Ministrul Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai”, în cazul suspiciunilor de plagiat în teza sa de doctorat

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministrul de Interne Lucian Bode a cerut în instanţă anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, transmite News.ro.

Procesul a fost intentat în 5 ianuarie, la Tribunalul Sălaj, iar primul termen este stabilit în 17 ianuarie, conform PressOne, care a lansat acuzaţiile de plagiat vizând lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode, intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”.

Anterior deschiderii procesului, Lucian Bode a notificat Universitatea „Babeş-Bolyai” printr-o plângere prealabilă, în care a cerut să fie oprită analizarea tezei şi emiterea unui nou verdict pe motiv că teza i-a mai fost analizată anterior, relatează jurnalista Emilia Şercan în articolul publicat de PressOne.

Notificarea a fost trimisă UBB în numele lui Lucian Bode de către aceeaşi casă de avocatură care îl apără şi pe prim-ministrul Nicolae Ciucă în procesul vizând propria sa lucrare de doctorat, notează PressOne.

PressOne a dezvăluit pe 24 noiembrie 2022, în exclusivitate, că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conţine cel puţin 18,5% text plagiat, dar şi 6 ilustraţii complet plagiate, iar alte 30 citate incorect, menîionează sursa citată.

În aceeaşi zi, UBB a anunţat printr-un comunicat de presă că reia analiza, după ce „a luat act de noile informaţii apărute în spaţiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar şi faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat şi va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informaţii”.

Anterior, la finalul lunii octombrie 2022, Universitatea „Babeş-Bolyai” stabilise printr-o hotărâre – emisă după ce analiza de plagiat a fost una limitată şi nu a vizat întreaga teză – că doar 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode este plagiată, conţinut pe care l-a justificat prin „necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”.

„Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut. Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei”, a scris atunci Bode pe Facebook.

Articolul complet, pe Pressone.ro.
Postarea Emiliei Șercan:

 

Într-o disperată încercare de a bloca un previzibil verdict de plagiat, dr. Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB).

Procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj, în fieful său și al susținătorului său de la pădure, și vizează suspendarea hotărârii prin care Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat în urma dezvăluirii prin care am arătat că în teza lui dr. Bode există cel puțin 18,5% de conținut plagiat, la care se adaugă 6 grafice plagiate și alte 30 citate incorect.

Dr. Bode a recurs la aceeași stratagemă juridică folosită și de șeful său de la partid și guvern, alt mare doctor, dr. Ciucă, care a blocat prin instanță înregistrarea sesizărilor de plagiat care i-au vizat propria teză.

A recurs nu numai la aceeași stratagemă ca dr. Ciucă, ci și la aceeași casă de avocatură: Mușat și Asociații.

Și uite așa, dr. Bode a trecut abrupt de la a „saluta” aproape exaltat, pe 1 noiembrie 2022, pe Facebook, decizia în care UBB anunța un neglijabil procent de 2,95% de conținut plagiat în teza sa, la o disperată acțiune în instanță pentru a bloca, in extremis, un verdict de plagiat.

Tupeul și nesimțirea lui dr. Bode sunt revoltătoare.

În loc să-și ceară scuze publice de la UBB, după ce a pus universitatea în centrul unui scandal care i-a zdruncinat serios credibilitatea și imaginea publică, dr. Bode o dă în judecată.

Dr. Bode pune UBB în umilitoarea poziție de a explica în instanță dreptul ei legal de a se autosesiza în fața unui flagrant caz de impostură care, dacă nu va fi gestionat rapid și adecvat zilele acestea, îi va pulveriza credibilitatea și imaginea publică nu numai pe plan intern, ci și internațional.

UBB are la dispoziție 7 zile pentru a pronunța o decizie înainte de primul termen al procesului.

Și, da, UBB se află în fața unui nou test de integritate, care de data asta are legătură nu numai cu pronunțarea unei decizii, ci și cu rapiditatea pronunțării ei.

Miza imediată a lui dr. Bode e mai mare decât orice grijă ar putea avea el pentru integritatea UBB: rămânerea sa în guvern.

Mai poate un ministru care primește verdict de plagiat de la universitatea care i-a acordat titlul de doctor să rămână în guvern?

Din textul despre povestea procesului – link în primul comentariu – mai aflați:

– când este stabilit termenul de judecată;

– cine sunt experții externe cooptați de UBB în comisia de analiză;

– ce prevede hotărârea vizată de proces.

Și un mic mesaj pentru înflăcărații avocați de ocazie ai lui dr. Bode: nu-i așa că atunci când nu ești plagiator și ai muncit la o teză originală, de o certă valoare științifică, e normal să dai în judecată universitatea care te-a făcut doctor cu scopul de bloca analizarea tezei tale și emiterea unui verdict?

Așadar, mai răsfirați apărătorilor, mai răsfirați!

Analiza Emiliei Șercan: Ministrul Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here