Ministrul Justiției a cerut revocarea șefului Inspecției Judiciare, rămas moștenire din epoca Dragnea

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat, marţi, că a solicitat Plenului CSM respingerea raportului de audit al Inspecţiei Judiciare în vederea revocării din funcţie a inspectorului-şef, Lucian Netejoru (foto), transmite News.ro.

”Am solicitat respingerea raportului de audit al Inspecţiei Judiciare în vederea revocării din funcţie a Inspectorului-şef. Astăzi, în şedinţa Plenului CSM în care s-a dezbătut Raportul de constatări faptice Auditul extern al managementului Inspecţiei Judiciare pe anul 2020, am solicitat respingerea acestui raport, constituirea şi convocarea comisiei prevăzute art. 67 alin. 5 din Legea nr. 317/2004 în vederea analizării modului de îndeplinire a atribuţiilor manageriale de către Inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare şi propunerii de revocare din funcţie a inspectorului-şef şi stabilirea unui calendar pentru desfăşurarea acestei proceduri de revocare”, a anunţat, marţi seară, ministrul Stelian Ion.

Acesta afirmă că ”argumentele care legitimează pe deplin acest demers au rezultat din cuprinsul Raportului Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare din 08.06.2021 (Raportul MCV 2021), din cuprinsul hotărârii pronunţate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la 18.05.2021 în cauzele conexate C 83/19, C 127/19, C 195/19, C 291/19, C 355/19 şi C 397/19, din cuprinsul Hotărârii Secţiei pentru Procurori a C.S.M. nr. 230/23.03.2021 şi al Rapoartelor anuale de activitate ale Inspecţiei Judiciare pe anii 2019 şi 2020”.

Raportul de constatări faptice – Auditul extern al managementului Inspecţiei Judiciare pentru anul 2020 a fost discutat, amrţi, de către Plenul CSM.

”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de Raport, care va fi avut în vedere de Comisia prevăzută de art. 67 alin. (5) din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis CSM.

Articolul de lege invocat se referă la faptul că ”inspectorul-şef poate fi revocat din funcţie de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale”.

”Revocarea se dispune pe baza raportului de audit prevăzut la art. 68, numai ca urmare a propunerii formulate, în acest sens, de către o comisie alcătuită conform alin. (3^1)”, se mai arată în lege.

Context. Cum a ajuns Lucian Netejoru șef la Inspecția Judiciară

Lucian Netejoru ocupă funcția de inspector-șef al Inspecției Judiciare de la 1 septembrie 2015. Deși mandatul i-a expirat la 1 septembrie 2018, dar a rămas, totuși, la conducerea instituției, ca interimar.

Păstrarea sa în funcție ca interimar s-ar fi făcut la cererea expresă a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit legii, Netejoru are dreptul la încă un mandat de trei ani, pe care îl poate obține doar în urma unui nou concurs.

Acest concurs, însă, nu poate fi organizat pentru moment. Din cauza unor divergențe legate de raporturile de subordonare față de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), regulamentul de funcționare al Inspecției Judiciare a fost suspendat printr-o decizie a Curții de Apel București.

Așa s-a ajuns la ideea ca prelungirea mandatului lui Lucian Netejoru să se facă prin Ordonanță de Guvern.

Însă înainte de emiterea acestei Ordonanțe, s-a petrecut un moment semnificativ: pe 23 august 2018, Liviu Dragnea a depus o sesizare la Inspecția Judiciară, prin intermediul avocatei sale.

Dragnea solicită ca toate cele trei dosare penale ale sale − atât cele în care a fost condamnat, cât și cel aflat în fază de cercetare la DNA − să fie verificate pentru a se constata dacă protocolul încheiat între SRI și Parchetul General a fost folosit pentru anchetarea sa, potrivit Centrului de Investigații Media.

Doar Inspecția Judiciară sau o instanță poate constata dacă un dosar a fost instrumentat legal sau nu. Liviu Dragnea a ales, deci, să se adreseze Inspecției Judiciare, și nu unei instanțe de judecată.

La 1 septembrie 2018, mandatul lui Lucian Netejoru a expirat.

Două zile mai târziu, pe 3 septembrie 2018, Liviu Dragnea își declara public nemulțumirea față de faptul că mandatul de șef al lui Netejoru, dar și cel al adjunctului său, Gheorghe Stan, nu fuseseră prelungite.

Șeful PSD a cerut imperativ ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să promoveze o Ordonanță de Urgență în acest sens.

Ca atare, după alte două zile, pe 5 septembrie 2018, Guvernul a emis Ordonanța de Urgență prin care mandatele lui Lucian Netejoru și al lui Gheorghe Stan au fost prelungite, în ciuda opoziției exprimate de Forumul Judecătorilor.

Surse din zona justiției susțin că Lucian Netejoru a fost și încă este susținut de procurorul Oana Schmidt-Hăineală, fost vicepreședinte al CSM, în prezent șefa Corpului de Control al Ministerului Justiției.

După intervenția lui Liviu Dragnea pentru prelungirea mandatului său ca interimar, Netejoru pare că și-a găsit un sprijin mult mai puternic.

Cîţu: Eşec previzibil al Alianţei PSD – AUR! O moţiune de faţadă, în care nici Marcel Ciolacu nu a crezut

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here