Milioane de vieți, în pericol. Cele două paliere ale dezinformării chineze pe coronavirus

Autoritățile chineze sunt angajate într-un efort la scară largă de rescriere a istoriei epidemiei de coronavirus. Unii din Occident ar putea fi tentați să renunțe la importanța eforturilor de propagandă din Beijing, dar nu ar trebui, scrie Washington Post. Potrivti sursei citate, campania este în continuă expansiune pentru a ascunde adevărul despre originile și detaliile virusului, iar acest lucru amplifică riscurile care planează asupra vieților oamenilor.

Campania de dezinformare a Chinei are două părți. Prima ține de controlarea narațiunii despre gestionarea crizei de către Beijing, scrie Washington Post, într-un material intitulat, „Campania chineză de propagandă privind coronavirusul pune vieți în pericol”.

Acesta este motivul pentru care guvernul chinez nu mai acceptă ideea că virusul își are originea în orașul Wuhan, chiar dacă președintele Xi Jinping recunoscuse anterior acest lucru. Surse oficiale chineze declaraseră inițial că focarul a început într-o piață de animale din Wuhan, dar că, în realitate, nu este încă lămurită povestea „pacientului zero”.

„Din punct de vedere științific, trebuie să știm cum a fost infectat primul pacient”, a declarat Xiao Qiang, un cercetător de la Universitatea California. „Trebuie să înțelegem răspândirea virusului pentru a veni cu soluții în această criză globală. Nu este vorba de a vina pe cineva, ci de fapte”.

Guvernul chinez blochează practic știința prin întreruperea fluxului liber de informații, a mai declarat cercetătorul, făcând trimitere la demersul Beijingului de a închide laboratorul de cercetare care a lansat prima secvență de genom coronavirus, pentru „rectificare”.

Colaborarea științifică cu China este crucială în lunile următoare, dar nu poate fi coruptă de amestecul politic.

„Va trebui să lucrăm cu China și alte câteva țări”, a afirmat Xiao. „E un motiv în plus pentru ca toată lumea să fie deschisă cu toată lumea și să spună adevărul. Cine nu face asta, adaugă probleme inutil”.

Ceea ce a început ca un efort de control al informațiilor din China (mai ales pentru cetățenii chinezi) a devenit acum global. Ambasadorul chinez în Africa de Sud a replicat, luni, că virusul nu ar fi avut originea în China. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a replicat că armata americană „ar putea fi” responsabilă pentru focar și a afirmat separat că are „Alte dovezi că virusul este originar din SUA”. Menționând China ca fiind la origine, a scris el în altă parte, este „imoral și iresponsabil”.

Potrivit Washington Post, aceste minciuni au fost autorizate să circule pe internetul controlat din China. Statele Unite nu sunt singura țintă; Oficialii chinezi din Tokyo au fost îndrumați să se refere la „coronavirusul japonez”.

Motivul pentru care Beijingul face aceste jocuri este evident: Partidul Comunist Chinez își bazează legitimitatea pe ideea că este infailibil. Toate criticile la adresa partidului sunt cenzurate și toate criticile sunt dispărute. Partidul se protejează prin negarea dreptului la adevăr al propriului popor.

Campania de propagandă din Beijing riscă acum vieți în întreaga lume. Guvernul chinez trebuie să recunoască realitatea originilor coronavirusului și să dezvăluie tot ceea ce știe acum, astfel încât să putem colabora cu toții pentru a găsi o soluție la pandemie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here