Nargis Nehan, o fostă membră a guvernului afgan înlăturat de la putere de talibani, a denunţat marţi, din exilul său în Norvegia, calendarul „iresponsabil” decis de preşedintele Joe Biden pentru retragerea americană, care va alimenta, în opinia ei, resentimentul şi furia, relatează AFP.

„SUA au fost în Afganistan timp de 20 de ani, să rămână un an în plus nu ar fi reprezentat nicio diferenţă pentru ei, cel puţin din punct de vedere financiar şi politic”, a declarat Nargis Nehan într-un interviu pentru AFP, la şase zile după fuga sa din ţară pe culoarul aerian occidental, scrie Agerpres.

Ea a denunţat o retragere „prost gestionată” şi „iresponsabilă”. „Preşedintele Biden ar fi putut să spună că ‘până în septembrie 2022 nu mai vreau niciun soldat în Afganistan. Dar până atunci vreau să fiu sigur că am un acord între guvern şi talibani şi că am evacuat toţi angajaţii noştri şi partenerii locali’ „, a declarat ea.

Fosta titulară a portofoliului minelor şi petrolului, care a renunţat la funcţie în octombrie 2019 pentru a protesta împotriva lipsei de susţinere a executivului preşedintelui Ashraf Ghani pentru reformarea sectorului, a povestit că a ales să fugă din ţară în momentul în care şoferul ei a fost atacat de oameni neidentificaţi în ziua în care talibanii au preluat puterea.

Împuşcăturile asupra angajatului său, care a supravieţuit atacului, au fost considerate o ameninţare împotriva ei însăşi, a explicat fostul ministru în vârstă de 40 de ani.

Am lucrat în cadrul guvernului, precum şi în societatea civilă, şi am fost o militantă şi un om politic cu un cuvânt puternic. Deci atunci cânt te exprimi îţi creezi duşmani„, a subliniat Nargis Nehan, care iniţial a dorit să fugă în SUA înainte de a reuşi să găsească un loc pentru Norvegia.

Fosta membră a guvernului a deplâns risipa a „peste 2.000 de miliarde reprezentând investiţii ale comunităţii internaţionale, precum şi sângele vărsat, în special sângele afganilor„.

Au abandonat totul şi este foarte decepţionant să vedem că nimeni nu este tras la răspundere„, a afirmat ea, într-un moment în care Joe Biden urmează să abordeze din nou subiectul în cadrul unei conferinţe de presă.

Oamenii din afara Afganistanului văd în principal ce se întâmplă pe aeroport (din Kabul – n.r.) dar nu văd ce se întâmplă în altă parte, într-o ţară cu peste 2,5 milioane de strămutaţi”, a mai spus fostul ministru.

Sentimentul de a fi abandonat, de a fi ignorat, trădat, nu va face decât să creeze mai multă ranchiună împotriva comunităţii internaţionale (…) Marea mea temere este de a vedea încă şi mai mult extremism în Afganistan„, a deplâns ea.

1 COMENTARIU

  1. Nu-mi vine sa cred, un articol critic la adresa lui Biden… V-a cumpărat Trump sau v-ați vândut voi? Sau, Doamne ferește, ați fost pe la biserica si v-a impresionat duhovnicul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here