Moscova, izbită de sancțiuni. Dezvăluiri Kommersant: Funcționarea sistemelor informatice ale statului rus, amenințate de criza puterii de calcul

Sursa: Pixbay

<< Guvernul rus se pregătește pentru un deficit de putere de calcul, care în următoarele luni poate duce la probleme în funcționarea sistemelor informatice de stat. Potrivit Kommersant, dacă este necesar, autoritățile sunt pregătite să cumpere capacități de la centrele comerciale de procesare a datelor (DPC) și să preia controlul asupra resurselor IT ale companiilor care și-au anunțat retragerea din Federația Rusă. Ministerul Dezvoltării Digitale spune că „analizează situația”. Operatorii centrelor de date subliniază însă că ei înșiși au nevoie de ajutor: prețurile pentru sistemele de stocare și servere au crescut vertiginos, băncile nu acordă împrumuturi, lanțurile de aprovizionare sunt distruse. Dacă statul decide totuși să pună presiune pe comercianții privați, cred experții, serviciile de divertisment vor fi primele care vor avea de suferit.

Surse Kommersant au spus că pe 9 martie a avut loc o întâlnire la Ministerul Transformării Digitale cu participarea companiilor care operează o cantitate semnificativă de putere de calcul: Sberbank, MTS, Oxygen, Rostelecom, Atom-Data (o structură a Rosatom), Croc și Yandex. Părțile au discutat despre perspectiva unui deficit de sisteme de stocare a datelor (DSS) și servere necesare pentru a asigura funcționarea resurselor digitale de stat.

Potrivit interlocutorului lui Kommersant din guvern, familiarizat cu situația, se face acum un inventar al echipamentelor de calcul ale centrelor de date care asigură funcționarea neîntreruptă a sistemelor critice pentru autorități.

„Situația este extrem de gravă, nimeni nu se aștepta la asta, dar capacitățile reale existente ale sectorului public vor fi suficiente pentru maximum o lună și jumătate de muncă”, confirmă interlocutorul Kommersant, familiarizat cu detaliile de la întâlnire. Potrivit acestuia, toate autoritățile federale și regionale au rămas fără posibilitatea de a cumpăra echipamente. De asemenea, precizează sursa Kommersant, s-a discutat în ședință ideea de a prelua controlul asupra capacităților de servere ale companiilor care și-au anunțat retragerea de pe piața rusă.

Sursa Kommersant, din piața IT, explică faptul că din cauza plecării serviciilor cloud străine, care au fost folosite și de unele organisme de stat, cererea de capacități de server „a crescut instantaneu”. Situația este complicată de faptul că prețurile la echipamentele chinezești au crescut de mai multe ori, logistica a fost perturbată, iar clienții echipamentelor străine care au fost deja importate în Rusia, în unele cazuri, nu le pot ridica din depozite, spun interlocutorii Kommersant. „Două camioane cu servere, de la un furnizor străin, au intrat în țară, dar refuză să ni le dea, invocând sancțiunile”, spune interlocutorul Kommersant, dintr-o mare companie de IT. Un alt interlocutor al Kommersant susține că Huawei, în special, și-a suspendat vânzările de echipamente către Rusia, până pe 26 martie. Compania nu a răspuns întrebărilor Kommersant .

Ministerul Dezvoltării Digitale a transmis Kommersant că a discutat cu agențiile guvernamentale și cu companiile IT „mecanisme la care nu s-au gândit până acum”, adăugând că nu au văzut încă riscuri critice de deficit de capacitate și au introdus „mecanisme suplimentare care vizează îmbunătățirea”. Întrebat de Kommersant dacă autoritățile intenționează să preia controlul asupra puterii de calcul a companiilor care părăsesc țara, ministerul a răspuns că deocamdată sarcina este să analizeze câtă putere poate fi eliberată dacă unele companii pleacă: „Atunci va fi posibil să vorbim despre resursele exacte ce pot fi reutilizate”. Croc, Sberbank, Rostelecom, Yandex, Atom-Date și MTS au refuzat să comenteze. Selectel și Oxygen nu au răspuns solicitărilor Kommersant.

Sancțiunile occidentale au forțat deja autoritățile ruse să impună restricții la exportul unei game largi de electronice și echipamente informatice din Rusia. Această măsură ar trebui, pe de o parte, să împiedice companiile IT străine și vânzătorii de echipamente care și-au anunțat retragerea din Rusia să își scoată echipamentele și, pe de altă parte, să oprească relocarea companiilor IT rusești.

Potrivit consultantului iKS-Consulting Stanislav Mirin, cererea sectorului public pentru echipamente de calcul (servere și sisteme de stocare) a crescut în medie cu peste 20% pe an.

Un exemplu viu, notează expertul, sunt camerele de supraveghere ale orașului, care necesită o resursă uriașă pentru stocarea și procesarea datelor.

Potrivit lui Igor Dorofeev, șeful Asociației Participanților din Industria Centrelor de Date, dacă autoritățile vor începe urgent să cumpere capacitate de la operatorii de centre de date care deservesc deja companii comerciale, acest lucru nu va afecta mai întâi utilizatorii de servicii: „Dacă situația cu deficitul de capacitate nu se va schimba, va trebui să ne înghesuim. Cel mai probabil, acest lucru va duce la faptul că operarea serviciilor de divertisment va fi limitată: jocuri în cloud, muzică și streaming video.”

Asociația Participanților din Industria Centrului de Date notează că industria în sine are acum nevoie urgentă de sprijinul statului. În primul rând, consideră domnul Dorofeev, este necesar să se stabilească dacă actorii din piața centrelor de date vor putea intra în raza privilegiilor anunțate de guvern. A doua problemă este accesul la bani, spune el: „Prețurile echipamentelor au crescut vertiginos, furnizorii cer 100% în avans, iar băncile sunt reticente să împrumute. Acum, împrumuturile preferențiale sunt necesare urgent”. >>

GALERIE FOTO | Figura… încă neștearsă a lui Putin. Crâmpeie din fostul Kiev.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here