Noi detalii picante în cazul Mircea Sandu: Cine este afaceristul care a încălcat „Legea Tăcerii” în ancheta DIICOT

Inquam Photos / Alexandru Busca

Controversatul om de afaceri Pepy Daniel Nicolae (56 de ani) a încheiat cu procurorii DIICOT un acord de recunoaștere a vinovăției în dosarul construirii centrului de fotbal de la Buftea, caz în care a fost trimis în judecată fostul șef al FRF, Mircea Sandu, relatează Ziare.com.

Potrivit RISE Project, Pepy este unul dintre oamenii de bază ai afaceristului Nicu Gheară.

În afacerea centrului de fotbal de la Buftea, procurorii susțin că Federația Română de Fotbal (FRF) a fost prejudiciată cu suma de 3,8 milioane de lei, bani care ar fi ajuns în posesia fiicei și a ginerelui lui Mircea Sandu (67 de ani), Raluca Sandu (40 de ani) și Ziv-Asher Tetelman (46 de ani).

De altfel, Ziv-Asher Tetelman este trimis în judecată în dosarul socrului sau. În timp ce Mircea Sandu este judecat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare și complicitate la spălare de bani, ginerele sau este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la delapidare și spălare de bani. Mircea Sandu a fost președinte al FRF în perioada 1990-2013, iar afacerea construirii centrului de fotbal de la Buftea a avut loc în perioada 2009-2010. Atunci, Raluca Sandu și afaceristul Tetelman erau prieteni. În prezent, cei doi sunt căsătoriți și au un copil împreună.

Trebuie spus că în același dosar mai este judecat și afaceristul Bogdan Petculescu. Procurorii DIICOT l-au cercetat și pe cuscrul lui Mircea Sandu, Puiu Tetelman (77 de ani), legat de modul de activitatea al unei societăți implicate în afacere, de a cărei administrare se ocupă fiul său, dar la finalul anchetei au clasat acuzațiile.

„Nu s-a putut stabili în mod cert că suspectul avea cunoștință despre activitatea infracțională derulată de către fiul acestuia, se constată că în cauză nu poate afirmă că acesta a comis infracțiunile reținute în sarcina sa”, conchide DIICOT, în rechizitoriul trimis la Tribunalul București.

Dar să ne întoarcem la afaceristul Pepy Daniel Nicolae. Înainte că rechizitoriul lui Mircea Sandu să ajungă în instanța, Pepy a recunoscut acuzațiile DIICOT și a pledat vinovat pentru trei infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat (7 luni), spălare de bani (1 an și 4 luni) și complicitate la delapidare (8 luni). Afaceristul a fost de acord să fie condamnat la pedeapsa totală de 1 an și 9 luni închisoare cu suspendare.

În plus, i s-a interzis dreptul de a mai fi administrator al societății Space Conect PC 2008 SRL, pe o durata de un an de la dată rămânerii definitive sentinței, și să presteze un număr de 80 de zile de muncă neremunerata în folosul comunității la Primăria Sectorului 2 București sau la Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost validat de Tribunalul București pe 15 septembrie 2020, dar decizia poate fi contestată, potrivit portalului instanțelor.

Pentru a înțelege mai bine acuzațiile din acest caz, DIICOT arată că în perioada 2009-2010, Mircea Sandu, Ziv-Asher Tetelman și Bogdan Petculescu au constituit un grup infracțional organizat care a avut că scop însușirea din patrimoniul FRF a sumei de 3.895.590,34 de lei, provenită din încheierea unui contract de execuție lucrări având că obiect construcția centrului de fotbal din Buftea (Ilfov).

Cea mai mare parte costurile proiectului, aproximativ 80%, a fost finanțată din fonduri provenite de la UEFA și FIFA, iar diferența de bani a fost suportată din bugetul propriu al FRF. Conform DIICOT, Ziv-Asher Tetelman nu ar fi participat direct la atribuirea contractului.

Au fost folosite mai multe societăți, atât la lucrările de execuție, dar și pentru a dirija banii FRF.

„În vederea atingerii scopului infracțional, a fost creat un circuit fictiv prin intermediul căruia au fost încheiate succesiv contracte de antrepiza și subantrepiza între mai multe societăți comerciale controlate de către membrii grupului infracțional, prin intermediul cărora au fost transferate sumele de bani provenite din contractele încheiate cu Federația Română de Fotbal. O parte din aceste sume au revenit ulterior membrilor grupării infracționale disimulate sub formă restituire împrumut asociatdividende etc.”, acuză DIICOT.

Articolul integral – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here