Mihai Șora: Nu este cu putință ca Ministerul Justiției să devină ministerul hoților

Mihai Șora îi solicită președintelui Iohannis să o respingă pe Dana Garbovan pentru postul de ministgru al Justiției. „Nu este cu putință că Ministerul Justiției să devină ministerul hoților”, scrie Șora pe Facebook.

Știu un președinte care poate spune NU. Mai răspicat sau mai molcom, dar fără ezitări. Un președinte căruia Constituția României (dacă nu și legea morală din el) îi îngăduie să rămână demn.

Oricât de năpăstuit ar fi, nu este cu putință că Ministerul Justiției să devină ministerul hoților”, a scris Mihai Sora pe Facebook.

Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” îi solicită președintelui Klaus Iohannis să respingă nominalizarea de către Guvern a judecătoarei Dana Garbovan pentru funcția de ministru al Justiției.„(…) propunerea de Guvern către Președintele României a numirii în funcția de ministru al Justiției a unui magistrat în funcție, judecător în cadrul Curții de Apel Cluj, nesocotește în mod flagrant și nescuzabil dispozițiile Constituției României, precum și recomandările cu caracter de principiu ale organizațiilor internaționale relevante”, arată asociațiile, într-un comunicat de presă.

Cele două asociații ale magistraților arată că „această nominalizare politică, acceptată de judecătorul în cauza, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, poate fi privită de publicul larg drept primirea unei recompense pentru activitatea efervescență a asociației în cauza (alături de Asociația Magistraților din România) de sprijinire a unor modificări nocive aduse în ultimii trei ani de puterea politică legilor justiției”.

În plus, „numirea într-un guvern politic a unui judecător președinte al unei asociații profesionale va putea fi privită că decredibilizand iremediabil activitatea acesteia, percepută la nivel public că fiind eminamente legată de factorul politic și exponenții acestuia dintr-un anumit moment, având consecințe grave asupra imaginii întregii justiții din România și a corpului magistraților”.

Printre argumentele invocate de cele două asociații figurează și recomandarea Comisiei de la Veneția potrivit căreia ”(…) judecătorul ar trebui să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, dacă un judecător va fi candidat și nu va fi ales, acesta va fi, totuși, identificat cu o anumită tendința politică, în detrimentul independenței”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here