Ministrul ucrainean al apărării cere Parlamentului European să-l desemneze pe Putin drept criminal de război

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, le-a cerut joi europarlamentarilor să îl desemneze pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Adresându-se Parlamentului European prin videoconferinţă, Reznikov a dat exemple de crime de război comise de forţele ruse în Ucraina, printre care lovitura aeriană de miercuri asupra unui teatru din Mariupol unde, potrivit ministrului, se adăposteau 1200 de femei şi copii.

Rusia a dezminţit că atacă civilii ucraineni, iar Ministerul Apărării de la Moscova a susţinut miercuri că teatrul din Mariupol nu a fost lovit de forţele ruse.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a numit miercuri pe Putin criminal de război, comentariu care a fost apreciat de Kremlin ca „de neiertat”. Uniunea Europeană nu a mers încă atât de departe ca Biden, observă Reuters. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat totuşi în urmă cu o săptămână că bombardarea unei maternităţi în sudul Ucrainei ar putea fi o crimă de război.

Reznikov le-a mai declarat europarlamentarilor că Rusia foloseşte Belarusul ca bază logistică pentru războiul împotriva Ucrainei. El a reluat apelurile la crearea unei zone de interdicţie a zborurilor deasupra teritoriului ucrainean, pentru apărarea ţării sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here