New York Times: SUA vor menține în sud-estul României câteva mii de militari, conduși de un general

Sursa: Pexels

SUA va extinde pentru încă nouă luni desfășurarea trupelor în România, la granița războiului din Ucraina, anunță New York Times. Suplimentarea trupelor face parte din angajamentul președintelui Joe Biden de a crește forțele americane din Europa, ca răspuns la invazia rusă din februarie 2022.

Pentagonul va menține câteva mii de soldați americani în sud-estul României timp de cel puțin nouă luni, mai aproape de războiul din țara vecină Ucraina, au declarat, sâmbătă, oficialii americani pentru sursa citată. În ultimul an, Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu – aflată, pentru zborul unei rachete, la doar șapte minute distanță peste Marea Neagră de forțele ruse stabilite în Crimeea – a devenit un centru de pregătire pentru forțele NATO din sud-estul Europei. Acestea ar fi o primă linie de apărare dacă Rusia ar invada teritoriile situate în Vest.

Există aproximativ 4.000 de soldați americani, din Divizia 101 Aeropurtată, care sunt staționați la baza aeriană, încă din vara trecută, inclusiv grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina.

Înainte de aceasta, a existat un contingent mai mic, din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate, care a fost trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid, după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor pleca în următoarele două luni, iar oficialii au spus că vor fi înlocuite de o brigadă diferită de Divizia 101, care are sediul la Fort Campbell, Ky.

În plus, au spus oficialii, misiunea va fi condusă de personal superior, inclusiv de generalul său cu două stele și de planificatori de top, din Divizia a 10-a Munte, cu sediul în Ft. Drum, N.Y., pentru ceea ce se așteaptă să fie o desfășurare de nouă luni.

Înainte de ziua de sâmbătă, nu era clar dacă Pentagonul își va menține unitatea de nivel superior la baza aeriană din România sau își va muta forțele în altă parte.

Trimiterea unui general de două stele care să fie aproape de zona de luptă, au spus analiștii militari, ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la poziționarea trupelor și a armelor în cazul în care Rusia împinge războiul pe teritoriul NATO.

Mișcarea „ar asigura că Statele Unite vor continua să fie bine poziționate pentru a oferi o poziție de descurajare și defensivă robustă alături de aliații noștri de pe continentul european”, a declarat armata într-un comunicat difuzat sâmbătă.

„Statele Unite vor continua să își ajusteze postura după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic.”

Consolidarea face parte din angajamentul președintelui Joe Biden, din luna iunie 2022, de a crește forțele americane în Europa, ca răspuns la invazia Rusiei.

Aceasta a inclus și aproximativ 12.000 de soldați americani, în prezent cu sediul în vestul Poloniei, pentru a conlucra cu forțele NATO, din Polonia și Țările Baltice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here