„Nu urinați în direcția Rusiei”, cea mai recentă „sensibilitate” națională de la granița norvegiano-rusă

Foto: Twitter

„Nu urinați în direcția Rusiei”. Un nou semn a fost amplasat în unul dintre cele mai frecventate locuri de-a lungul frontierei norvegiano-ruse, unde vizitatorii se opresc pentru a face selfie-uri.

Semnul „Nu urinați în direcția Rusiei”, amplasat pe drumul ce duce spre satul Grense Jakobselv, este un avertisment. Linia de frontieră trece prin mijlocul unui pârâu, iar în secțiunile mai joase distanța de malul opus este de doar câțiva metri.

Comisarul de frontieră al Norvegiei, Jens Høilund, a declarat pentru The Barents Observer că nu este la curent cu „evenimente specifice din vremurile recente” care să fi determinat necesitatea unui asemenea avertisment.

El a spus că polițiștii de frontieră patrulează frecvent zona pentru a-i avertiza a preîntâmpina vreun incident.

„Polițiștii de frontieră și Comisariatul de frontieră vor încerca să prevină incidentele care ar putea duce la încălcarea acordului cu Rusia, inclusiv comportamentele jignitoare”, a spus Høilund.

El le-a cerut celor care călătoresc în zonele de frontieră să se familiarizeze „temeinic” cu reglementările actuale.

Comisarul de frontieră a precizat că orice astfel de incident va fi raportat poliției.

Situat la o oră de mers cu mașina la nord-est de Kirkenes, satul Grense Jakobselv este o destinație populară atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Drumul îngust de pe partea norvegiană a frontierei trece în unele locuri direct pe malul râului. De-a lungul drumului, există o sumedenie de mesaje care le indică vizitatorilor cum să se comporte. Cu toate acestea, semnul „Nu urinați în direcția Rusiei” este nou, scrie The Moscow Times.

Legea norvegiană privind granița cu Rusia datează din 1950 și prevede ce pot și ce nu pot face cetățenii în zonele apropiate de frontieră. În Articolul 3, actul normativ spune că nu este permis nici un „comportament ofensator de-a lungul frontierei, care vizează statul vecin sau autoritățile acestuia”. Încălcările legii pot fi pedepsite cu amenzi sau cu până la trei luni de închisoare.

Întrebat despre posibile pedepse, Høilund a spus că este de competența poliției să decidă. „În astfel de cazuri, pedeapsa probabilă este o amendă începând de la 3.000 de coroane (290 de euro).”

În urmă cu câțiva ani, polițiștii de frontieră au reținut patru persoane în aceeași zonă după ce au aruncat cu pietre peste granița rusă. Iar iarna trecută, o femeie care și-a întins o mână peste granița rusă a fost amendată cu 8.000 de coroane (772 de euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here