Năsui: Un pas înainte, doi paşi înapoi în lupta contra birocraţiei. Revine declaraţia inutilă de beneficiar real

Claudiu Năsui/ Facebook

Antreprenorii şi reprezentanţii ONG-urilor din România sunt nevoiţi să completeze din nou declaraţia inutilă de beneficiar real, prin care statul cere informaţii pe care le ştie deja, a scris joi, pe Facebook, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, care a mai spus că pentru un milion de firme deţinute doar de persoane fizice statul primeşte 6 milioane de foi cu informaţii pe care le deţine deja.

“Un pas înainte, doi paşi înapoi în lupta contra birocraţiei. Revine declaraţia inutilă de beneficiar real. Anul trecut am avut o mare victorie pentru antreprenorii români şi ONG-urile româneşti. Am reuşit să eliminăm inutila declaraţie de beneficiar real, prin care statul ne întreba informaţii pe care le ştie deja”, a scris ministrul Economiei Claudiu Năsui.

Declaraţia de beneficiar real este o declaraţie cu toate datele de identificare ale persoanei care deţine o firmă sau exercită controlul asupra ei. “Are câteva pagini care trebuie completate. Fireşte, ea nu se depune pur şi simplu, ci trebuie însoţită de o altă <<cerere pentru depunerea declaraţiei de beneficiar real>> de două pagini. În total, sunt cel puţin 6 pagini de completat, iar asta fără faimoasa şi eterna copie CI, conformă cu originalul”, a mai scris Năsui.

Ministrul Economiei susţine că în 2020, statul român solicita tuturor firmelor şi ONG-urilor din România să completeze declaraţia fie în faţa unui funcţionar public, fie la notar (şi apoi, evident, să o depună). Mai mult, trebuiau şi să declare din nou aceleaşi lucruri an de an, chiar dacă nu se schimba nimic faţă de ultima declaraţie. În fiecare an românii erau puşi pe drumuri şi să stea la cozi ca să declare informaţii pe care statul le avea deja, şi apoi să mai declare încă o dată că nu s-a schimbat nimic.

“Ore pierdute, bani irosiţi şi multă hârţogăraie inutilă. Cât de multă? În România, sunt peste un milion de firme deţinute doar de persoane fizice, peste 99% din SRL-uri. Doar pentru acestea, trebuiau depuse 6 milioane de foi. Pentru absolut fiecare dintre ele, statul are deja datele pe care le cere. Iar asta în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Dacă nu, amendă minim 5.000 de lei, maximum 10.000 de lei”, a explicat Năsui.

Ministrul susţine că acest lucru se întâmplau pentru că statul a transpus în cel mai birocratic şi greoi mod posibil o directivă europeană. O directivă prin care statul are obligaţia să menţină un „registru al beneficiarilor reali”. “Din lene şi dorinţă de a evita responsabilitatea, cei care ar fi trebuit să se ocupe de acest registru au ales să pună povara pe umerii românilor din mediul privat. De ce să muncim când putem să îi obligăm pe alţii să o facă?”, a completat Năsui.

“Drept dovadă, după ce a intrat în vigoare eliminarea acestei declaraţii inutile şi statul devenea obligat să completeze registrul pe baza datelor pe care le deţinea deja, acesta nu s-a prea sinchisit să o facă. Ghiciţi câte firme a completat statul în jumătate de an în registru? Doar 45.000. Date pe care deja le deţine într-un registru electronic”, a mai spus Năsui.

Ministrul Economiei scrie că miercuri a aflat că s-a strecurat un amendament în Parlament prin care s-a reintrodus această declaraţie inutilă. “Practic mediului privat i se transferă înapoi birocraţia. Suntem toţi puşi pe drumuri ca să aibă statul mai puţină muncă şi responsabilitate”, a subliniat Năsui.

Potrivit postării, cei care ar trebui să aplice legea au trimis 277 de amendamente în Comisia de la Camera Deputaţilor, între care au strecurat un amendament care reintroduce declaraţia de beneficiar real. 

Când a întrebat de motivaţia acestui demers, ministrul a primit drept răspuns că sunt îngrijorări de infringement. “Comisia însă nu ne-a cerut să reintroducem declaraţia de beneficiar real, ci doar ne cere explicaţii despre aplicarea legii”, explică Năsui.

“Cum ştim că nu ne cere Uniunea Europeană această declaraţie inutilă? Pentru că nu suntem singuri în Uniunea Europeană şi vedem şi noi cum se aplică fix aceeaşi directivă şi în alte părţi. De exemplu, în Austria, este fix ca la noi, sau cum era ca la noi. Adică nu se cere nici la firme, nici la ONG-uri această declaraţie, dacă sunt alcătuite exclusiv din persoane fizice. Adică fix cum era şi la noi. Şi nici nu li se cere anual austriecilor să declare la notar sau în faţa unui funcţionar că nu s-a schimbat nimic”, a mai scris ministrul Economiei.

Năsui consideră că acum, pentru a rezolva situaţia, fie preşedintele Iohannis retrimite legea la Parlament ca să fie reparată, fie se dă o ordonanţă de urgenţă, fie se va face o intervenţie legislativă în Parlament care să elimine birocratizarea excesivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here