Mircea Beuran, șeful clinicii de Chirurgie II, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, acuzat sâmbătă că ar fi provocat arsuri unei paciente, în timpul unei operații efectuate pe 22 decembrie 2019, nu este la primul scandal al carierei sale. În perioada în care era ministru al Sănătății, în Guvernul condus de Adrian Năstase, Mircea Beuran a fost dovedit ca plagiator al unor lucrări publicate în străinătate. În ciuda dovezilor și a concluziilor comisiilor care au dat verdictul de plagiat, Ion Iliescu și Adrian Năstase l-au susținut în continuare cu tărie.

În perioada 1997-1999, dr. Mircea Beuran a coordonat o serie de lucrări apărute în ”Colecția medicului rezident”, la Editura Scripta. Primul volum al seriei, ”Ghidul medicului de gardă”, a fost practic copiat cuvânt cu cuvânt după varianta originală în limba engleză – ”On Call – principles and protocols”.

Volumele 3 (”Ghid de urgențe în chirurgia generală”) și 7 (”Ghid de urgențe în medicină internă”) au fost copiate după o serie de volume din limba franceză.
Este vorba de ”Urgences en chirurgie generale” (”Urgențe în chirurgia generală”), respectiv ”Urgences en medecine” (”Urgențe în medicină”), publicate într-o serie a instituției ”Assistance Publique – Hopitaux de Paris”, la Editura Doin. Ca urmare a dezvăluirilor presei, în cadrul U.M.F. București, în 2003 a fost numită o comisie care să analizeze acuzațiile de plagiat aduse fostului ministru al sănătății. Dintre membrii acesteia făceau parte prof. dr. Dan Andronescu, prof. dr. Eugen Brătucu, prof. dr. Mircea Cinteză, prof. dr. Mihai Coculescu, prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, prof. dr. Radu Palade, prof. dr. Florian Popa și prof. dr. Leon Zagreanu. Potrivit rectorului U.M.F., prof. dr. Laurențiu Mircea Popescu, rolul acestei comisii a fost acela de a stabili dacă seria de ghiduri coordonate de conferențiarul Mircea Beuran reprezintă sau nu un plagiat. Și în ce măsură coautorii sunt sau nu responsabili de ceea ce li se impută. În fața acuzațiilor presei, ministrul Beuran a încercat să se disculpe susținând că, în cazul lucrărilor franțuzești, ar fi avut un acordul editurii Doin. Din documentul prezentat însă la o conferință de presă, reieșea că partea franceză nu și-a dat aprobarea pentru traducerea cuvânt cu cuvânt a lucrărilor.

În septembrie 2003 (dată la care Mircea Beuran era ministru al Sănătății), o comisie numită de Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a ajuns la concluzia că „Ghidului medicului de gardă”, publicat de Editura Scripta București în 1997, avându-i ca autori cordonatori pe Mircea Beuran și dr. Gerald Popa reprezintă un plagiat, fiind o traducere a volumului „On Call – Principles and Protocol” – autori G.M. Jillis S.A. Marshall, J. Ruedy, aparut în „Blue Books Sers”, Editura W.B. Sounders Company, Philadelphia, 1989. Comisia a propus Senatului UMF „Carol Davila” sancționarea conf.univ.dr. Mircea Beuran cu retragerea tuturor titlurilor universitare. Cu această ocazie, Mircea Beuran a declarat că a folosit calitatea de coordonator al volumului în cauză, în concursul de promovare la funcția de conferențiar.

În 2003, întrunită pentru a analiza acuzațiile de plagiat aduse ministrului sănătății, Mircea Beuran, Comisia Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” a ajuns la concluzia că primul volum din seria ”Ghidul medicului de gardă” este copiat după lucrarea ”On Call”, apărută la Editura americană ”W.B. Saunders”. În zilele următoare, comisia i-a audiat pe Mircea Beuran și pe ceilalți autori ai volumelor românești suspectate de plagiat. Iată care a fost concluzia Comisiei UMF de la acea vreme:

Comisia numită și confirmată prin vot de către Consiliul Facultății de Medicină și Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a constatat, în urma analizei comparative a materialelor prezentate la dosar, că lucrarea intitulată ”Ghidul medicului de gardă”, vol. I, editată în anul 1997, în Editura ”Scripta”, reproduce prin traducere volumul ”On Call – principles and protocols” (…) apărută la Editura ”W.B. Saunders Company”, Philadelphia, 1989. În versiunea românească lipsesc titlul și autorii volumului din limba engleză. În concluzie, volumul analizat reprezintă un plagiat.”

Astfel, Comisia UMF a contrazis girul acordat ministrului Beuran de premierul Năstase și de președintele Ion Iliescu.

*Ce spunea Ion Iliescu în 2003: ”Am toată încrederea în Mircea Beuran

La scurt timp după izbucnirea scandalului, atît președintele Iliescu, cît și premierul Năstase au sărit în apărarea lui Mircea Beuran, punând dezvăluirile pe seama intereselor oculte ale unor firme de medicamente și directori de spitale, nemulțumiți chipurile de măsurile severe luate de ministrul Sănătății de la acea vreme. ”Știu doar că domnul Beuran e un om foarte serios. Sunt convins că a deranjat foarte multe grupuri de interese din zona vânzărilor de medicamente și a directorilor de spitale”, declara atunci premierul Năstase, adugând că ”acesta nu va fi ultimul atac” împotriva ministrului Sănătății.

La rândul sau președintele Ion Iliescu a declarat despre fostul său, consilier pe probleme de Sănătate: ”Am toată încrederea în corectitudinea doctorului Mircea Beuran”, adăugând că dezvăluirile presei sunt ”o campanie mârșavă” la adresa ministrului Sănătății.

*Prof.dr Mihai Coculescu: ”Un plagiat, o contrafacere”

Unul din membrii Comisiei UMF, regretatul prof. dr. Mihai Coculescu, declara, la acea vreme, că în urma întrunirii, comisia a ajuns la concluzia că primul volum al seriei coordonate de dr. Beuran este ”un plagiat, o contrafacere”. ”Măsurile care se vor lua cu fiecare dintre autorii acestui volum se vor stabili după ce vom discuta cu fiecare dintre dânșii în parte, pentru că, cu unii dintre ei, inclusiv cu coordonatorul principal – conf.dr. Mircea Beuran care nu a fost în țară -, nu am reușit să stăm de vorbă”, a precizat prof. Coculescu. ”Bineînțeles că autorii și coordonatorii, sunt vinovați de acest plagiat, o dată ce au reprodus prin traducere un volum scris de alți colegi, din altă țară, fără să-i menționeze în nici un fel, deci automat substituindu-se drept autori și creatori ai acestui volum. La Comisie nu s-a depus nici un act din partea autorilor sau coordonatorului care să explice ce s-a întâmplat”, mai preciza, atunci, prof. dr. M. Coculescu.

După ce Senatul Universității de Medicină și Farmacie l-a dat afară câteva luni, pentru plagierea mai multor ghiduri medicale, Mircea Beuran a fost reîncadrat pe postul de conferențiar la UMF. Potrivit ministrului Educației de la acea vreme, Alexandru Athanasiu, el a fost reangajat pe postul de conferențiar universitar. A rămas un mister cine și când a decis reîncadrarea lui Mircea Beuran la UMF ”Carol Davila”. Potrivit legislației, acest lucru trebuia făcut doar de către Senatul, adică de forul care l-a și dat afară. Numai că, potrivit unor surse universitare din UMF, Senatul n-a mai fost convocat aproape două luni.

Senatul Universității ”Carol Davila” i-a desfăcut disciplinar contractul de muncă lui Mircea Beuran pe 3 octombrie 2003, după ce a constatat plagierea unor ghiduri medicale după cărți de specialitate americane și franceze. Decizia Senatului a fost fundamentată pe cercetările efectuate de o comisie alcătuită din profesori universitari ai UMF. La câteva săptămâni după decizia Senatului, Beuran a demisionat, pe 20 octombrie, din funcția de ministru al Sănătății. El a declarat tot timpul că este nevinovat, că a avut acceptul autorilor străini înainte de a scoate ghidurile românești și că așteaptă ca Justiția să-i dovedească nevinovăția. După ce lui Beuran i s-a desfăcut contractul de muncă, a rămas ca MECT, prin intermediul unor comisii, să decidă dacă îi retrage sau nu și titlul universitar. Nu s-a mai ajuns până acolo. Între timp, Mircea Beuran a contestat decizia Senatului atît în Justiție, cât și la ministrul Educației, care a trimis contestația spre judecată Colegiului central de onoare al MECT. Colegiul a solicitat părerea unor experți în legislația muncii care au constatat că decizia de desfacere a contractului de muncă a lui Beuran nu e respectat în totalitate Codul Muncii și, în consecință, este ilegală. Conform colegiului era vorba despre ignorarea unor proceduri juridice prin care Beuran ar fi trebuit, pe rând, avertizat, audiat și lăsat să conteste decizia Senatului.

*Beuran s-a reîntors la catedra de la UMF ”Carol Davila”

Procesul declanșat în Justiție s-a terminat rapid. Pronunțată pe data de 4 decembrie 2003, sentința Secției a 8-a a Tribunalului București, în dosarul 9053/2003 referitor la contestația depusă de fostul ministru al Sănătății, Mircea Beuran, împotriva deciziei de demitere de la UMF, menționa: ”S-a admis excepția invocată. S-a respins contestația ca rămasă fără obiect”.

După ce a câștigat procesul intentat UMF, fostul ministru al Sănătății, Mircea Beuran, s-a reîntors la catedra Universității de Medicină, iar ancheta privind plagierea ghidurilor medicale franceze și americane de către Beuran s-a încheiat pentru că firmele care dețin drepturile de autor n-au făcut plângere în termenul legal.

3 COMENTARII

  1. Ce vremuri!
    Justiția primea direct sentința de la Iliescu și Năstase, trecând cu bocancii peste concluziile Senatului Universitătii Carol Davila, format din profesori, academicieni, intelectuali de recunoscută valoare.

  2. Ce javra infecta, doamne, si astfel de ordinare personaje conduc spitale, facultati, mai e de mirare daramarea tuturor institutiilor din tara asta, prin impostura, hotie si incompetenta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here