Mugur Isărescu îl atacă pe omologul său ungar, care crede că euro este o greșeală

captură video BNR

Mugur Isărescu a făcut un apel pentru euro printr-un atac la adresa omologului său de la Budapesta, care a spus recent că moneda unică europeană a fost o greșeală. Guvernatorul BNR a afirmat că nu este o coincidență că o asemenea declarație vine în contextul discuțiilor viitorului UE, amenințat de Brexit și de Rusia.

„În urmă cu câteva zile, guvernatorul băncii Ungariei, într-un interviu sau luare de poziţie, nu oriunde, ci în Financial Times, a insistat că adoptarea, în general, trecerea la euro în Uniunea Europeană a fost o eroare strategică. Cuvintele sunt tari. Eroare strategică înseamnă eroare strategică. 20 de ani, susţine dânsul, Europa merge într-o direcţie greşită adoptând euro.

Mai mult decât atât. Are şi o propunere. Să se rescrie Tratatul de la Maastricht şi să se dea posibilitatea ţărilor, cele care au adoptat euro, să poată să iasă liniştite de acolo. Un mesaj iarăşi foarte puternic. În România eu nu am auzit un politician ca să spun aşa, nu un economist care să aibă o asemenea poziţie.” a spus Mugur Isărescu la Academia Română, în cadrul unui eveniment dedicat lui Daniel Dăianu, potrivit Agerpres.

Mugur Isărescu, cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume, a afirmat că discuțiile despre euro vor fi parte a dezbaterii mai mari despre proiectul european.

„Prevăd, şi o spun în clar aici în faţa dumneavoastră, o puternică dezbatere de idei şi nu numai de idei, de interese, de opinii care vor contura Europa. Nu întâmplător această ieşire publică apare în contextul Brexitului. Nu întâmplător apare în contextul unei poziţii foarte clare a Rusiei legate de Uniunea Europeană. Şi avem nevoie de o asemenea voce (ca a lui Daniel Dăianu n.r.). Nu oricine poate să iasă din România şi să spună nu aveţi dreptate domnul Matolcsy” a mai spus șeful BNR.

În editorialul din Financial Times, György Matolcsy a scris că a venit timpul ca Europa să caute o ieșire din ‘capcana euro’

„Există o dogmă dăunătoare că euro este următorul pas ‘normal’ spre unificarea Europei Occidentale. Însă moneda unică europeană nu a fost normală deloc, pentru că aproape niciuna din condiţiile preliminare nu a fost îndeplinită. La două decenii de la lansarea euro, majoritatea pilonilor necesari pentru succesul global al monedei unice: un stat comun, un buget care să acopere cel puţin 15-20% din Produsul Intern Brut al zonei euro, un ministru de Finanţe al zonei euro şi un Minister de resort lipsesc în continuare” a scris oficialul ungar, potrivit Agerpres.

György Matolcsy, actualul guvernator al Băncii Naționale a Ungariei, este un vechi aliat al lui Viktor Orban. El a fost ministru al Economiei în primul guvern Orban (2000-2002) și în al doilea guvern Orban (2010-2013). Din această postură a fost numit șef al BNU. Forintul s-a prăbușit atunci când nominalizarea lui a devenit oficială.

Un fost director ungur din cadrul Băncii Mondiale, Lajos Bokros, l-a acuzat pe György Matolcsy că nu crede în piață și că este un adept al intervenției statului în economie.

1 COMENTARIU

  1. Probabil este doar un alt pion al Rusiei in razboiul hibrid pe care il duce in domeniul economic…
    Oricum, e de retinut faptul ca in Romania am fost la un pas sa il avem pe Teodorovici guvernator… Ungurul asta era mic copil pe langa asasinul economic Orlando…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here