Inquam Photos / George Calin

Numirile asumate de Cătălin Drulă ridică mari semne de întrebare asupra legăturilor cu Securitatea, scrie Newsweek.ro. Sunt oameni cu legături periculoase cu reprezentantul ceaușist al Tarom în străinătate care au fost promovați de ministrul Transporturilor în poziții cheie din Aviație și afaceri portuare.

Două numiri recente asumate de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ridică mari semne de întrebare asupra posibilelor legături cu fosta Securitate ceaușistă ale politicianului USR-PLUS.

Numirile se referă la Stoica Nicolae, noul șef al Autorității Aeronautice Civile din România (AACR), și la Cristian Paris, montat membru în Consiliul de Administrație al Portului Constanța. 

Paris a fost asociat cu Dorin Ivașcu, fost reprezentant al Tarom (între 1978 și 1988, la Tripoli, Singapore, Londra și New York) și omul care deține, azi, Aeroportul Tuzla. 

În ciuda unui aviz de securitate negativ, Drulă încearcă din răsputeri să instaleze, la cererea lui Ivașcu, un punct de trecere a frontierei pe micul aeroport dobrogean. 

Stoica Nicolae, la rândul lui, a fost angajatul lui Cristian Paris. În această calitate, Nicolae a fost în conflict evident de interese, întrucât deținea și o funcție în aviație, la stat. 

Mai mult, Nicolae a fost responsabil și pentru umflarea unui contract cu o firmă a unei asociate a lui Ivașcu. 

Conflict de interese uluitor, nesancționat

Stoica Nicolae a fost angajat în 2005 ca inspector principal la Serviciul Investigații Transport Aerian (SITA) din Direcția Generală de Control și Investigații Accidente în Transporturi a Ministerului Transporturilor.

SITA a fost reorganizat prin OUG 26/2009 și transformat în Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).

Stoica Nicolae făcea parte din comisiile de investigație tehnică a accidentelor și incidentelor de aviație civilă. 

În paralel cu funcția de inspector principal la CIAS, timp de doi ani (2010-2012), Stoica Nicolae a deținut și funcția de director general al companiei Bit Air Consulting, din București, conform CV-ului său. 

Ce atribuții avea inspectorul principal Stoica Nicolae în calitate de director al companiei private? Aflăm din CV: „Contractarea și implementarea sistemului de raportare a evenimentelor aviației civile ECCAIRS la principalele aeroporturi și operatori aerieni din România“. 

Conflictul de interese este evident: pe de o parte, ca angajat la privat, lua bani de la operatori aerieni pentru a implementa sisteme de raportare a incidentelor, pe de altă parte, ca angajat la stat, investiga incidentele.

„Pedeapsa“ lui Nicolae: numit șef la CIAS

Aeroclubul României, din subordinea Ministerului Transporturilor, a dat firmei conduse de inspectorul Stoica
Nicolae două contracte, în valoare totală de 91.000 euro. 

Primul contract a fost atribuit prin negociere directă, pe 2 martie 2011, pentru 45.000 euro. Obiectul: implementarea sistemului ECCAIRS. 

Două zile mai târziu, pe 4 martie 2011, Aeroclublul României a primit gratuit softul ECCAIRS de la CIAS în baza unui protocol semnat între cele două instituții ale Ministerului Transporturilor. Soft pe care urma să îl implementeze firma condusă de inspectorul Stoica Nicolae (foto jos), de la CIAS.

Sursa foto: Newsweek.ro

Un an mai târziu, pe 15 mai 2012, Aeroclubul României a mai atribuit firmei Bit Air Consulting un contract de aproximativ 46.000 euro, tot pentru implementarea sistemului ECCAIRS.

Două săptămâni mai târziu, Stoica Nicolae a renunțat la funcția de director al Bit Air Consulting pentru a fi numit în funcția de director general al CIAS. 

În această nouă calitate, Stoica Nicolae a ajuns iar în conflict de interese: ca șef al CIAS, trebuia să verifice dacă softul furnizat de CIAS Aeroclubului României a fost implementat corect de Bit Air Consulting, firma la care Stoica Nicolae fusese director.

Contactat de Newsweek România, Stoica Nicolae a spus că ar fi fost verificat de Agenția Națională de Integritate, care nu ar fi constatat nicio problemă. Nicolae, însă, a refuzat să prezinte documentul care să-i probeze spusele. 

Firma Bit Air Consulting, actuala Aero Bit International, a fost înființată în anul 2009, dar acum se află în lichidare. Compania era controlată de Cristian Paris, printr-o rețea de firme intermediare.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here