Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România, despre situația economică a țării: „Revenirea este una foarte robustă și nu poate decât să ne bucure”

Mihaela Bîtu. Inquam Photos / Octav Ganea

ING Bank și-a revizuit prognoza de creștere economică pentru România de la 5,5% la peste 7%, pentru acest an, în contextul unei reveniri foarte robuste în primul trimestru, care se reflectă și în rezultatele financiare ale băncii, după cum a declarat, într-un interviu pentru Economedia, Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România.

Banca a încheiat primele trei luni cu un rezultat brut de 183 de milioane de lei, cu 11% peste rezultatul de anul trecut, o creștere ușoară de 2% a veniturilor, în ciuda unei scăderi a dobânzilor, și o majorare de 2% a creditării, în condițiile în care banca se așteaptă de acum încolo la o creștere a cererii de creditare, în condițiile relaxării restricțiilor. În schimb, a existat o creștere spectaculoasă de 20% a economisirii, în primul trimestru.

Mihaela Bîtu consideră că, din punct de vedere al dobânzilor, categoric s-a atins pragul de jos, iar acum s-ar pune întrebarea dacă s-ar justifica o creștere a ratei de dobândă de politică monetară în cursul anului. În schimb, condițiile de creditare sunt pe o traiectorie de relaxare.
Potrivit Mihaelei Bîtu, dacă în 2008-2010 sistemul financiar a fost una din cauzele crizei, în această criză, în schimb, băncile nu au fost parte a problemei, ci au fost parte a soluției. CEO-ul ING Bank România consideră că această criză a arătat un comportament prudent și responsabil al clienților.

„Avem o evoluție bună de început de an. Desigur, totul este pus în contextul macroeconomic care, de asemenea, este unul pozitiv. Iată de câteva zile avem și primele cifre la nivelul primului trimestru, ceea ce aduce o surpriză plăcută, chiar peste așteptările noastre. Noi aveam o prognoză macroeconomică de creștere a Produsului Intern Brut de 5,5%. Această creștere din trimestrul I ne face să ne creștem prognoza de 5,5% și ne uităm acum undeva la peste 7% ca și așteptare de creștere a economiei. Am depășit practic pierderea de produs intern brut de anul trecut. De aici construim pe mai departe. Revenirea este una foarte robustă și nu poate decât să ne bucure.

Evoluția noastră în primul trimestru se înscrie în acest trend pozitiv. Veniturile au crescut ușor, cu 2%, față de aceeași perioadă a anului trecut, asta și pe fondul în care dobânzile au scăzut semnificativ în piață față de anul trecut. O creștere cu 2% a veniturilor este un rezultat mulțumitor.

Creditele au crescut ușor, avem un portofoliu în jur de 6 miliarde de euro, o creștere de circa 2% față de anul trecut.

În schimb, fenomenul pe care încă îl observăm și care se leagă de contextul pandemic este creșterea susținută a economisirii. Creșterile sunt foarte notabile comparativ cu un an în urmă, respectiv aproape 25% creșterea fondurilor economisite.

Aici desigur avem nevoie și de o cerere care să fie una susținută. În zona de retail, a persoanelor fizice, cererea de credite ipotecare a rămas una robustă chiar și în anul 2020, cu un mic recul mai ales în perioada lockdown-ului, dar ulterior cererea de credite ipotecare a fost una foarte sănătoasă.

Cererea de credite de nevoi personale a avut însă de suferit; oamenii au fost mai prudenți, mai responsabili, ceea ce este de așteptat într-o astfel de perioadă. Dimpotrivă, cred că este foarte sănătos ca oamenii să aibă o abordare prudentă și să economisească mai mult în criză.

Acum, însă, pe măsură ce contextul pandemic este înscris pe un trend pozitiv, efectele economice de anul trecut sunt și ele aproape șterse – desigur, nu pentru toate companiile – sperăm că și încrederea populației și a companiilor va fi una mai puternică. Credem că vom asista la o creștere a cererii de creditare.

Și în cererea de credite de nevoi personale acum am ajuns la nivelul pre-pandemie. Cred că consumul se va relansa.”

Interviul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here