Niciun caz de şoc anafilactic după vaccinul anti-Covid. Cele mai frecvente reacţii adverse înregistrate în România

Foto> INQUAM/George Călin

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că de la debutul campaniei s-au înregistrat 2.489 de reacţii adverse, cele mai multe fiind generale şi locale, transmite News.ro. Până acum nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic, deşi 4% dintre persoanele vaccinate au raportat reacţii alergice.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că, din 27 decembrie, când a început campania de vaccinare, s-au înregistrat în total 2.489 de reacţii adverse, dintre care 530 au fost reacţii locale.  Potrivit lui Gheorghiţă, au fost 21% reacţii exclusiv locale, 74% generale şi locale şi 5% exclusiv generale.  

”Din totalul  persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse, cele mai frecvente manifestări au fost de tipul: 53% durere, tumefacţie, erupţie cutanată, stare de oboseală, febră şi frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12%  greaţă, vărsături, diaree, 11% stare de anxietate, 5% erupţii cutanate, 5% adenopatii – mărirea de volum a ganglionilor locali, 4% reacţii alergice, 3% parestezii – furnicături la nivelul feţei sau membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic”, a declarat Gheorghiţă.  

Potrivit acestuia, rata de apariţie a reacţiilor adverse este 2,8 la o mie de doze administrate Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că o persoană poate avea mai multe reacţii raportate.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here