Neo-otomanismul ia viteză. După Siria, Erdogan trimite soldați și în Libia

Recep Tayyip Erdogan uitându-se la un tablou al lui Muhammad II ibn al-Husayn, Bey al Tunisului, Mare Vizir și mareșal otoman sursa: tccb.gov.tr

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat joi că Turcia va trimite trupe în Libia la solicitarea guvernului recunoscut internațional al acestui stat. În ianuarie, Erdogan va prezenta în parlamentul de la Ankara legislaţia pentru autorizarea acestei noi aventuri militare, a scris Agerpres, care citează Reuters.

Într-un discurs rostit joi, Erdogan a declarat că Turcia şi Tunisia au căzut de acord să sprijine guvernul recunoscut internaţional al Libiei, cel de la Tripoli condus de Fayez al-Serraj. Astfel, Ankara se va opune omului forte al Libiei, mareșalul Khalifa Haftar, cu fieful în estul ţării, la Tobruk.

În aprilie, mareșalul Haftar a lansat o mare ofensivă pentru cucerirea Tripoli. În prezent, forțele lui, Armata Națională Libiană, asediază capitala de jure a țării. El este considerat cel mai puternic lider militar al țării, deoarece are o experiență de neegalat și victorii pe linie în fața a mai toate facțiunile războiului civil libian.

Khalifa Haftar a participat la puciul care l-a adus la putere pe Gaddafi, dar s-a certat cu fostul dictator și chiar a încercat să-l dea jos. În 1990, Haftar a ajuns în SUA, ca urmare a unei înțelegeri între Tripoli și Washington, și a primit cetățenie americană. În prezent, facțiunea lui Haftar este sprijinită de Rusia, Egipt, Arabia Saudită, Franța, UAE și Iordania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here