Ministerul Apărării solicită Parlamentului să aprobe achiziţia a 3 sisteme de drone Bayraktar TB2

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, solicită Parlamentului să aprobe achiziţia a 3 sisteme de aeronave fără echipaj la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 de milioane de dolari, anunță News.ro.

Potrivit solicitării trimise Camerei Deputaţilor, Achiziţia pentru care se solicită aprobarea Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare şi bugetare a acesteia.

Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 de milioane de dolari, pe baza datelor de fundamnetare colectate până în acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.

Ministerul Apărării precizează că, potrivit legislaţiei, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului, pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100.000.000 de euro.
MApN precizează că achiziţia acestui sistem are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării şi că doar sistemul UAS Bayraktar TB 2 ”poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivelul de performanţă necesar şi în termenul stabilit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here