Crucea misterioasă care ar putea marca locul unde a murit tatăl lui Vlad Țepeș. Cine a fost Vlad Dracul

Stone cross in Balteni village where some say Vlad Dracul killed

Un câmp banal situat la numai 40 de kilometri de Târgoviște ar putea fi locul unde a fost ucis tatăl lui Vlad Țepeș, acum aproape 600 de ani. Cel puțin asta crede un istoric român, care a spus povestea lui Vlad Dracul pentru ediția în engleză a www.universul.net.

Detaliile despre data nașterii și locul în care a murit Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș, sunt puține și contradictorii. Istoricii spun că acesta s-a născut în anul 1395 și a murit în Bălteni, un sat din sudul României, în fosta Valahie. Nimeni nu știe însă care Bălteni. Cel din județul Iflov sau cel din Dâmbovița.

Sunt voci care spun că cel mai probabil este vorba despre Bălteniul din Dâmbovița. Și asta datorită unei cruci din piatră solidă, cu motive complicate, înaltă de mai bine de doi metri ridicată aici. Aceste voci spun că respectiva cruce ar marca locul unde a fost ucis Vlad Dracul în anul 1447. Nu există însă și o placă funerară sau alte forme de identificare, iar crucea e înconjurată de buruieni. Arată nelalocul ei, lângă un drum tivit cu vile moderne.

O crimă misterioasă

Alexandru Marian Nicolae, primarul comunei Conțești, de care aparține Bălteni, a încercat să obțină sfatul unui expert care să stabilească cu exactitate dacă acesta este locul unde a fost ucis Vlad Dracul de oastea lui Iancu de Hunedoara.

Asta după ce respectatul istoric prof. Constantin Rezachevici a aruncat îndoieli serioase asupra ipotezei că tatăl lui Vlad Țepeș a fost ucis în satul Bălteni din județul Ilfov.

În Enciclopedia României găsim un capitol despre Vlad Dracul, bazat pe scrierile istoricului Dinu Giurescu. Potrivit lui Giurescu, acesta a fost capturat și decapitat în Bălteni, „probabil Bălteni din județul Ilfov”. Iar această versiune a istoriei a devenit cea unanim acceptată.

Rezachevici, însă, nu este de acord: „Bălteniul unde a fost ucis Vlad Dracul nu este cel din Ilfov, ci localitatea din Dâmbovița, între Conțești și Răcari, la jumătatea drumului dintre Târgoviște și București. (…) Acolo este locul în care oștenii lui Iancu de Hunedoara care veneau din Târgoviște aveau o bază militară la data de 4 decembrie 1447”.

Teoria este preluată și de scriitorul britanic Matthew Beresford în cartea “From Demons to Dracula, the Creation of the Modern Vampire Myth” (n.r. „De la demoni la Dracula – cum a fost creat mitul modern al vampirului”): „dovezile documentare sugerează că Iancu de Hunedoara a călătorit de la Târgoviște spre sud, l-a prins din urmă și l-a ucis pe Vlad Dracul înainte ca acesta să ajungă în București”.

O cruce… complicată

Privind o fotografie recentă a crucii de la Bălteni, Vlad Zigarov, care are un master în istorie la London School of Economics, a spus că: „Arată ca și cum aici s-ar fi întâmplat ceva important. După secole și secole, chiar dacă oamenii nu și-au mai amintit cu exactitate ce s-a întâmplat aici, au știut că a fost un eveniment important. (…) Crucea este cel mai probabil din secolul al XIX-lea, însă este conectată la un eveniment care s-a întâmplat cel mai probabil cu mult în trecut. Este o cruce cu motive foarte complicate”, ceea ce indică importanța evenimentului pe care îl marchează.

Cine a fost Vlad Dracul

Prințul Vlad Dracul sau Vlad Dragonul a fost voievodul Valahiei între anii 1436-1442 și 1443-1447. Este cunoscut mai ales pentru că a fost tatăl lui Vlad Țepeș, prințul medieval al României care a inspirat legenda vampirului Dracula. Mulți români îl consideră pe Vlad Țepeș un erou național pentru pedepsele foarte dure pe care le aplica dușmanilor și răufăcătorilor: îi trăgea în țeapă.

Vlad Dracul făcea parte din Ordinul Dragonului, un ordin militar înființat pentru protejarea creștinătății de invazia păgână. Sigismund de Luxemburg a fost cel care l-a numit conducător al Valahiei. 

Vlad Dracul a participat alături de Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, la o cruciadă împotriva otomanilor. A fost capturat de turci în 1442 și a promis să fie vasal al sultanului. În schimb i-a dat pe Vlad Țepeș și un alt fiu drept ostatici, otomanilor. A fost eliberat un an mai târziu și reinstalat ca voievod al Valahiei, cu suport otoman.

A rămas neutru față de Imperiul Otoman o perioadă, apoi a trimis 4.000 de oșteni călare să lupte împotriva otomanilor la Varna și chiar a câștigat o cetate de la Giurgiu. A căzut la pace cu otomanii, însă relația lui cu Iancu de Hunedoara s-a deteriorat din ce în ce mai mult.

Când Iancu de Hunedoara a invadat Valahia, Vlad Dracul a fugit la Târgoviște, apoi a fost ucis la Bălteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here