Planurile Violetei Alexandru de a reforma PNL București. Cum pot fi atrași oameni competenți în administrație și partide

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Violeta Alexandru a fost invitata lui Dan Turturică la ultima ediție a Dezbaterilor Universul.net. Ministrul al Muncii, dar și șefă a filialei PNL București, Alexandru a vorbit despre nevoia de reformă la nivel de personal atât în administrație, cât și la nivel de partide. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Intră sau nu Violeta Alexandru în bătălia pentru Primăria Capitalei? Răspunsul Ministrului Muncii

Violeta Alexandru susține că exemplu personal este cel mai puternic și, alături de colegii din PNL București, speră să inspire oameni competenți și să-i atragă în jocul schimbării.

Ce instrumente are un ministru, după ce a epuizat resursa de personal internă? Aveți posibilitatea să recrutați oameni?

Violeta Alexandru: Ca om de dreapta mă sprijin pe cei care au cele mai bune competențe să livreze cea mai bună calitate. Mă uit însă la episodul care a apărut în presă la sfârșitul săptămânii trecute, cu mine care, fiind în plin proces de reorganizare a ANOFM (n.r. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă), o structură complet decuplată de la realitate și ruptă de mijloace moderne de recrutare și sprijinire a oamenilor în vederea găsirii unui loc de muncă… mesajul transmis în public a fost că urmăresc să aduc niște ONG-uri și niște firme de casă. Rezistența sistemului la orice idee inovatoare, la orice idee bazată pe competiție liberă și pe șansa de a aduce plus valoare în calitatea serviciului respectiv este zugrăvită într-o poză de interes personal pentru a profita de pe urma respectivului demers. În Ministerului Muncii pentru a gândi un sistem bazat pe colaborarea cu firme care să găsească persoanele potrivite, în această cultură pe care o văd acum… ar mai fi nevoie de câteva luni. În această cultură care este acum îmi este dificil să cred că poți apela la această soluție. Dar în esență aici ar trebui să se ajungă. Pleacă în primul rând de la cât de atractivă este administrația pentru oamenii competitivi în acest moment. Cât de mult inspiră ea pe cineva care ar fi tentat să-și depună CV-ul și să se angajeze. Cineva la vârful carierei și care știe ce capacități are și poate să contribuie. În ce măsură aveți încredere să intrați într-un sistem care nu este curățat per ansamblu și să simțiți că veți face performanță. Pot să mă gândesc la o soluție de a găsi o companie, dar am sentimentul în acest moment că nu-și va putea face treaba în lipsa acestor măsuri de curățare a contextului general. 

CITEȘTE ȘI: Violeta Alexandru: În Ministerul Muncii se face politică pentru PSD. Cel mai bun exemplu este cazul liftierei

E o nevoie de profesionalizare nu numai în administrație, ci și în partide. V-ați gândit ca pentru PNL București să folosiți astfel de metode de recrutare?

Violeta Alexandru: Răspunsul meu este categoric da, însă v-aș face următoarele precizări. Pe de o parte între membrii PNL București, mai ales între cei care s-au înscris în ultima perioadă, există și cei care lucrează în domeniul recrutării și sunt extraordinar de valoroși pentru noi pentru că ne ajută și ne explică ce s-a întâmplat pe piața muncii din București, ce mișcări sunt și cum am putea ajunge la oamenii competenți. În al doilea rând suntem în plină activitate de a deschide ușa PNL București, dar eu nu cred în soluții miraculoase, eu cred că prin conduita noastră, a liderilor organizației, și prin seriozitatea cu care ne facem treaba vom inspira. Cred într-o mișcare naturală, care pleacă din exemplul personal. Nu vreau să fac nimic spectaculos, eu vreau să fiu eu și sunt convinsă că generând rezultate este posibil să pun pe gânduri câțiva oameni din București, care să se alăture. Suntem dornici să deschidem cât mai larg ușa organizației pentru a avea alături de noi oameni cu experiență profesională, care au confirmat și care își dau seama că este momentul să se implice și să genereze o schimbare de sistem.

Asta se va întâmpla când nu numai Violeta Alexandru va fi un model, ci când mult mai mulți oameni sunt lângă ea și transmit un mesaj de înnoire.

Violeta Alexandru: Aveți perfectă dreptate. Nu voiam să centrez discuția pe mine. Sunt perfect conștientă și suntem exact în mijlocul acestui demers care ar trebui să meargă natural. Nu sunt omul care să forțeze deschiderea unei relații către cineva care nu a luat contact cu echipa noastră. Suntem în mijlocul unei etape în care am deschis căile de dialog cu grupuri active din societatea civilă, aș vrea să ne cunoască oamenii, pe întreaga echipă a PNL București, care s-a schimbat radical, să vadă ce ne preocupă, să găsim acele puncte și preocupări comune care să ne apropie și eu cred că lucrurile vor veni natural. Și eu resimt nevoia de a deschide puțin clasa politică, grupurile care pretind că sunt calificare pentru a intra în administrație către alți oameni competenți și pregătiți să-și asume. Penru că trebuie să ai vârsta la care să fii pregătit să-ți asumi anumite decizii, nu doar să fii bine pregătit profesional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here