München 2020, temele fierbinți | Orban, discurs la gala „European Dinner”. Diaconescu: Dosarul Marea Neagră nu poate lipsi

Sursa: securityconference.org

Dacă Davosul este epicentrul economic al scenei mondiale, München deține același statut, dar din perspectiva mizelor globale de securitate și apărare.

Premierul Ludovic Orban participă, în perioada 13-16 februarie, la Conferința internațională de Securitate de la München, a anunțat, joi, Palatul Victoria. Potrivit agendei oficiale, Orban va participa la dineul de stat oferit de prim-ministrul Landului Bavaria, Markus Söder, și va avea o intervenție, alături de reprezentanți ai instituțiilor UE și de omologi europeni, la un panel pe tema „Viitorului Uniunii Europene”.

Totodată, joi, 13 februarie, în ajunul Conferinței de Securitate, prim-ministrul Ludovic Orban este invitat de onoare și va susține o alocuțiune în cadrul cinei festive „European Dinner”. ”European Dinner” este evenimentul central al Conferinței de la München dedicate Europei, o inițiativă asociată Coferinței de Securitate. De-a lungul timpului, în cadrul evenimentului au ținut discursuri numeroși președinți și premieri ai unor țări europene, fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum și comisari și miniștri. Anul acesta, discursul de deschidere va fi ținut de actualul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În marja Conferințelor de la Munchen, vineri, 14 februarie, va avea loc și o reuniune a Forumului de Cooperare Bilaterală Româno – German (FCBRG), la care vor participa premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, Andrei Pleșu, președintele FCBRG, Michael Schmidt, Secretarul General FCBRG, precum și numeroși alți oficiali germani, români și europeni. Lista completă a participanților, AICI. Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German este o platformă pentru schimburile româno-germane la nivel cultural, social, economic şi ştiinţific.

Care sunt cele mai importante teme ce vor fi dezbătute la Conferința de Securitate de la Munchen:

„Furtuna perfectă?”

Se confruntă lumea cu amenințarea „furtunii perfecte”, în esență rezultanta a două fenomene de profunzime – schimbările climatice coroborate cu provocări majore de securitate?

Este întrebarea de fond pe care și-o pune Deutsche Welle, cu puțin timp înaintea deschiderii Conferinței anuale de Securitate de la München. Un incubator geopolitic care, după cum reamintește New York Times, nu rareori a produs revelații neașteptate sau „doar”surprinzătoare.

Peste 40 de țări vor fi reprezentate în acest weekend la diferite nivele – de la președinte sau premier, la miniștri de externe sau miniștri ai apărării – laolaltă cu oficiali ai organizațiilor internaționale importante și ai câtorva dintre companiile de anvergură mondială (e cazul Facebook, de pildă, reprezentat chiar de Mark Zuckerberg).

Vor mai fi prezenți, printre alții, „copilul-problemă” al relației dintre America și Europa, Emmanuel Macron, dar și premierul canadian, Justin Trudeau. Delegația SUA îi va include pe secretarul de stat, Mike Pompeo, șeful Pentagonului, Mark T. Esper, secretarul pe Energie, Dan Brouillette, dar și pe șefa democrată ca Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

  • Invitat recent la Dezbaterile Universul.net, expertul Vladimir Socor, de la Jamestown Foundation, a analizat evoluția politicii externe americane, de la Administrația Obama, la Administrația Trump. Interviul integral – AICI

Ceva mai puțin… Occident

„Este o convenție anuală a elitelor politice, diplomatice și din zona militară care, practic, adună la un loc zone de decizie extrem de semnificative la nivel global”, explică fostul ministru român de Externe, Cristian Diaconescu.

Potrivit acestuia, unul dintre momentele-cheie ale conferinței va fi discuția în trei dintre șefii diplomațiilor de la Beijing, Washington și Moscova.

Un semnal destul de congruent cu tema de anul acesta a evenimentului de la München, intitulată „Westlessness”, altfel spus, „mai puțin Occident”.

„Este clar, poziționarea Europei în dialogul de securitate global va fi un subiect cât se poate de intens abordat. În marile probleme de securitate, Europa nu are o prezență semnificativă, iar cum se va acționa în continuare rămâne de văzut”, mai subliniază Cristian Diaconescu.

Rusia-Ucraina și Marea Neagră, sus pe agendă

Relațiile SUA cu China, Rusia și Europa; dosarul iranian; dosarul nuclear nord-coreean; negocierile americanilor cu talibanii, în Afganistan; ideea apărării comune europene; amenințarea epidemiei de coronavirus; războiul din Siria; conflictul din Donbas – vor fi în centrul atenției la Conferința de Securitate care va avea loc la acest sfârșit de săptămână.

Dar, anticipează Cristian Diaconescu, „discuția se va concentra pe Europa, pe Europa privită din diverse unghiuri – de la apărare, la răspunsul la crize. Cred că Ucraina, cel puțin în plan bilateral, va fi foarte sus pe agendă, iar un punct de vedere coerent și de substanță al vecinătății Ucrainei trebuie să fie avut în vedere”.

Fostul ministru și consilier prezidențial face aici o completare tangentă la interesele directe ale Bucureștiului: „Nici dosarul Marea Neagră nu poate lipsi, iar aici aș vedea un anume tip de poziționare românească, mult mai interesantă pentru partenerii noștri decât punctele de vedere ale României pe subiecte, să zicem, mai îndepărtate”.

Miza fundamentală a întâlnirilor bilaterale

Cât de aglomerată este agenda geopolitică poate fi dedus cel puțin din agenda oficială a șefului diplomației americane. La München, Mike Pompeo va avea cel puțin 10 întâlniri separate cu oficiali străini.

Fostul ministru român semnalează, în context, că întrunirea elitei mondiale din zilele următoare este structurată pe două paliere: „Unul, evident, este cel formal, în care se prezintă puncte de vedere, evaluări, în legătură cu aspectele de securitate. Am avut la un moment dat șansa să stau în sală lângă Henry Kissinger, care își nota cu scrupulozitate tot ce se vorbea pe scenă. Și totuși, la München mult mai semnificativ este palierul informal de discuții”.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, anul trecut de exemplu au avut loc, în cele 48 de ore ale Conferinței de Securitate de la München , 2.200 de întâlniri bilaterale.

Delegația română

Din delegația care îl însoțește la München pe premierul Ludovic Orban fac parte ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, ministrul apărării naționale, Nicolae Ionel Ciucă, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Ion Oprișor, alături de ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.

Potrivit Guvernului de la București, „Conferința de la München reprezintă o importantă platformă de dezbateri, cu caracter informal, a temelor majore de pe agenda internațională, circumscrise domeniului securității, precum și un prilej pentru politicienii europeni de a consolida legăturile cu reprezentanți de nivel din SUA, Africa, Asia Centrală, și Orientul Mijlociu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here