Noua ambiție a Ungariei: Vrea să devină Singapore a Europei

„Pentru Ungaria se va deschide posibilitatea pentru a construi modelul singaporez în Europa. Ba mai mult, aşa cum Singapore a avut mici săi parteneri-tigri, şi pentru ţările din Grupul de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) se va deschide o nouă etapă isorică pentru devenirea lor drept „viitori tigri europeni”, a afirmat preşedintele Băncii Naţionale a Ungariei (MNB), György Matolcsy, în ultima sa însemnare publicată pe pagina növekedés.hu, transmite Rador.

Potrivit preşedintelui băncii, după actuala criză va fi necesară o nouă viziune ungară, iar din această pandemie şi din modul de gestionare a acesteia se poate trage deja o concluzie fundamentală. În opinia sa, Asia de Est trece mai bine prin acest examen în comparaţie cu statele dezvoltate din Occident, iar ţările membre nordice şi estice ale Uniunii Europene gestionează mult mai bine această criză sanitară, socială şi economică decât ţările din Europa de Sud.

În Ungaria, atingerea nivelului de dezvoltare a ţărilor din Occident ar putea fi stimulată deja nu numai prin soluţii politice, sociale şi economice occidentale, dar şi cu ajutorul unor soluţii venite din Asia. György Matolcsy crede, totuşi, că nu este chiar recomandabilă ţintirea modelelor de succes ale Chinei, Japoniei sau ale Coreei de Sud, deoarece ceea ce funcţionează în angro, nu neapărat este încununat de succes en detail, şi aşa ajunge preşedintele băncii la Singapore: „De ce nu ar putea fi cel mai reuşit tigru asiatic, Singapore, noul model ungar”, s-a întrebat György Matolcsy.

Un model social nu poate fi copiat în întregime, astfel că Ungaria trebuie să înţeleagă esenţa succesului Singapore, ba mai mult, să reconstruiască acest model în Europa. Esenţa succesului singaporez este rezumată de preşedintele băncii prin faptul că Singapore a construit într-un loc geografic special un centru logistic de economie mondială, pe care l-a dezvoltat continuu, astfel că a devenit tot mai atractiv şi, în final, de neevitat pentru capitalul străin şi pentru actorii principali din domeniul tehnologiei şi al comerţului. Secretul secretelor este că, deşi au avut loc diferite crize, reţeta modelului singaporez nu a fost modificată, au fost aduse îmbunătăţiri, dar nu şi schimbări, de exemplu, la patru, la opt sau la zece ani, a subliniat György Matolcsy.

„În decurs de 25 de ani, la sfârşitul anilor 1980, Singapore a reuşit să se alinieze lângă ţările dezvoltate, iar noi abia în ultimii zece ani ne-am dat seama de această direcţie. Merită să ne raportăm faţă de deceniul anilor 2020 ca la o reluare a proceselor. În funcţionarea noastră, a Ungariei, trebuie să schimbăm cel puţin tot atât cât vom păstra din ultimii 30 de ani”, a mai menţionat în textul său preşedintele băncii ungare, care a adăugat: ”Modelul de succes al orașului Singapore trebuie să fie busola schimbării, desigur, cu caracteristici europene sau chiar central-europene. Aşa cum se poate exploata situaţia geografică, la fel se poate exploata şi celălalt secret al modelului. Ţările V4, printre care şi Ungaria, depun eforturi necontenite pentru îmbunătăţirea funcţionării lor, repectiv a tuturor factorilor ce ţin de competitivitate, astfel că pot deveni unul din cei mai atractivi magneţi ai Europei din punct de vedere financiar, al capitalului, tehnologiei, comerţului şi al calităţii vieţii. Aceasta este viziunea noastră chiar şi azi, numai că încă nu am inclus printre mijloace o parte importantă a modelului de succes al Singapore. Pentru reuşită vom avea nevoie de un alt model sanitar şi de viaţă, de un alt sistem financiar şi de învăţământ, precum şi de o altă sferă de afaceri şi de un alt mod de funcţionare a statului”.

„Chiar şi acum avem unele elemente pe care le-am aplicat prin luarea în considerare a modelului singaporez. Astfel, sistemul de plăţi instant singaporez, implementat în 2014, a devenit drept model din mai multe puncte de vedere pentru Banca Centrală a Ungariei”, a mai spus György Matolcsy, care a precizat: „În urmă cu 20 de ani, premierul Singaporelui mi-a spus că trebuie să folosim bine doar două culori pentru a avea succes: culoarea roşie, simbol al puterii şi al demnităţii, respectiv culoarea aurie, simbolul patrimoniului şi al economiei. Ei au utilizat foarte bine aceste două culori, iar acum este rândul nostru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here