Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba: Bătălia pentru Donbas va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial

Sursa: Flickr

Solicitarea pe care a formulat-o Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, în cursul zilei de joi, respectiv ”armament, armament, armament”, se referă la protejarea securităţii statelor NATO, precum şi a Ucrainei, deoarece Kievul propune un ”acord echitabil” pentru ambele părţi, care nu îi oferă şansa preşedintelui Putin să ”testeze articolul 5”, relatează BBC. Kuleba mai afirmă în cadrul summitului miniştrilor de Externe ai statelor NATO de la Bruxelles că ajutorul de care Ucraina are nevoie este imperativ să fie oferit acum: ”Fie ne ajutaţi acum (…), fie ajutorul vostru va veni prea târziu şi mulţi oameni vor muri”. Pe de altă parte, bătălia pentru Donbas va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial, fiind angrenate manevre de operaţiuni mari şi mii de tancuri, avioane şi vehicule blindate, conform Reuters, citată de News.ro.

Ucraina propune un ”acord echitabil” pentru ambele părţi, a subliniat Kuleba, adăugând că acest lucru proteja atât securitatea Ucrainei, cât şi a ţărilor NATO în faţa agresiunii ruse, iar preşedinte Vladimir Putin nu ar avea nicio şansă să ”testeze articolul 5”.

”Ne oferiţi tot ce avem nevoie şi vom lupta pentru securitatea noastră şi a voastră, astfel încât preşedintele Putin să nu aibă şansa de a testa articolul V”, a declarat Kuleba, potrivit CNN.

Naţiunile occidentale care continuă să cumpere petrol şi gaze ruseşti ”suţin Ucraina cu o mână, iar maşina de război a Rusiei cu alta”, susţine oficialul ucrainean.

El spune că sancţiunile au consecinţe negative pe termen lung şi mediu pentru economia rusă, dar subliniază că ”oamenii mor chiar acum”.

”Fie ne ajutaţi acum şi mă refer la zile, nu la săptămâni, fie ajutorul vostru va veni prea târziu şi mulţi oameni vor muri, mulţi civili îşi vor pierde casele, multe sate vor fi distruse, tocmai pentru că acest ajutor a venit prea târziu”, subliniază şeful diplomaţiei ucrainene.

Kuleba adaugă că Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a opri imediat armata rusă.

El recunoaşte că sancţiunile aplicate afectează Rusia, dar reiterează că răspunsul actual este insuficient pentru a obţine un rezultat suficient pe termen scurt.

Kuleba spune că atrocităţile văzute în Bucea şi în alte părţi din nordul Ucrainei care au fost ocupate recent de forţele ruse sunt ”doar vârful aisbergului” al presupuselor crime de război comise forţele ruse.

Situaţia este ”mult, mult mai rea” în Mariupol, adaugă el.

Pentru a preveni repetarea atrocităţilor de la Bucea, ”trebuie să vorbim şi să vedem cum putem pune capăt acestui război”, spune el.

Bătălia pentru Donbas va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial, fiind angrenate manevre de operaţiuni mari şi mii de tancuri, avioane şi vehicule blindate, mai avertizează Kuleba, potrivit Reuters.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here