Noi dezvăluiri care îl încriminează pe Donald Trump în scandalul Ukrainegate

Un diplomat american a declarat vineri, în cadrul unei audieri cu uşile închise în Congres, că a auzit o conversaţie telefonică ce ar putea dovedi implicarea directă a lui Donald Trump în presiunile exercitate asupra Ucrainei pentru ca aceasta să declanşeze o anchetă asupra unuia dintre rivalii săi politici, a relatat AFP, citat de Agerpres.

David Holmes, angajat al ambasadei SUA la Kiev, a evocat o conversaţie la care a asistat pe care ambasadorul american pe lângă Uniunea Europeană Gordon Sondland ar fi avut-o cu Donald Trump într-un restaurant din capitala Ucrainei.

Această discuţie ar fi avut loc pe 26 iulie, a doua zi după apelul controversat în cadrul căruia Trump i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să declanşeze o anchetă asupra democratului Joe Biden, bine plasat pentru a-l înfrunta în alegerile prezidenţiale din 2020.

Potrivit unei copii a declaraţiei lui Holmes de vineri, obţinută de CNN, Sondland i-ar fi spus miliardarului republican că îl are pe Zelenski „în buzunar”.

„Deci va face ancheta?” asupra lui Joe Biden, ar fi întrebat atunci Trump, căruia i s-a răspuns că preşedinte ucrainean este gata să facă „tot” ce i s-ar cere.

David Holmes a spus că nu a luat notiţe de la această conversaţie, dar a dat asigurări că îşi aminteşte „cu claritate” că vocea lui Trump era „foarte puternică şi recognoscibilă”.

Mărturia sa ar putea da o lovitură argumentelor republicanilor, potrivit cărora opoziţia democrată nu dispune decât de o probă directă în ancheta vizându-l pe Donald Trump: stenograma convorbirii cu Zelenski despre care miliardarul republican a spus că a fost „perfectă”, a notat Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here