Noile propuneri ale CNSU: Eliminarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, masca nu va mai fi obligatorie în spaţiile deschise, accesul în mall-uri, permis şi persoanelor testate

Interdicțiile de circulaţie pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19 vor fi eliminate, accesul în mall-uri şi magazinele mari va fi permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală, masca de protecție va fi obligatorie în aer liber doar în spațiile aglomerate, iar magazinele sau restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00, față de ora 21.00. De asemenea, în nopțile de Crăciun și Revelion localurile vor fi deschise fără limitare de oră și va fi permis accesul și celor nevaccinați. Acestea sunt măsurile luate marți seară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea prin care se propune prelungirea stării de alertă în România, iar principalele modificări sunt:
  • eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
  • creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -22,00;
  • eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
  • eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
  • permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR de 72 de ore sau antigen rapid de 48 de ore;
  • permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

”Situația noastră e una mai bună decât acum două săptâmâni astfel încât am luat niște decizii în consecință”, a declarat Arafat.

Conform acestuia, se propune eliminarea interdicţiei de circulaţie a persoanelor nevaccinate în cursul nopţii, creşte intervalul orar de la ora 21 la ora 22 pentru magazine, restaurate şi activităţi economice care aveau limită de închidere ora 21. Se elimină obligativitatea purtării măştii în spaţiile deschise cu excepţia celor aglomerate, precum staţii de autobuz. În transportul în comun şi spaţii închis masca de protecţie este obligatorie, la fel şi în pieţe, târguri, locuri unde se formează cozi.
Accesul în mall-uri va fi permis nu doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală ci şi persoanelor testate cu test PCR sau antigen rapid.
Activităţile limitate cu 30% din capacitate – cinematografe, teatre, activităţi sportive – vor permite accesul publicului până la 50% din capacitate.
În noaptea de Crăciun şi de Revelion nu vor fi restricţii referitoare la ora de funcţionare a restaurantelor şi agenţilor economici, dar cu limită de 50% şi cu prezentarea certificatului verde COVID, a spus Raed Arafat.
Modificările sunt propuse spre a fi adoptate miercuri, prin Hotărâre de Guvern, existând posibilitatea ca acestea să sufere modificări, a mai precizat Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a menţionat că în noaptea de Anul Nou vor fi permise „activităţi specifice”, dar organizatorii vor avea obligaţia de a se asigura că se respectă măsurile de sănătate publică. În restaurante, vor avea acces cei cu certificat verde, în limita a jumătate din capacitate.

Nunțile și botezurile sunt în continuare restricționate

Petrecerile private cum sunt nunțile sau botezurile rămân în continuare interzise, a anunțat șeful DSU în conferința de presă de marți. Petrecerile de Anul Nou ale restaurantele comportă certificat verde, dar petrecerile stradale vor fi accesibile tuturor.

”Se propune menținerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise și desfășurarea acestora în condițiile punctelor”, se mai arată în decizia CNSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here