Miniştrii de Externe ai UE, consens politic în privinţa suspendării complete a acordului de viză dintre UE şi Rusia

Miniştrii europeni de Externe au ajuns la un consens politic în ceea ce priveşte suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, în urma unei întâlniri informale de două zile la Praga, relatează CNN, citat de News.ro.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat într-o conferinţă de presă în urma întâlnirii că această decizie ”va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, având în vedere că procesul va deveni mai dificil şi va dura mai mult.

Vizele erau deja acordate unui număr limitat de categorii de cetăţeni ruşi. Borrell a spus că acesta nu este un text legal, ci doar un acord politic la ora actuală.

Acordul va trebui aprobat de toate statele membre la nivelul Consiliului European.

Borrell a mai menţionat că de la jumătatea lunii iulie, a existat o ”creştere substanţială a punctelor de trecere a frontierei din Rusia în statele vecine”, care a devenit ”un risc de securitate pentru aceste state”.

”Am văzut mulţi ruşi călătorind pentru vacanţe şi cumpărături de parcă nu ar fi izbucnit niciun război în Ucraina. Nu pot fi menţinute activităţile obişnuite”, a conchis oficialul UE.

El a precizat că miniştrii, reuniţi într-o întâlnire informală la Praga, în Republica Cehă, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, au căzut de acord că relaţiile cu Moscova „nu pot rămâne neschimbate” şi că acordul „trebuie suspendat în totalitate”, notează și Agerpres.

Decizia are ca scop să prevină practica de ”visa shopping”, folosită de ruşii care încearcă să intre mai uşor în UE prin statele membre cu reguli mai relaxate, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă la Praga.

Măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor din UE de la graniţa cu Rusia de a opri intrarea cetăţenilor ruşi în blocul comunitar cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE.

Decizia va face ca procesul de acordare de vize să fie „mai complicat” şi „mai lung”, a mai spus Borrell după reuniunea informală de la Praga.

„Acest lucru va reduce considerabil numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, a declarat şeful diplomaţiei europene.

Făcând o concesie statelor membre din estul UE, care au cerut măsuri mai stricte, Borrell a declarat că ţările care se învecinează cu Rusia „pot lua măsuri la nivel naţional pentru a restrânge intrarea în Uniunea Europeană”.

El a precizat totuşi că aceste măsuri trebuie să fie conforme cu regulile spaţiului Schengen şi a subliniat că este important ca membrii societăţii civile ruse să se poată deplasa în continuare în Uniunea Europeană.

Înaintea reuniunii, Polonia şi cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) au declarat că intenţionează să interzică turiştii ruşi dacă UE în ansamblul său nu o va face.

Într-o declaraţie comună obţinută de AFP, cele patru ţări au precizat că suspendarea acordului este „o primă etapă necesară”.

„Însă trebuie să limităm drastic numărul de vize emise, în special vizele turistice, pentru a reduce fluxul de cetăţeni ruşi în Uniunea Europeană şi în spaţiul Schengen”, au adăugat ele.

Ţările menţionate au subliniat că această măsură trebuie să conţină excepţii „pentru disidenţi, precum şi pentru alte cazuri umanitare”.

„Până când vor fi introduse astfel de măsuri la nivelul UE, (…) intenţionăm să introducem la nivel naţional măsuri temporare de interzicere a vizelor sau de restricţie a trecerii frontierelor pentru cetăţenii ruşi care deţin vize europene”, se arată în declaraţia celor patru state.

Surse: News.ro, Agerpres

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here