Ministerul Justiției trebuie să explice autorităților din Bulgaria în ce condiții de detenție va fi ținută Elena Udrea

Ministerul Justiției a anunțat joi că a primit o cerere din partea autorităţilor judiciare din Bulgaria să explice în ce condiții de detenţie ar urma să stea Elena Udrea, în cazul în care ar fi adusă în România pentru a-și ispăși pedeapsa de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Răspunsul urmează să fie pregătit de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi va fi trimis de Tribunalul Bucureşti.

Ministerul Justiţiei a primit, astăzi, 14 aprilie 2022, cererea autorităţilor judiciare de executare din Bulgaria, înregistrată la MJ cu nr. 31807/14.04.2022, cu privire la condiţiile de detenţie de care ar beneficia numita U.E.G. în cazul predării către România.

Cererea a fost înaintată de îndată Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea soluţionării. Administraţia Naţională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiţiei care, conform legii, îl va înainta Tribunalului Bucureşti, ca instanţă emitentă a mandatului european de arestare (MEA).

Tribunalul Bucureşti îl va comunica ulterior autorităţilor bulgare, asigurând şi traducerea acestuia”, a transmis, joi, Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

MJ precizează că ”acordă constant asistenţă tuturor autorităţilor române şi străine implicate în procedurile de executare a mandatelor europene de arestare, care solicită sprijinul, în limitele competenţelor acordate de lege şi cu respectarea deplină a independenţei organelor judiciare”.

”Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu garanţia respectării rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă”, a mai transmis instituţia.
Elena Udrea, condamnată definitiv de instanța supremă, în urmă cu o săptămână, la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, va rămâne în arest în Bulgaria, a decis joi Curtea de Apel de la Sofia.
Cei trei judecători de la Curtea de Apel bulgară au decis că Elena Udrea rămâne în arest până pe 19 aprilie, când se va decide dacă va fi extrădată în România sau nu. Curtea de Apel de la Sofia a judecat recursul formulat de Elena Udrea la decizia Tribunalului din Blagoevgrad ca să rămână în arest în Bulgaria. Elena Udrea va fi dusă din arest de la Blagoevgrad la Sofia, pentru a participa la proces.
Cu o zi în urmă, Udrea a fost în instanță în Bulgaria, pentru judecarea cererii României de extrădare a sa pentru a ispăși pedeapsa de 6 ani de închisoare. Instanța din Bulgaria a amânat pentru 19 aprilie decizia în acest proces, pentru a cere informaţii suplimentare din România.

”Există un pericol real în închisoarea din România de distrugere fizică a mea”

Există un pericol real în închisoarea din România, de distrugere fizică a mea, pentru că acest caz declanșat împotriva mea este unul politic (…).

Ca fost ministru și om politic, știu că Bulgaria și România ocupă ultimele două locuri în toate domeniile. Aveți ocazia să demonstrați acum că Bulgaria este înaintea României și să nu mă extrădați. Știu că este nevoie de mult curaj pentru a lua o decizie îndrăzneață. Sper că în Bulgaria există judecători curajoși”, le-ar fi spus Elena Udrea avocaților săi, potrivit site-ului bulgăresc 24chasa.

Dacă va fi adusă în România, Udrea ar putea fi încarcerată la Penitenciarul pentru femei de la Tîrgșor (Prahova), unde a mai stat și în primăvara lui 2015, după ce a fost arestată preventiv în dosarul “Gala Bute”.

Eu am trecut relativ bine peste momentul acela pentru că eram în mijlocul unei bătălii, știam cu cine mă lupt, știam cine îmi sunt adversarii, știam de ce mi se întâmplă lucrul acesta și eram acolo într-o etapă pe care o duceam în lupta aceasta cu sistemul pe care deja îl devoalasem.

Deci nu am fost neapărat traumatizată pentru că aveam o miză. Ce mi se întâmpla mie avea o miză.

Mie îmi e foarte frică de insecte. Faptul că era plin de gândaci acolo era mai traumatizant decât faptul că nu aveam ușă la toaletă și oricând se putea deschide ușa de la cameră și să fii văzută la toaletă de cei care vizitau celulele”, spunea Elena Udrea despre perioada petrecută în penitenciar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here