Numărul cazurilor de COVID cu tulpini mutante a trecut de 670

Foto: Pixabay

676 de cazuri de infectare cu COVID, cu tulpinile mutante, au fost confirmate în România, a anunțat joi Institutul de Sănătate Publică (INSP). De asemenea, 27 de oameni infectați cu tulpina din UK au murit.

Cazuri de infectare cu COVID cu cele trei tulpini mutante (varianta UK, Africa de Sud și Brazilia) au fost confrmate în 33 de județe și în București, arată analiza INSP, potrivit Newsweek România

În total, sunt 676 de cazuri confirmate cu tulpinile mutante: 

– britanică (B.1.1.7): 670

– sud-africană (B.1.351): 4

– braziliană (P.1): 2

Acestea au fost depistate din 1178 de secventieri, realizate la laboratoarele: INCDMM Cantacuzino; INBI ”Prof.Dr.Matei Balș”; MedLife; Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava; Institutul de Virusologie ” Ștefan S. Nicolau”. 

În total, până în 4 aprilie, rata de confirmare cu o tulpină mutantă care provoacă îngrijorare (VOC) a fost de 57,4%.

O femeie de 69 de ani este a patra persoană din România care a fost confirmată cu varianta  sud-africană B.1.351. Ea s-a infectat în județul Vâlcea. Nu a fost identificată nicio legătură epidemiologică, menționează analiza INSP.

Mutația E484K, depistată în Suceava, scade eficiența vaccinului 

Unul din cazurile având județ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică
B.1.1.7 la care a fost depistată mutația E484K.

Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost
identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC
B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia, menționează INSP, în raportul citat. 

27 de oameni infectați cu o tulpină mutantă au murit, arată INSP. Toate persoanele fuseseră depistate cu varianta COVID din Marea Britanie. 

Cele mai multe cazuri de infectare cu o tulpină mutantă au fost depistate în București – 273, Timiș – 75, Suceava – 66, Cluj – 42, Iași – 39, Ilfov – 31. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here