Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat miercuri la Antena 3 că „ar fi păcat” ca interceptările făcute de serviciile de informaţii să nu fie folosite în situaţia unor infracţiuni de omor sau alte fapte grave.

Întrebat la Antena 3 dacă este oportună implicarea serviciilor în dosarele penale, Stelian Ion a răspuns: „Rolul serviciilor de informaţii este unul aparte şi serviciile de informaţii nu fac anchete penale, nu desfăşoară anchete penale. În anumite situaţii, în care din cauza unui mandat de siguranţă naţională se surprind anumite infracţiuni, de regulă grave, putem să ne imaginăm că este vorba de omoruri sau de alte fapte de o asemenea gravitate. În astfel de situaţii, acele înregistrări, din punctul meu de vedere, ar fi păcat să nu fie folosite în procesul penal. Şi din punctul ăsta de vedere, eu consider că o modificare legislativă asemenea celei promovate şi care există acum la Senat sau altă modificare care ar viza Codul de procedură penală ar putea reglementa foarte bine acest aspect. Important este să avem în vedere ceea ce a spus Curtea Constituţională: să existe o procedură de contestare a acelor probe, să poată fi verificată legalitatea lor”.

Pe de altă parte, spune ministrul, fiecare instituţie trebuie să îşi respecte rolul pe care îl are în stat.

„Există mai multe variante. Una care urmează să fie votată în Senat, vom vedea cum vă fi votată. Există și alte posibilități de modificare a legislației. Pe de altă parte fiecare instituție trebuie să își respecte rolul în stat”, a completat Stelian Ion.

Pe 17 noiembrie 2020, Camera Deputaților a adoptat tacit propunerea legislativă de modificare și completare a Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, care îl are printre inițiatori și pe ministrul Justiției Catalin Predoiu și care prevede că înregistrările ”rezultate din activitățile specifice serviciilor de informații” pot fi mijloace de proba în procesul penal, cu condiția ca prin lege să fie reglementată o procedură clară și adecvată, care să permită verificarea efectiva a legalității lor, atât a mijlocului de probă, cât și a procedeului probatoriu prin care au fost obținute.

Propunerea legislativă este a Senat, care este for decizional.

Proiectul de lege a fost avizat negativ de Consiliul Legislativ, casre consideraca nu sunt suficiente doar intervenții asupra Legii 51 / 1991, ci este necesară amendarea mai multor acte incidente, iar în Consiliul Economic și Social, a fost paritate.

Proiectul de lege, depus în procedură de urgență, alături de Cristina Trăilă și Gabriel Andronache, completează alin. (1) al art. 21 al legii „în sensul prevederii exprese a faptului că dispozițiile art. 143 alin. (3) și (4) din Codul de procedura penala (C.p.p.) sunt aplicabile în mod corespunzător și în cazul convorbirilor sau comunicărilor interceptate că urmare a derulării de către organele cu atribuții în domeniul securității naționale a unor activități autorizate, convorbiri sau comunicări care au fost transmise organelor de urmărire penale. În aplicarea art. 21 alin. (1) completat potrivit prezentului proiect de lege, convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate ca urmare a derulării unei activități specifice culegerii de informații autorizate în condițiile Legii nr. 51/1991, care privesc fapta ce formează obiectul cercetării într-un dosar penal, daca sunt folosite că mijloace de proba în respectivul dosar, vor fi redate de către procuror sau organul de cercetare penala într-un proces-verbal certificat pentru autenticitate de către procuror. De asemenea, convorbirile, comunicările sau conversațiile purtate într-o alta limba decât cea romana vor fi transcrise în limba romana, prin intermediul unui interpret, care are obligația de a pastra confidentialitatea”, potrivit anunțului făcut de Catalin Predoiu pe blogul personal.

Textul propus prevede faptul că verificarea legalității înregistrărilor rezultate din activitățile specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale ale omului, efectuate cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1991, daca aceste înregistrări sunt folosite că mijloace de proba în procesul penal, se face de judecătorul de camera preliminara de la instanță căreia îi revine, potrivit legii, competenta să judece cauza în prima instanță, în procedura de camera preliminara.

Proiectul mai prevede că nelegalitatea respectivelor înregistrări și a procedeelor probatorii poate fi invocată până la primul termen de judecată cu procedura completa după intrarea în vigoare a prezentei legi, daca încălcările nu sunt sancționate cu nulitatea absolută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here