Ministrul Justiţiei, după avizul negativ al CSM în privința Secției Speciale: „Un organ ineficient, cu o medie de trimitere în judecată de două rechizitorii pe an”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei Stelian Ion a anunţat vineri, după ce CSM a adat aviz negativ proiectului de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, că a semnat propunerea de proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei, precizând că avizul este consultativ. „Am decis să-l trimit mai departe”, a afirmat el, adăugând că desfiinţarea acestei secţii înseamnă o normalizare, că este un organ ineficient. 

„În aceasă dimineaţă am semnat şi am trimis către Guvernul României propunerea de poiect legislativ pentru desfiinţarea SIIJ”, a declarat ministrul, citat de News.ro.

El a precizat că avizul CSM este consultativ.

„Am decis, în urma analizării tuturor argumentelor, să trimit mai departe acest proiect”, a anunţat Stelian Ion.

„Este foarte important să readucem normalitate în sistemul de justiţie. Din punctul meu de vedere, desfiinţarea acestei secţii înseamnă o normalizare, este o  promisiune, este un punct foarte clar definit în programul de guvernare şi respectăm toate aceste promisiuni”, a subliniat ministrul.

El a precizat că a ascultat toate argumentele, dar argumentele acelea pot fi avute în vedere într-un alt context.

„Vom discuta pe legile Justiţiei şi vom vedea dacă mai este nevoie de alte ajustări, însă obiectul acestei legi nu-l reprezintă alte garanţii solicitate de o parte a magistraţilor, ci îl reprezintă doar desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Să ne amintim că în 2017 Florin Iordache, alături de colegii săi Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae, propunea un proiect de lege prin care doar cu trei rânduri de motivare doreau înfiinţarea acestei secţii. Nu s-a explicat niciodată de ce se doreşte înfiinţarea acestei secţii, am criticat de la bun început această propunere legislativă şi după ani de zile s-a dovedit că am avut dreptate şi toate argumentele pe care le-am prezentat atunci au fost corecte”, a adăugat Stelian Ion.

El a susţinut că nu s-a motivat atunci în niciun fel acea propunere şi se crea impresia că există un fenomen larg de corupţie în rândul magistraţilor, ceea ce este incorect.

„Există probleme punctuale şi ele trebuie rezolvate. Existenţa unei astfel de secţii ar însemna o recunoaştere că în cadrul magistraţilor există un fenomen generalizat de corupţie ceea ce nu este adevărat. Pe de altă parte, aşa cum există acum şi cum funcţionează Secţia de Investigarea Infracţiunilor din Justiţie e foarte clar că magistraţii ajung să nu mai răspundă în faţa legii, mă refer la cei care încalcă legea,  pentru că este un organ absolut ineficient, a fost creat şi conceput greşit de la bun început, ca o structură centrală, fără structuri teritoriale, nu se poate ocupa de toate problemele din toate instanţele şi parchetele din ţară şi are în lucru în prezent aproape 6.000 de dosare. Este relevant de spus că în decursul acestor ani a avut o medie de trimiteri în judecată de două rechizitorii pe an ceea ce, statistic vorbind, este foarte puţin, niciun rechizitoriu pentru fapte de corupţie, ceea ce este relevant. Nu ne putem închipui că deodată, de la înfiinţarea SIIJ, au dispărut toate faptele de corupţie din rândul magistraţilor. Ne-am dori să nu există nicio faptă de corupţie în această zonă, dar realist vorbind, cum şi în alte state există asemenea fapte, există şi în România şi trebuie să avem organisme, instituţii care se rezolvă această problemă. Este un bilanţ negativ pe care îl are această secţie, ne putea demonstra în anii trecuţi că în ciuda semnalelor de alarmă pe care le-am tras în acea perioadă, ne-am înşelat cu toţii şi a fost un organism eficient, nu, 17 milioane de lei au fost cheltuiţi de la înfiinţare şi până acum, rezultate foarte, foarte slabe. Pe de altă parte chestiuni puse sub semnul întrebării cum ar fi renunţarea la nişte căi de atac, neexplicate nici un fel, în favoarea unor politicieni, în favoarea unor magistraţi”, sunt argumentele ministruljui Justiţiei împotriva secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

El a susţinut că au fost chestiuni legate de promovarea şi de începerea urmăririi faţă de nişte persoane care nu au fost de acord, magistraţi fiind, în perioada promovării  legilor Justiţiei din 2017 – 2018, cu acele prevederi.

„Rând pe rând au fost chemaţi la această secţie, ceea ce a demonstrat că din păcate scopul acestei secţii a fost acela de a pune presiune pe magistraţii oneşti, care şi-au făcut treaba şi care au avut un cuvânt de spus cu privire la acele legi”, a afirmat Stelian Ion.El a declarat că a văzut şi anomalii inimaginabile, în sensul anchetării unor înalţi funcţionari europeni deşi nu exista competenţă pe această zonă, a văzut, de asemenea, încercări de oprire a accederii la ”o anumită funcţie europeană într-o anumită situaţie, prin nişte acte care au fost declarate de către judecător, de către instanţele judecătoreşti, au fost declarate ilegale ulterior”.”De asemenea, magistraţi din cadrul CSM au fost chemaţi în scop de intimidare la această secţie. La fel s-a văzut că aceste descinderi la Secţia specială nu au fost întemeiate şi au fost mai degrabă mişcări de imagine, inacceptabil, acte din dosare apărute în public, iarăşi o chestiune absolut criticabilă şi care denotă neprofesionalism. Sunt multe de spus cu privire la această secţie specială, ideea este că planul este foarte clar, va merge în Guvern acest proiect, sper că se va adopta, va merge în Parlament şi acolo se va da un vot”, afirmă ministrul.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat joi aviz negativ pentru proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, iniţiat de Ministerul Justiţiei.  

3 COMENTARII

  1. Da,foarte buna argumentatia ministrului justitiei inprivinta SIJ.Parte proasta este ca in corpul judecatorilor de la CSM s-a asezat o majoritate ,care a fost de acord cu actiunile PSD-Dragnea impotriva statului de drept,care chiar a trimis o scrisoare forurilor europene privind justetea ordonantei 13(cred ca nu gresesc),care a trimis inspectia judiciara pentru a intimida anumiti judecatori,care nu a facut nimic pantru a indeplini cererile MCV si recomandarile forurilor europene.Cum a permis intocmirea unui dosar penal lui Timmermas ?E clar ca trebuie facuta curatenie de primavara.
    Curaj Nasui!Merita Romania.

  2. Stia foarte bine ca nu o sa fie aprobat proiectul de catre CSM,dar stia asta si cand l-a criticat pe fostul ministru Predoiu ca ,culmea,a facut ca el,adica l-a trimis spre avizare ACELUIASI CSM!! Dar atunci era campanie si viza el postul de ministru la justitie,preluand aceeasi placa,cu PNL =PSD,ca dadea bine la electorat!!!Acum,ca a ajuns ministru,face acelasi lucru ca Predoiu,dar imaginea si-a cultivat-o inca din timpul selfieurilor din fostul parlament…ce incredere sa ai in oameni ca el si Voiculescu,fugiti de la primarii,ca nu erau prea vizibili acolo,pe posturi de subalterni?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here