Nou val de atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice din Ucraina / Au fost lansate peste 80 de drone şi rachete în cinci regiuni

Sursa foto: news-kharkov.ru

Autorităţile ucrainene au raportat joi dimineaţă explozii în regiunile de nord-est, sud şi vest ale ţării, în cursul unui nou val de atacuri cu rachete ruseşti care au avariat instalaţiile reţelei electrice ucrainene, transmite News.ro.

UPDATE –  Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat pe Telegram că atacurile au vizat instalaţii de generare şi distribuţie a energiei electrice din regiunile Harkov, Zaporojie, Liov şi Kiev.

Explozii au fost auzite în oraşul ucrainean Harkov, a declarat primarul Ihor Tereho, precum şi în regiunea Zaporojie, potrivit guvernatorului Ivan Fedorov.

Guvernatorul regiunii vestice Liov, Maksim Kozîţki, a declarat pe Telegram că în zonă funcţionează apărarea aeriană.

UPDATE – Atacul rusesc asupra regiunii ucrainene Harkov, din estul ţării, a întrerupt joi energia electrică pentru peste 200.000 de consumatori, a anunţat pe Telegram Oleksi Kuleba, adjunctul şefului biroului preşedintelui ucrainean, citat de Reuters.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Forţele ruseşti au efectuat cel puţin 10 atacuri în cursul nopţii împotriva „infrastructurii critice” în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, aflată în plină alertă aeriană, a anunţat joi dimineaţă guvernatorul local, scrie AFP.

„Ocupanţii au efectuat cel puţin 10 lovituri împotriva infrastructurii esenţiale din oraşul Harkov şi regiunea sa”, a relatat Oleg Sinegubov pe reţeaua de socializare Telegram.

„În prezent, nu există victime”, a adăugat el.

Potrivit unei postări pe Telegram a primarului din Harkov, Igor Terejov, armata rusă a folosit „rachete” pentru a lovi al doilea cel mai populat oraş din Ucraina.

Forţele aeriene ucrainene au indicat anterior pe aceeaşi reţea de socializare că aproximativ nouă bombardiere strategice ruseşti Tu-95MS se află în aer şi sunt suspectate că se pregătesc să lanseze rachete spre Ucraina.

„Judecând după ceea ce vizează agresorul rus, sunt posibile probleme cu aprovizionarea cu energie în Harkov. Metroul va fi închis în următoarele ore, aşa că planificaţi-vă călătoria în consecinţă”, a scris Terekhov pe reţeaua de socializare joi dimineaţă.

Guvernatorul regional a declarat joi dimineaţă că se iau măsuri pentru a face faţă întreruperilor de energie electrică.

În jurul orei locale 06:00 (03:00 GMT), întreaga Ucraină era în alertă de raid aerian.

În regiunea sudică Zaporojie, guvernatorul Ivan Fedorov a anunţat că ţara se află în stare de alertă aeriană.

Miercuri, şapte persoane au fost ucise în regiunile Harkov şi Odesa (sud) în timpul unor atacuri nocturne asupra a două situri energetice, care au provocat întreruperi de energie electrică în aceste două teritorii.

Atac masiv al Rusiei în Ucraina: Au fost lansate peste 80 de drone şi rachete în cinci regiuni, o termocentrală de lângă Kiev a fost lovită, 4 morţi la Mîkolaiv. Zelenski: „Avem nevoie de un alt tip de sprijin, nu de discuţii lungi şi cu ochii închişi”

Zeci de rachete şi drone ruseşti au lovit joi instalaţii energetice ucrainene din cinci regiuni, într-un atac major care sporeşte presiunea asupra sistemului energetic aflat şi-aşa în dificultate, în timp ce rezervele de apărare aeriană ale Ucrainei se diminuează, relatează Reuters şi Ukrainskaia Pravda, citate de News.ro.

Loviturile au avariat instalaţii începând din regiunea Liov, la graniţa cu Polonia, până în regiunea nord-estică Harkov, unde a fost întreruptă energia electrică pentru 200.000 de persoane, a declarat un consilier prezidenţial.

„Avem nevoie de apărare aeriană şi de un alt tip de sprijin în domeniul apărării, nu de discuţii lungi şi cu ochii închişi”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Apelurile Kievului pentru furnizarea urgentă de apărare aeriană din partea Occidentului au devenit din ce în ce mai disperate de când Rusia şi-a reluat luna trecută atacurile aeriene cu rază lungă de acţiune asupra sistemului energetic ucrainean. Atacurile, care au lovit centrale termice şi hidroelectrice, au stârnit temeri cu privire la rezistenţa unui sistem energetic care a fost afectat deja de o campanie aeriană rusă în prima iarnă a războiului.

Comandantul forţelor aeriene ucrainene a declarat că apărarea aeriană a doborât 18 dintre rachetele trase de rusşi şi 39 de drone. În atac au fost folosite 82 de rachete şi drone în total, a precizat armata.

La Mîkolaiv, în sudul Ucrainei, atacurile ruseşti au intervenit în plină zi şi au omorât 4 persoane, alte 5 fiind rănite, potrivit unui bilanţ provizoriu furnizat de autorităţile locale. Au fost lovite clădiri rezidenţiale şi maşini. De asemenea, au fost raportate pagube la instalaţiile industriale.

Ca urmare a unui atac masiv cu rachete, ruşii au distrus complet termocentrala Trîpillia, a declarat un oficial pentru agenţia de ştiri Interfax-Ucraina. Bombardamentul a provocat un incendiu de proporţii şi centrala este oprită. Centrala electrică Trîpillia era cel mai mare furnizor de energie electrică pentru regiunile Kiev, Cerkasî şi Jîtomîr. „Amploarea distrugerilor este teribilă. Banii nu o pot estima. Aceasta este cea mai mare provocare pentru noi din istoria companiei. Dar sunt convins că vom face faţă”, a declarat Andri Gota, preşedintele Consiliului de administraţiei al companiei Centrenergo. Serviciul de presă al companiei a reamintit că, la 22 martie, şi centrala electrică Zmiivska din regiunea Harkov a fost complet distrusă. Centrenergo a început anul trecut să construiască structuri de protecţie la centralele sale termice pentru a le proteja de atacurile ruseşti.

Operatorul reţelei electrice Ukrenergo a declarat că substaţiile sale şi instalaţiile de generare a energiei electrice au fost avariate în atacurile asupra regiunilor Odesa, Harkov, Zaporojie, Liov şi Kiev.

La rândul său, cea mai mare companie privată de electricitate din Ucraina, DTEK, care a pierdut 80% din capacitatea sa de generare în timpul atacurilor ruseşti din 22 şi 29 martie, a declarat că noile atacuri ale Rusiei au lovit două dintre centralele sale electrice, provocând daune grave.

Atacurile au vizat, de asemenea, două instalaţii de depozitare subterană în care Ucraina stochează gaze naturale, inclusiv una deţinută de companii străine, a declarat compania energetică Naftogaz. Instalaţiile continuă să funcţioneze, a adăugat aceasta.

Ambasadorul american Bridget Brink a declarat că 10 rachete au lovit infrastructuri critice numai în zona Harkov. „Situaţia din Ucraina este dezastruoasă, nu mai este niciun moment de pierdut”, a spus ea.

Regiunea Harkov, care se învecinează cu Rusia şi care se confruntă deja cu pene de curent prelungite şi continue, a fost nevoită să întrerupă curentul electric pentru 200.000 de persoane, a declarat consilierul prezidenţial Oleksii Kuleba.

Ucraina a avertizat că ar putea rămâne fără apărare aeriană, dacă Rusia menţine intensitatea atacurilor sale şi spune că deja trebuie să ia decizii dificile cu privire la ce să apere cu prioritate. A existat o încetinire a asistenţei occidentale vitale, iar un pachet major de ajutor american este blocat de republicanii din Congres de mai multe luni.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că în atacul de peste noapte al Rusiei au fost folosite şase rachete balistice, care pot atinge ţinte în câteva minute şi sunt mult mai greu de doborât. Kievul spune că acesta este motivul pentru care are nevoie de apărarea aeriană furnizată de sistemele Patriot, fabricate de SUA. „Ucraina rămâne singura ţară din lume care se confruntă cu atacuri balistice. În prezent, nu există un alt loc unde să fie justificat să existe Patriot”, a scris Kuleba pe X.

 

Ucraina nu-și poate elibera teritoriile în lipsa armamentului cu rază lungă. Între ce au de ales Biden și Scholz

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here