Moldovenii aleg azi între Maia Sandu și Igor Dodon. Prezenţa, la începutul zilei, mai mare decât în primul tur. Cozi la secţiile de vot din străinătate

Cateva sute de oameni protesteaza dupa ce Igor Dodon a castigat alegerile prezidentiale in defavoarea Maiei Sandu, luni, 14 octombrie 2016. Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Moldovenii sunt aşteptaţi duminică la urne, să aleagă între Igor Dodon şi Maia Sandu în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Prezenţa era la 8:30 mai mare decât la primul tur, iar la secţiile de vot din străinătate, inclusiv la Bucureşti, s-au format cozi, transmite News.ro.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiunii şi Solidaritate (PAS) a câştigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale cu 36,16 la sută din voturi, iar actualul preşedinte al ţării, Igor Dodon,  a obţinut 32,61 la sută din voturi. 

Alegătorii din ţară, dar şi din străinătate sunt aşteptaţi la cele 2143 de secţii de votare. Din numărul total de secţii, 139 sunt deschise în străinătate, iar altele 42, deschise pe teritoriul R.Moldova, sunt destinate alegătorilor din regiunea transnistreană.

La 8:30 prezenţa era de 3.29%, kai mare decât la primul tur, când a fost 2,57%, iar la mai multe secţii de vot din străinătate erau cozi, potrivit Deschide.md, care relatează că astfel de situaţii sunt la Frankfurt, Paris. Tel Aviv, dar şi la Bucureşti

Comparativ cu primul tur, numărul buletinelor de vot pentru secţiile de votare din străinătate a fost suplimentat cu 115 500 de exemplare.

Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscrişi 3 287 140 cetăţeni cu drept de vot, dintre care 232 631 – nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării, iar 256 203 sunt cetăţenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

Potrivit legislaţiei, poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi vorbeşte „limba de stat”.

Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here