Nou scandal! Medicii ATI refuză detaşarea la Institutul „Matei Balş” și aduc acuzații grave lui Streinu-Cercel. Reacția ministrului Sănătății

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI), condusă de medicul Şerban Bubenek, se opune detaşării medicilor şi asistenţilor ATI la Institutul „Matei Balş”, acuzând un abuz de putere comis de directorul institutului, medicul Adrian Streinu Cercel, care de 11 ani nu a organizat concurs pentru conducerea Secţiei de Terapie Intensivă, secţie care, contrar dispoziţiilor legale are la conducere un medic care nu este de specialitate, transmite News.ro.

„PROTESTĂM ŞI NE OPUNEM ENERGIC împotriva oricărei viitoare forme de detaşare (voluntară sau nu) a personalului de specialitate ATI (medici şi asistente) în secţia ATI a Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş! Motivul este unul simplu şi cunoscut şi Dumneavoastră şi Ministerului Sănătăţii: de peste 11 ani, ca urmare a abuzului de putere al Prof.dr. Adrian-Streinu-Cercel, secţia ATI de la IBI Matei Balş este condusă ilegal (cu delegaţie) de către dr.Doina Iovănescu – medic primar de boli infecţioase, fără nici un fel de expertiză în specialitatea ATI!”, se arată în memoriul adresat şefului Depoartamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat de către conducerea SRATI.

Ei fac trimitere la un alt Memoriu al Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă depus la cabinetul Ministrului Sănătăţii dl.dr.Nelu Tătaru cu Nr. 2606/19.05.2020., în care cereau: 

  • „Trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balş care să elucideze motivul pentru care Prof.Streinu-Cercel nu a aplicat niciodată dispoziţiile OM 1500/2009 prin care secţia ATI din Institut trebuia condusă de un medic de specialitate ATI. Menţionăm că în peste 11 ani conducerea Institutului Matei Balş nu a organizat nici un astfel de concurs, nici nu a dat delegaţie de şef de secţie unui medic ATI, secţia ATI fiind condusă şi acum de un medic şef de secţie infecţionist (Dr.Doina Iovănescu) care încasează şi sporul de ATI şi pe cel de şef de secţie, ilegal de peste 10 ani”;
  • „Modificarea de urgenţă a OM 489 /2020 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici, cu infecţii emergente şi reemergente în conformitate cu materialul depus la cabinetul secretarului de stat”;
  • „Trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balş care să controleze modul în care s-a gestionat aprovizionarea cu medicamente antivirale cuprinse în OM 487 /2020 a secţiilor ATI. Avem semnale că există pacienţi care au decedat în secţiile ATI cu boală COVID-19 şi nu au primit nici un fel de medicaţie antivirală. Şi MS a dat prin OM 489 pentru AP-IERE 140.587.000 lei (aproximativ 16.500.000 Euro). Situaţia, în care în România anului 2020, o secţie ATI este condusă de un medic fără nici un fel de pregătire/calificare/ competenţă/ atestare în specialitatea ATI (anume Dr.Doina Iovănescu medic cu specialitatea boli infecţiose) încalcă grosolan NU numai prevederile OM nr. 1500 /2009 privind Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Activităţii ATI în România ci şi pe cele ale OM nr. 398 / 2019 privind aprobarea Ghidului privind Siguranţa pacientului în anestezie-terapie intensivă! În scurte cuvinte, este de netolerat”;

„Desigur că încă aşteptăm ca Ministerul Sănătăţii să ia măsurile care se impun. Pe de altă parte NU va fi acceptată detaşarea şi subordonarea unor medici rezidenţi-specialiştiprimari ATI şi nici a asistentelor ATI într-o secţie ATI condusă ilegal prin abuz şi impostură medicală deoarece nu acceptăm să fim părtaşi la compromiterea siguranţei pacienţilor dar şi a personalului detaşat. Vă facem cunoscut că în eventualitatea în care se vor face totuşi detaşări ale personalului ATI în secţia ATI a IBI Matei Balş înainte de demiterea Dr.Doina Iovănescu şi numirea cu delegaţie ca şef secţie ATI a unui medic ATI din cei care lucrează în acea secţie, SRATI se va adresa de urgenţă Procuraturii, Instanţelor Judecătoreşti, Avocatului Poporului, Asociaţiilor de Protecţie a Pacienţilor şi mass-mediei”,  se arată în documentul semnat de preşedintele SRATI, medicul Şerban Bubenek şi de prim-vicepreşedintele Dorel Săndesc.

Nelu Tătaru a anunţat că a dat dispoziţii să fie trimisă corpul de control la Institutul „Matei Balş” pentru a face verifică în legătură cu situaţia sesizată de SRATI.

„Astăzi (joi – n.r.) am primit şi eu această sesizare de la domnul doctor Bubenek şi rămâne să trimit o echipă de control. Am şi solicitat Inspecţiei Sanitare şi Corpului de Control să meargă să vadă dacă se confirmă acest lucru şi în ce măsură cineva care este de specialitate, boli infecţioase, poate conduce o secţie de terapie intensivă”, a afirmat Nelu Tătaru joi, întrebat dacă la „Matei Balş” conducerea secţiei ATI este ţinută în mod ilegal în funcţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here