Militar ucrainean ucis în Donbas / Kremlin: Pretențiile Kievului asupra Crimeei, o „ameninţare directă”

Sursa: Facebook/Euromaidan Press

Un militar ucrainean a fost ucis, pe linia frontului, în ciocniri cu separatişti proruşi, în estul Ucrainei, a anunţat, joi, armata ucraineană, în timpul atingerii unui vârf al tensiunilor cu Rusia, relatează AFP, preluată de News.ro.

Acesta este cel de-al 61-lea militar ucrainean ucis de la începutul anului, în Donbas, unde forţele Kievului luptă, din 2014, cu separatişti proruşi, într-un război civil soldat cu peste 13.000 de morţi.

Militarul ucrainean a fost ucis miercuri, a declarat, pentru AFP, serviciul de presă al armatei ucrainene, care precizează că şase militari au fost ucişi în regiunea respectivă în noiembrie.

Armata ucraineană îi acuză, într-un comunicat, pe separatişti de faptul că au tras asupra unor poziţii ucrainene cu lansatoare de grenade şi mitralieră de mare calibru.

Rusia este acuzată de faptul că-i susţine financiar şi militar pe separatiştii proruşi în acest conflict, care a izbucnit imediat după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, care dezminte aceste acuzaţii..

Anunţarea, joi, a uciderii militarului ucrainean intervine în toiul unor tensiuni.

Ucraina afirmă că se teme de o invazie iminentă a Rusiei, acuzată de faptul că a comasat trupe la frontiera ruso-ucraineană.

Moscova dezminte orice voinţă belicoasă şi acuză, în schimb, Ucraina de faptul că constituie o ”ameninţare” la adresa sa şi că NATO vrea să se extindă până la frontiera sa.

Totuși, Rusia consideră dorința Ucranei de a recupera peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, drept o ”ameninţare directă”. Acestea au fost cuvintele folosite, tot joi, de Kremlin, potrivit AFP și News.ro.

”De fapt, noi vedem acest lucru ca pe o ameninţare directă la adresa Rusiei”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referinsu-se la dorința Kievului de a relua controlul asupra peninsulei anexate.

Potrivit unui bilanţ stabilit în baza unor surse oficiale, cel puţin 61 de militari ucraineni au fost ucişi în estul Ucrainei de la începutul anului, un bilanţ mai mare decât cel de 50 de morţi din 2020, când un armistiţiu a fost respectat, în mare, în a doua jumătate a anului.

Separatiştii proruşi au anunţat că 40 de combatanţi au fost ucişi de la începutul anului.

Kievul se descurcă tot mai bine în Donbas, dar există un tip de război pentru care Ucraina nu este încă pregătită

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here