Inquam Photos / Octav Ganea

PSD justifică decizia de a amâna votul în plenul Senatului pe legea carantinei și izolării prin faptul că o lege atât de importantă nu poate fi „expediată”. Social democrații acuză Guvernul Orban că a trimis la Parlament „o lege proastă, făcută pe picior”. Declarația vine după ce premierul Ludovic Orban a acuzat PSD că „se încăpățânează să pună bețe în roate”, deși această lege este „indispensabilă”.

„PSD este extrem de îngrijorat de situația sanitară din țară însă un proiect de lege de o asemenea importanță, care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, nu trebuie și nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă. Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferența între un regim abuziv și unul democratic”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil și trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment. Deși știau de mai bine de o lună, de când s-a pronunțat CCR”, spun social-democrații.

Ei arată că izolarea, carantina și spitalizarea „trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară” și că în lege nu este precizată perioada acestor măsuri.

O altă problemă, în opinia PSD, este cea a copiilor cu părinți aflați în izolare sau în carantină. „În niciun caz vreun funcționar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar și temporară”, arată PSD.

Un alt aspect care trebuie dezbătul este legat de confiscarea și distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate: „Această măsură trebuie aplicată doar în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetățenești și pe o perioadă determinată. Orice altă variantă este inacceptabilă”, arată PSD.

De asemenea, social-democrații spun că e necesară posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi.

Premierul Ludovic Orban a criticat amânarea votului în Senat, acuzând PSD că „se încăpățânează să pună bețe în roate”, deși această lege este „indispensabilă”.

Amânarea aoptării legii înseamă o creștere dramatică a riscului de infectare cu COVID-19. În totate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție carantina, izolarea și posibilitatea de a trata pacienții sub control medical”, a spus premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here