A venit scadența!

Inquam Photos / Alberto Groșescu

”Ruşi expulzaţi din Bulgaria pentru spionaj, alţi ruşi inculpaţi pentru otrăvire. Niciodată Sofia nu a sfidat atât de tare Moscova, partenerul său tradiţional devenit prea problematic în ochii Occidentului, care cere Bulgariei „să taie cordonul” care o leagă de Rusia. Experţi intervievaţi de agenţia de presă franceză observă cu atenţie acest episod fără precedent…”

Asta scria zilele trecute France Press într-o analiză care detaliază efortul de smulgere a Bulgariei din strânsoarea sufocantă a Rusiei. Chiar dacă nu au îngroșat literele, cele două cuvinte cheie sunt FĂRĂ PRECEDENT.

Fără precedent este și decizia Washingtonului de a anunța, în scurt timp, numele unui bulgar căruia i-a fost interzis să intre în SUA din cauza corupției. „SUA intenționează să ia măsuri mai dure, măsuri de combatere a corupţiei (…) Acesta va fi doar primul nume, dar vor fi și altele mai târziu. Vom analiza apoi oportunitatea aplicării Legii globale „Magnitski” și a altor măsuri dure,” a spus Herro Mustafa, ambasadorul SUA la Sofia.

Declarația, făcută la începutul acestei săptămâni, vine în continuarea celei din 29 noiembrie, anul trecut, când a anunțat că SUA nu vor permite ca funcționarii publici bulgari corupți și membrii familiei lor să intre pe teritoriul american. Atunci, Herro Mustafa a anunțat într-un text direct că SUA vor folosi „instrumente cu dinți” pentru a ajuta la combaterea corupției și la întărirea statului de drept din Bulgaria.

Anunțul a precedat sosirea, în ianuarie, la Sofia, a unui nou reprezentant special al SUA pentru problemele privind corupția, spălarea banilor și crima organizată din România și Bulgaria. Coincidență sau nu, săptămâna aceasta a erupt un conflict de proporții între președintele și premierul Bulgariei.

Preşedintele, Rumen Radev, a acuzat guvernul condus de Boiko Borisov că pune în pericol supravieţuirea statului din cauza eşecului de a combate corupţia endemică. ”Guvernul şi administraţia ne conduc către colapsul statului şi ne privează de viitorul nostru ca naţiune (…) încălcarea sistematică a legii şi a moralităţii au paralizat sisteme sociale întregi şi instituţii într-un mod fără precedent în istoria tranziţiei Bulgariei,”

a spus președintele, pe un ton dramatic, într-un ”mesaj către națiune,” în fața camerelor de luat vederi. În replică,premierul a pus intervenția președintelui pe seama problemelor penale pe care însuşi şeful statului le-ar avea.

Foarte stranie această înlănțuire de evenimente, care pare a se accelera pe zi ce trece! De ce este stranie? Pentru că, în ultimii 13 ani, Bulgaria a reușit o performanță la care România nici nu ar fi visat. Rezultatele oficialilor bulgari în materie de luptă anticorupție și de control de integritate nu au niciodată după aderarea la UE altfel decât minuscule.

Dacă le comparăm cu rezultatele DNA și ANI, sute de oficiali de toate rangurile condamnați la închisoare, ”succesele” vecinilor par de-a dreptul ridicole. Cu toate acestea, anul trecut, ultimul raport MCV a fost laudativ la adresa Bulgariei. Iar concluzia, de-a dreptul șocantă: Sofia îndeplinește condițiile pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

În timp ce comentariile amare ale experților noștri pot fi bănuite de partizanat, iată ce scria revista germană Der Spiegel: ”Rămâne o enigmă modul în care Comisia Europeană a ajuns la o evaluare pozitivă privind Bulgaria în raportul legat de Mecanismul de Cooperare și Verificare și a promis pentru prima dată eventuala încetare a acestuia pentru Bulgaria (…) Există o falie majoră între optica Bruxelles-ului și realitatea din Bulgaria, unde stilul de conducere al premierului Borisov nu are nicio legătură cu statul de drept.”

Enigmă sau nu, Bulgaria a reușit cu succes să calce apa, să mimeze reformele în justiție și lupta anticorupție, fără intra într-un conflict major pe acest subiect nici cu Uniunea Europeană, nici cu Statele Unite. Nu a fost criticată vehement pentru absența rezultatelor și nici sancționată în vreun fel. De 13 ani de când este membră a Uniunii Europene și de 16 ani de când a intrat în NATO, Bulgaria este un model monumental de eludare grosolană a standardelor occidentale în materie de indepență a justiției și de eficiență a luptei împotriva corupției și a criminalității.

România a încasat-o rău în ultimul raport MCV. Și pe bună dreptate! Atacurile furibunde ale guvernării PSD la adresa statului de drept, potențate de loviturile date luptei anticorupție de instituțiile care s-au simțit nedreptățite de modul în care DNA și-a stabilit agenda de ținte prioritare, au lăsat urme care nu putea fi ignorate.

Cu toate acestea, chiar și cu regresele înregistrate în epoca Dragnea – Tăriceanu, bilanțul post aderare al României în materie de justiție este net superior. Și contrazice, cu fapte și cifre concrete, concluzia ultimului raport MCV. Anume, că Bulgaria ar îndeplini condițiile pentru ridicarea mecanismului MCV, iar România, nu.

Ce se întâmplă, însă, în Bulgaria de vreo trei luni încoace, înlănțuirea de evenimente descrise mai sus, subliniază și mai apăsat cât de superficială și viciată a fost evaluarea experților Comisiei Europene. Dar mai arată și că, indiferent câte certificate calpe de bună purtare ar primi de la instituții care nu își mai respectă valorile și principiile, tot nu va putea amâna la nesfârșit scadența.

Ea a sosit, într-un târziu, și pentru oficialii bulgari corupți și pentru mafia din spatele lor. Pentru că dacă Uniunea Europeană poate să umble cu duble măsuri, Statele Unite nu își permite acest lux. Miza geostrategică a acestui colț de lume, în care noi și bulgarii suntem, de voie, de nevoie, frați, este prea mare pentru Washington pentru a mai tolera tipul de relații perverse în care s-au bălăcit marea majoritate a liderilor noștri politici. Relații perverse cu Rusia, China, Ungaria și alte state cu intenții ostile. Relații perverse cu proprii cetățeni, pe care îi fură și îi țin în subdezvoltare.

Ce m-a apucat să scriu de Bulgaria în aceste zile, când scena politică de la noi arată ca după bombardament? Ce se întâmplă în Bulgaria este din același film cu se întâmplă și la noi. A venit scadența. Deși suntem ani lumină în fața Bulgariei la capitolele justiție și imunitate în fața influenței Rusiei (invers decât la kilometri de autostradă și turism!), relațiile perverse ale nucleelor de putere cu expresie politică în PSD, ALDE și UDMR au atins și la noi o intensitate care nu mai poate fi tolerată.

Și nu există altă cale de a-i înlătura de la butoane, pe ei și rețeaua subterană de securiști și magistrați corupți care îi sprijină, decât prin alegeri care să le reducă la minim prezența în Parlament și prin relansarea luptei anticorupție. Președintelui Klaus Iohannis nu îi va fi ușor să găsească soluțiile tehnice pentru a reseta cele două planuri esențiale, dar nici nu va abandona. Urmează săptămâni de balamuc paroxistic pe scena politică, însă deznodământul nu poate fi decât unul singur. România va face, anul acesta, poate cel mai important pas spre viitor de la Revoluție încoace!

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here