Mor de 6 ori mai mulți afro-americani decât albi. Alte cifre ale segregării rasiale, pe fondul Covid-19

Sursa: Pexels

Pe măsură ce noul coronavirus se extinde în Statele Unite, există semnale că infecția ucide afro-americani într-un ritm disproporționat de mare, potrivit unei analize prezentate de Washington Post.

Este evidentă această nouă disparitate rasială, iar ea este recunoscută ca atare și de la nivelul oficialilor din Sănătatea publică de la Washington.

Potrivit datelor WP, regiunile populate majoritar de persoanele de culoare au o rată de infecții de trei ori mai mare decât cele în care predomină populația albă. Situația este încă și mai gravă când vine vorba de decese. Aici, rata mortalității este și de șase ori mai mare.

În Milwaukee, unde se află și reședința statului Wisconsin, afro-americanii reprezintă aproximativ 70% dintre morții generați de Covid-19, deși înseamnă doar 26% din totalul populației. Disparitatea este similară în Louisiana, unde 70% dintre oamenii care au murit erau negri, deși afro-americanii reprezintă doar 32% din populația statului.

În Michigan, unde cele 845 de decese raportate de stat sunt depășite doar de New York și New Jersey, afro-americanii reprezintă 33% din cazuri și aproximativ 40% din decese, în ciuda faptului că însumează doar 14% din populație. Mai mult de un sfert dintre decese au avut loc în Detroit, unde afro-americanii constituie 79% din populație.

Și în Illinois, există o disparitate aproape identică cu cea a statului Michigan, dar imaginea devine mult mai accentuată atunci când ne uităm țintit la datele valabile pentru Chicago. Aici, decesele au fost de șase ori mai multe în rândul locuitorilor de culoare, comparativ.

Marți, președintele Donald Trump a recunoscut public, pentru prima oară, că se manifestă discrepanțe și printre consecințele pe care le produce această pandemie de coronavirus.

„Facem tot ce ne stă în puteri pentru a rezolva această provocare și este o provocare extraordinară”, a spus Trump. „E groaznic”.

Ratele mai mari de diabet zaharat, boli de inimă și boli pulmonare ale afro-americanilor sunt bine cunoscute, iar guvernatorul de Louisiana, Bel Edwards, a subliniat că aceste probleme de sănătate îi fac pe oameni mai vulnerabili la noile boli respiratorii. Dar nu a existat niciodată o pandemie care să ilustreze atât de „viu” disparitățile rasiale.

Până în prezent, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au publicat doar cifre legate de vârsta și sexul victimelor Covid-19, dar se fac demersuri pentru defalcarea statisticilor și după rasă.

Legislatorii, avocații specializați în drepturile omului și profesioniștii din medicină consideră că informațiile sunt necesare pentru a se asigura că afro-americanii și alte persoane de culoare au acces egal la testare și tratament, precum și pentru a ajuta la dezvoltarea unei strategii de sănătate publică pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili.

În scrisoarea sa către secretarul de sănătate și servicii umane, Alex Azar, de la Comitetul avocaților a declarat că „lipsa alarmantă de transparență și de date a administrației Trump împiedică oficialii din domeniul sănătății publice să înțeleagă impactul deplin al acestei pandemii asupra comunităților negre și a altor comunități de culoare”.

Pe fondul unor presiuni crescânde, Washingtonul are în vedere includerea unor asemenea detalii (etnie și rasă) în următorul său Raport săptămânal privind morbiditatea și mortalitatea, la mai mult de șase săptămâni după ce primul american a murit de Covid-19.

În SUA, afro-americani sunt diagnosticați în mod disproporționat cu boli cronice, cum ar fi astmul, hipertensiunea arterială și diabetul – condiții care favorizează decesul din cauza Covid-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here