Mykel Hawke, fost ofițer al forțelor speciale americane: Putin a pierdut deja războiul cu Ucraina

Un interviu exclusiv cu Mykel Hawke, ofițer al forțelor speciale ale armatei SUA, căpitan (pensionat în 2011), veteran de luptă, pentru Agenția de știri Interfax-Ukraine, preluat de Kyiv Post.

– Domnule Hawke, ca ofițer militar, cum apreciați cursul războiului ruso-ucrainean? De ce o țară de 27 de ori mai mare ca suprafață nu a putut obține succese mai mult sau mai puțin serioase împotriva Ucrainei pe câmpul de luptă în 6 luni?

– În primul rând, rugăciuni pentru toți oamenii din Ucraina care luptă și rezistă împotriva crimei rusești, împotriva umanității. Și rugăciuni către toți oamenii care ajută Ucraina chiar acum.

Dar răspunsul la întrebarea dvs., de ce cred că o țară mică precum Ucraina se poate ridica împotriva unei țări mari precum Rusia este foarte simplu. Avem o astfel de expresie în engleza americană: „Nu contează dimensiunea câinelui care luptă, ci dimensiunea luptei”. După părerea mea, Ucraina are voința de a lupta, are un motiv să lupte, au fost hărțuiți de Rusia de multă vreme, chiar înainte de foametea din anii 30.

Cert este că Rusia a comis deja două crime majore în Donbas și Crimeea, ei au precizat foarte clar care este intenția lor – să distrugă poporul ucrainean și să-i ia pământul. Asta este evident pentru toată lumea.

Deci, pentru mine, există două motive principale pentru care Ucraina a fost capabilă să se ridice și să lupte împotriva rușilor.

Unu – ucrainenii cred în lupta lor, ei știu că este o luptă pentru supraviețuire, în timp ce majoritatea rușilor nu cred în ea, nu o susțin. Se pare că Putin și-a ieșit din fire și încearcă să retrăiască un fel de glorie falsă, percepută din vechile vremuri ale Imperiului Rus și dorește să lase o moștenire.

Motivul pentru care spun asta este pentru că este foarte periculos. Nu o face din niciun motiv politic real sau motiv economic de supraviețuire. Este egoul lui. Oamenilor lui le este atât de frică de el, încât continuă să-l susțină. Majoritatea soldaților care merg la luptă nu vor să fie acolo. Acest lucru este destul de evident prin comportamentul lor în tot ceea ce vedem.

Este clar că au trimis în grupul Wagner o grămadă de mercenari nemiloși cărora nu le pasă de viața umană; au demonstrat-o în Africa, în Siria și în alte locuri. (Rușii -n.r.) au trimis cecenii care sunt notoriu de brutali și îngrozitori. Cred că majoritatea crimelor de război comise au fost înfăptuite de acești oameni, mai mult decât de soldații ruși obișnuiți. Dar mă rog ca legile internaționale să vină și să-i tragă la răspundere. Toți știu adevărul despre felul în care Rusia s-a comportat, atât de inuman, și despre cum ucrainenii au arătat în mod constant, încă de la început, cât de eroici sunt – de la bunica care le-a spus soldaților ruși: „Luați semințele și puneți-le în buzunare pentru că vor crește flori când o să muriți”, până la polițiștii de frontieră de pe Insula Șerpilor, cărora le-au spus: „Navă de război rusească, du-te… tu însuți”. Ucrainenii tocmai au luptat pentru supraviețuirea lor cu onoare și integritate, iar rușii au comis toate crimele oribile care sunt cele mai rele lucruri pe care oamenii le pot face. De aceea cred că Ucraina prevalează asupra Rusiei în acest moment.

– După cum știm din mass-media, Forțele Armate ale Ucrainei au început contraofensiva în sudul Ucrainei. Ce credeți despre asta? Cum apreciați perspectivele contraofensivei Ucrainei, de a recupera Crimeea și Donbasul?

– Cred că motivul principal – acela că rușii aveau servicii de informații proaste și și-au subestimat adversarul – este greșeala numărul unu în toate operațiunile militare. Ei au subestimat poporul ucrainean; au crezut că ar putea să intre și să-l ocupe, nu se așteptau la luptă și au mușcat mai multă luptă decât ar putea mesteca. Au fost loviti si au fost împinși inapoi. Și atunci și-au dat seama că acest lucru nu va fi ușor. Dar, pentru că este Putin și este ego-ul lui, nu se va opri până la capăt, după părerea mea.

– De ce arme și echipamente va avea nevoie Ucraina pentru a fi eficientă într-o astfel de contraofensivă, pe termen mediu și lung?

– Când vine vorba de ce tip de hardware militar și sisteme de arme va avea nevoie Ucraina, este important de menționat că, la fel ca în toate războaiele, există o evoluție. Oamenii nu știu la ce să se aștepte, la început. Așa că, la debut, am fost foarte îngrijorați că poate nu ar trebui să dăm prea multe arme, (conflictul -n.r.) ar putea escalada prea mult.

Putin stă pe arme nucleare. Problema aici este că Putin și Rusia au amenințat deja pe toată lumea cu arme nucleare: „Vom bombarda pe oricine”, „Vom scoate stația spațială”, „Vom arunca o arma nucleară în aer și vom face un tsunami pentru a distruge Londra”. Întreaga comunitate internațională va avea o discuție după aceasta, despre puterile nucleare. Doar pentru că cineva are o armă și ți-o poate pune la cap nu înseamnă că are dreptate și că îi vom da acea putere.

Strategia americană a fost să încerce să rezolve problema la cel mai de jos nivel, fără a o escalada, pentru că nimeni nu vrea un război nuclear. Dar lumea începe să realizeze că Putin a amenințat deja cu arme nucleare, el este deja dispus să provoace un potențial dezastru nuclear cu centrala nucleară pe care au preluat-o și pe care au încercat să o deconecteze. Deci, sunt toate aceste lucruri care trebuie să-i facă pe liderii lumii să realizeze că el are arme nucleare, da, dar și noi la fel. Dacă va amenința că va arunca în aer un popor și un oraș, care nu au nimic de-a face cu lupta, arată clar că Putin nu respectă umanitatea sau dreptul internațional.

În opinia mea, trebuie să dăm Ucrainei toate armele necesare pentru a surmonta orice aduce Rusia pe câmpul de luptă. Deci, dacă aduc elicoptere, dacă aduc avioane, trebuie să vă dăm antiaeriene și elicoptere și avioane. V-ați arătat capacitatea, competența, ați fost curajoși. Întreaga lume a privit această mică țară a Ucrainei ridicându-se împotriva gigantului Rusiei și îngenunchiind-o. Pentru a pune capăt acestui război, trebuie să dăm Ucrainei toate armele de care are nevoie, fără arme nucleare, pentru a opri invazia criminală a Ucrainei de către Putin.

– Ce părere aveți în general despre situația de pe câmpul de luptă acum și despre strategiile Ucrainei și Rusiei? Credeți că Ucraina reușește să alunge inamicul?

– Fără îndoială, faptul că Rusia nu poate face ceea ce vrea, arată deja că Ucraina a reușit până acum. Te uiți la toate lucrurile pe care Putin încearcă să le facă și să scape de generalii săi și să-și concedieze personalul și să aducă mercenari și să ofere bonusuri pentru a încerca să recruteze mai mulți soldați. Are o mare problemă. După părerea mea, a pierdut deja, nu va câștiga niciodată. Chiar dacă te oprești astăzi, ai arătat că nu poți lua ceea ce vrei. E un eșec, a pierdut. Acum este doar o chestiune de cât timp vor tolera oamenii lui să facă ceea ce face.

Ceea ce cred despre situația actuală de pe câmpul de luptă din Ucraina este că ucrainenii țintesc bine, lovesc oriunde pot, pătrund în ceea ce Rusia credea că sunt zone sigure.

Sunt ofițer de forțe speciale, de 25 de ani veteran, am studiat războiul de gherilă și avem o expresie că cine crede cel mai mult și mai puternic va câștiga întotdeauna. Absolut fiecare bărbat, femeie și copil din Ucraina crede în ceea ce fac, se vor lupta în orice fel, oriunde este posibil. Ucraina face o treabă grozavă de a reține Rusia, de a o învinge frecvent și de a o umili. Încercările actuale de a încerca să lovească mai adânc și să facă Rusia să-și retragă navele, să-și retragă avioanele sunt toate strategii de mare succes, din partea armatei voastre și a tuturor oamenilor voștri care nu sunt militari, dar luptă pentru țara lor.

– Din punctul dumneavoastră de vedere profesional, care sunt nevoile actuale ale forțelor armate ucrainene în materie de arme pe câmpul de luptă? Are nevoie Ucraina de sisteme cu rază de acțiune de peste 80 de kilometri?

– Personal cred că Ucraina are nevoie de cele mai puternice arme pe care le putem oferi, pentru a pune capăt rapid acestui război. Cu cât terminăm mai devreme cu asta, cu atât mai devreme oprim foametea oamenilor din întreaga lume, oprim criza de combustibil, oprim răul și arătăm lumii că nu vom tolera acest tip de rău.

Trebuie să vă oferim aeronave, armamentul, pregătirea, sprijinul, pentru că în mod clar oamenii voștri sunt competenți și capabili și mari luptători. Tot ce au nevoie sunt instrumentele și cred că liderii noștri trebuie să ofere aceste instrumente Ucrainei, inclusiv avioane și antrenament.

– În opinia dumneavoastră, de ce încă nu au fost date aeronave Ucrainei sau nu se oferă antrenamente piloților militari ucraineni?

– Pentru că acum războiul a fost în primul rând o bătălie terestră, o mică bătălie pe mare. Odată ce îl porți în aer, escaladează semnificativ, deoarece aeronavele pot merge până în cealaltă parte a țării, pot ajunge în capitală și pot începe să lovească ținte civile și să iasă destul de repede. Odată cu avioanele va escalada și războiul. Cu toate acestea, știm că Putin nu a scos încă acele cărți din pachetul său pentru a începe să le folosească. Dar o va face, va face tot ce poate înainte de a accepta că a eșuat deja și că a fost învins. Acesta este motivul principal pentru care nu am dat avioane, ne-am îngrijorat că am escaladat din cauza amenințării sale cu arme nucleare, totuși el va aduce aeronave și ar trebui să vă oferim elicoptere de luptă, avioane de luptă.

Adevărata întrebare pentru armata ucraineană este cât de departe o împingi. Cred că toată lumea ar fi de acord ca Ucraina să ia înapoi tot ce le aparține, dar să nu intre pe teritoriul Rusiei. Totuși, ca luptă de gherilă, nu îi poți lăsa să meargă la acea linie și să spună: „Ok, suntem în siguranță acum, trebuie să respecți asta’. Dar dacă rămân adunați la granița ta, trebuie să-i împingi înapoi, trebuie să le arăți că îi poți lovi în țara lor la fel cum te-au lovit pe tine în țara ta, până se opresc. Aceasta este ceea ce cred că va fi singura strategie care poate funcționa mai departe.

– Ce părere aveți despre rolul NATO ca organizație în sprijinirea Ucrainei? Nu ar trebui Alianța să facă mai mult pentru a ne ajuta țara și cum anume?

– Da, cred foarte mult că NATO ar trebui și ar putea face mai mult. Este un subiect foarte delicat, pentru că, evident, este unul dintre lucrurile pe care Putin le-a spus că nu le dorește și a eșuat, pentru că acum are mai mulți oameni care se alătură NATO decât oricând. O treabă bună, Putin.

Dar celălalt lucru este că NATO vrea să se asigure că efectuează un proces legitim pentru verificarea celor care intră în NATO. Toată politica, la o parte. Trebuie să vă asigurați că toți membrii îndeplinesc aceleași standarde. Asta a fost o problemă. Și, desigur, NATO este îngrijorată: „Dacă permitem Ucrainei să intre, atunci Rusia va spune că asta le oferă o scuză pentru lupta lor”, pentru că asta a fost preocuparea lor tot timpul; dar asta e mai mult propagandă și minciună. Putin minte despre toate. Nu spune nimic care să fie adevărat.

– Dar temerile NATO cu privire la posibilitatea de a intra în război cu Rusia? Credeți că Ucraina poate deveni membră a NATO, chiar dacă este un război în țara noastră?

– Cred că da. Absolut. Cu toții am ascultat amenințările lui Putin, cu toții am ascultat minciunile lui Putin, este un mincinos, provoacă deja o problemă globală cu combustibilul și mâncarea – nu-i pasă. Așa că NATO trebuie să oprească vechea gândire că bătrânul Putin ar respecta dreptul internațional. O să moară, nu-i pasă, vrea o moștenire, orice ar fi. Nu-i pasă câți ruși ucide sau câți alți cetățeni ai Ucrainei ucide sau chiar din alte țări. Deci, NATO trebuie să recunoască că aceasta este o amenințare pentru lume, acum; trebuie să-l oprească acum.

– Ce părere au cetățenii americani despre războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei și ce părere au despre alocarea ajutorului Ucrainei de către Statele Unite?

– Sunt un vorbitor foarte simplu, așa că o voi spune. Cred că pot fi 20-25% dintre americani, cei mai mulți dintre ei de extremă dreapta, un fel de republicani, oameni ai lui Trump care susțin Rusia încă, pentru că Trump a susținut Rusia și știm cu toții de ce, avem părerile noastre despre asta (poate că legea va afla destul de curand). Dar din cauza sprijinului lui Trump pentru Putin, există un procent de oameni în America care susțin Rusia -crezi sau nu – în ciuda a tot ceea ce au văzut.

Majoritatea americanilor susțin în mod absolut Ucraina, iubesc Ucraina, sunt mândri de voi, băieți, ne rugăm pentru voi. Motivul pentru care aduc toate acestea în discuție este pentru că asta se prelinge în politica noastră, care apoi se prelinge în banii și ajutoarele pe care le putem oferi, pentru că mai sunt 20-25% care se plâng că dau bani Ucrainei. Ei nu realizează că Ucraina luptă pentru întreaga lume, pentru întregul echilibru dintre bine și rău, și că este o luptă în care cred americanii și în spiritul căreia am fost crescuți. Așa că majoritatea americanilor vă cred și vă susțin, dar există un procent care respinge, așa că face dificil ca oamenii politici să continue să ajute. Continuăm să facem asta pentru că președintele Biden crede 100% în voi. Am urmărit cu toții ce i-a făcut Trump Ucrainei pentru avantajul său politic și am văzut cât de greșit a fost.

Economia globală are probleme economice cu combustibilul și cu alimentele din cauza lui Putin. Face și mai dureros procesul când trimitem ajutor (…). Asta e problema pe care o avem. Ai și niște extremiști de dreapta, e ok, știm asta, asta face parte din a avea o națiune destul de liberă, atâta timp cât ei nu rănesc pe alți oameni, atunci tragem linie. Aveți niște extremiști, noi avem niște extremiști, este un pic de dans politic să menținem ajutorul. Dar binele este că președintele Biden este 100% dedicat Ucrainei, văzându-vă învingând în acest război și cred că exact asta se va întâmpla.

– Se poate schimba acest sprijin mare al ucrainenilor de către americani odată cu schimbarea unui guvern?

– Trecem printr-o tulburare politică fără precedent în State, pe care nu le-am văzut niciodată în viața mea. Nu mi-am imaginat niciodată, după ce am fost în nouă războaie diferite, că voi vedea acest tip de retorică și discuții printre americani. În opinia mea, partea tristă este că dreapta joacă foarte murdar; mint, înșală, fură și au mulți bani. Deci au șansa să intre în următorul ciclu politic. Dacă o vor face, cred că vor opri sau vor reduce drastic sprijinul pentru Ucraina. Aceasta este o preocupare reală pentru noi toți, aici, acasă. Facem tot posibilul. Dar da, ai dreptate, asta s-ar putea schimba în următorul ciclu politic.

– Cum credeți că va evolua acest război în viitorul apropiat și cum se poate schimba ajutorul Occidentului, din cauza oboselii și a discuțiilor despre necesitatea discuțiilor cu Rusia?

– În primul rând, războiul va continua atâta timp cât Putin va trăi. Nu se va opri niciodată până nu va muri. Chiar dacă îl oprești, cred că se va lupta murdar, așa cum l-am văzut să facă cu ajutorul asasinilor, ucigând oameni.

Războiul merge în favoarea Ucrainei, chiar acum. Știu că Putin va continua să încerce să facă trucuri murdare și să trișeze pentru a încerca să câștige. Cred că ucrainenii vor predomina în continuare, indiferent ce încearcă el. Atunci preocuparea este cât de murdar este dispus să joace: va arunca în aer centrala nucleară și apoi se va retrage și va spune că ați făcut-o voi și că a trebuit să se retragă pentru a-și salva trupele și a fi erou? Pot să văd cu ușurință așa ceva, pentru că e atât de murdar și e atât de mincinos. Dar cred, fără îndoială, că Ucraina va prevala. Există un citat după care trăiesc ca beretă verde și luptător de gherilă, care este din povestea lui Shakespeare, Henric al V-lea: „Când clemența și cruzimea luptă pentru un regat, jucătorul mai blând este cel mai curând câștigător”. Pe scurt, ceea ce spune el este că atunci când două puteri precum Ucraina și Rusia luptă pentru putere, cea care este cea bună va câștiga. Și în acest caz, după părerea mea, este absolut vorba despre Ucraina. (…)

– Domnule Hawke, aveți de gând să vizitați Ucraina și poate să faceți o poveste de film sau TV despre războiul din Ucraina? Puteți, de asemenea, să spuneți puțin mai multe despre ajutorul pe care îl oferiți Ucrainei acum?

– Am fost în nouă războaie diferite și acesta este primul război în care am crezut cu adevărat, la care nu am putut să merg. O parte se datorează muncii mele, este o muncă foarte bună care ajută la o cauză mai mare, dar în principal pentru familia mea. Soția mea a spus: „Te rog, nu mai pleca în războaie”, și i-am spus: „Ok, dragă, te iubesc, voi rămâne ”pe tușă”. Dar voi face tot ce pot de acasă, pentru a ajuta. Așadar, am ajutat la introducerea medicilor, am ajutat la obținerea de materiale medicale, am ajutat la obținerea de instructori de operațiuni speciale și am ajutat la obținerea altor materiale și am ajutat femei și copii care sunt blocați pe câmpul de luptă (…). Așa că este doar o mică parte pe care am făcut-o, în afară de mesajele mele către lume, cum ar fi să informez despre ce se întâmplă. Încerc să nu intru prea mult în politică. Dar când văd ceva atât de greșit, simt că este datoria și obligația mea să vorbesc și să-i țin pe americani la curent cu ce se întâmplă acolo. Acestea sunt lucrurile pe care le-am făcut în culise.

Am avut ocazia minunată de a lucra în Ucraina în jurul anilor 2008-2009, ca ofițer al forțelor speciale, pentru puțin timp. Am iubit țara, am iubit oamenii, mi s-au părut americani cu accent, muncitori, oameni buni, foarte harnici. Da, mi-ar plăcea să mă întorc în Ucraina pentru a ajuta ceva, pentru a filma. De fapt, aveam un plan să facem un mic film acolo cu câțiva ani în urmă, înainte ca lucrurile să înceapă să devină un pic neplăcute. Da, iubesc 100% Ucraina și cu siguranță vreau să mă întorc și mi-ar plăcea să fac o altă lucrare acolo, sprijinindu-vă.

Sper că în curând acest război se va termina, veți putea începe să vă întoarceți la viața voastră și apoi cred că vei vedea mulți oameni venind din întreaga lume și spunând cât de mândri sunt de voi pentru ceea ce ați îndurat și cât de bine ați suportat. Eroismul pe care l-am văzut la poporul ucrainean, în toate categoriile sociale, a fost uimitor și inspirator pentru lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here