuşirea regimului comunist s-a produs de o manieră bruscă şi violentă, construirea unui nou sistem politic deschis, ataşat valorilor occidentale, a fost îmbrăţişată rapid de către toţi românii, cu toţii am fost uniţi de dorinţa de a rupe legătura cu trecutul şi de a vedea sfârşitul comunismului. Am preţuit mai mult decât orice ideea de libertate, de egalitate de şanse şi de prosperitate şi am dorit să construim o societate democratică cu o economie de piaţă liberă”, a declarat Meleşcanu.

El a spus că la 30 de ani de la căderea comunismului se poate observa că impactul pe care democraţia l-a avut asupra societăţii se manifestă.

„Tranziţia către democraţia a fost cu atât mai mult accelerată de dorinţa României de a se reconecta cu Europa”, a afirmat Meleşcanu.

Teodor Meleșcanu a deținut funcții importante în aparatul puterii comuniste, inclusiv la nivel diplomatic.

Iată ce declara în 1977 în revista „Flacăra”: „Doar prin gândirea genială a tovarășului Nicolae Ceaușescu, partidul nostru revoluționar a elaborat un ambițios proiect de dezarmare. Concepția partidului și statului nostru cu privire la obiectivele dezarmării, măsuri prioritare, căile si modalitățile de realizare a lor, au fost definite cu claritate în documentele Congreselor al IX-lea, al X-lea și al XI-lea, în cuvântările tovarășului Nicolae Ceaușescu, secretar general al PCR, președintele RSR.”


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here