Lupta ascunsă cu coronavirusul este la fel de vitală ca bătălia dusă la vedere

Sursa: Harald Groven https://www.flickr.com/photos/kongharald/

„Dacă ne este dificil să anticipăm cum și când se va termina povestea epidemiei cu coronavirus, este deja limpede ce se va întâmpla după: sume colosale de bani și ofensive diplomatice probabil fără precedent vor fi puse la treabă pentru a îndrepta imaginea șifonată a măreței Chine, în plan extern. Va fi interesant de urmărit pe ce canale se va acționa corespunzător și la noi, în România”.

Când scriam rândurile de mai sus, în 4 februarie, principala ocupație a autorităților de la Beijing era să generalizeze carantina, închizând orașele, făcând cenzura și mai draconică decât în zilele obișnuite, numărând morții.

Trecuse doar o lună de când regimul începuse să admită că e vorba de o criză majoră și se scurseseră numai trei săptămâni de când încă mințea OMS-ul și restul planetei cu privire la modalitatea de transmitere a coronavirusului de Wuhan.

Patru săptămâni mai târziu deja, la început de martie, Beijingul schimba centrul de greutate al agendei strategice: De la combaterea coronavirusului a trecut la combaterea adevărului despre cum a apărut primul focar și cum a acționat Partidul în stadiile incipiente ale crizei. Este singurul punct în care m-am înșelat cu predicția – operațiunea a debutat mult mai devreme decât m-am așteptat.

În clipa de față, doar dezvăluirile publicate de presa internațională sunt suficiente pentru a construi un dosar greu împotriva Chinei pentru minciuni de stat cu efecte distructive la nivel global.

În Europa devastată de pandemie, amicii de pe continent ai puilor lui Mao ar trebui să fie primii care să facă ciocul mic zilele astea. Dacă europenii mai au o brumă de simț al conservării, ar fi natural ca în perioada următoare să asistăm la punerea la index a tuturor politicienilor și ONG-iștilor care au în spate ani buni de lobby chinezesc la Bruxelles și în capitalele membre – indiferent că e vorba de cei racolați sau cumpărați de Beijing, ori că e vorba de ruda lor mai săracă, idioții utili.

De altfel, pe măsură ce morții se vor înmulți în statele UE, nu e exclus să mijească primele mișcări anti-China și pe bătrânul continent, dar cum vor evolua ele, asta e dificil de prezis.

E dificil în primul rând pentru că unele state și multe companii mari au făcut afaceri pe picior împărătesc cu Partidul Comunist Chinez. Apoi, ofensiva diplomatico-mediatică demarată de serviciul de propagandă externă al Beijingului este deja colosală și cu tentacule în toate capitalele, inclusiv la București. Și e abia la început.

Practic, China nu a început rescrierea istoriei coronavirusului (așa cum inspirat o numea La Croix) decât de trei săptămâni. Este de așteptat ca demersul să se întindă de-a lungul următorilor câțiva ani. Nici nu vreau să îmi imaginez formele pe care reeducarea europenilor de către chinezi le va lua, mai ales că vorbim totuși de niște profesioniști.

Beijingul face asta, pe propria populație, deja de aproape 80 de ani. E drept, cu UE și restul lumii a început ceva mai târziu, dau a prins repede meșteșugul și a avut tot mai mulți bani pentru astfel de investiții.

Inclusiv acum, în toiul erupției infecțiilor în statele UE, dovada că propaganda chineză este profesionistă stă sub ochii noștri. De unde putem deduce asta?

Spuneam, mai sus, că regimul comunist de la Beijing a mutat centrul de greutate pe lupta cu Adevărul încă de la începutul lui martie. Înseamnă asta că și-au terminat de curățat țara de coronavirusul de Wuhan, așadar că au scăpat definitiv de problemă și se pot apuca în liniște de rezolvarea alteia? Nicidecum.

Relativa stagnare a numărului de decese și cazurilor noi este, în China, o realitate încă crudă, iar pericolul reizbucnirii nu poate fi considerat depășit.

Se poate însă vorbi cel mult de o circumstanță fericită, la capătul a aproape trei luni de măsuri care au expus natura bolșevică și polițienească a statului chinez în toată splendoarea ei.

Ei bine, profesionalismul propagandiștilor de la Beijing tocmai de aici derivă: au folosit momentl ca pe o fereastră de oportunitate, care pe calcule se întrevedea deja în ultimele zile ale lui februarie, pentru a lansa ofensiva globală de rescriere a Adevărului.

Au procedat gradual, întețind ritmul pe măsură ce și în Europa criza a luat amploare.

Ce poate fi mai isteț decât a combina diseminarea „noilor” adevăruri despre coronavirus cu donațiile pe scară largă în echipamente și know-how chinezesc tocmai când panica s-a instalat de la Roma la Madrid, de la Paris la Berlin si Londra? Furtuna perfectă în materie de manipulare, ce mai!

Școala leninistă care stă la baza fondării statului comunist chinez și a serviciilor sale secrete, cu upgrade-ul local făcut în decenii de existență, au transformat China într-un adversar redutabil la acest capitol.

Putin însuși are ce învăța de la fostul elev rebel al URSS, mai ales că ultimele relatări care vin de la Moscova înfățișează o Rusie angajată din plin în operațiuni similare de cosmetizare a realității.

La București, agenții de influență ai Beijingului și Moscovei fac ore suplimentare în perioada asta. S-ar putea chiar să nu-şi poată vedea de concedii pe tot parcursul lui 2020, având în vedere cât este de ridicată miza pentru regimurile dictatoriale, din cauza răspândirii atât de democratice a coronavirusului de Wuhan.

Făcând abstracție de producția câtorva site-uri obscure, momentan în zona politică românească cea mai vizibilă este fascinația pentru modelul chinezesc de combatere a epidemiei.

Cum era de așteptat, bezele către Beijing curg tot din zona PSD și post-PSD, acest partid-virus care tot roade, de 30 de ani, carnea societății și politicii românești. Ce rădăcini își are acest flirt cu Partidul Comunist Chinez, am schițat recent – AICI.

Firea și Ponta vor probabil să fie campioni ai campaniei de resuscitare a imaginii Chinei. La ce realizări și ce trecut întortocheat au, succesul lor pe plan local ar fi ca o pneumonie.

Ne putem imuniza ușor dacă reținem esențialul: chinezii nu donează degeaba măști prin Europa și România zilele astea, ci în acord cu o strategie cinică de câștigare a inimilor și punere între paranteze a minților europenilor.

Statele democratice care se ploconesc la așa ceva, făcând abstracție de faptul că nenorocirea a ajuns aici tocmai pentru că Partidul Comunist a decis să mușamalizeze totul, sunt ca amărâții care votează rechini corupți pe două kile de zahăr, ignorând că rechinul a devenit rechin tocmai pentru că furase cu totul fabrica de zahăr.

Covid-19 face deja să explodeze bugetele de propagandă ale marilor dictaturi. Depinde de noi, români și europeni în general, să nu fim atât de naivi încât Beijingul și Moscova să-și cheltuie, în final, banii cu folos.

2 COMENTARII

  1. Cartulia ai din 1968,la Paris(un fel dePeris,e langa Reghin jud.Mures),cu o „revolutie”culturala in China,cum e acum.Au fost nu una,nu două…zeci de episoade de pandemi,nu ,nu e vina poporului chinez,el e cu noi pe planeta Pământ dintotdeauna.E vina unei birocrații care a renăscut în COMUNISM.Noi trăim vremuri „istorice” din incompetenta acelei birocrați,combinate cu incompetenta serviciilor globale,puse de noi toti acolo sa neapărat…de ce?

  2. Analiza domnului Mihu este pe cit se poate de corecta.
    O alta sursa de informatii cu un mesaj la fel de clar, este serviciul diplomatic al uniunii europeene care a emis un comunicat demn de citit: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/76379/coronavirus-pandemic-and-new-world-it-creating_en
    Citat: China is aggressively pushing the message that, unlike the US, it is a responsible and reliable partner. In the battle of narratives we have also seen attempts to discredit the EU as such and some instances where Europeans have been stigmatised as if all were carriers of the virus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here